1 Aprilie – Ziua Internationala a Pasarilor

1 Aprilie – Ziua Internationala a Pasarilor. In 1906 a fost semnata Conventia pentru Protectia Pasarilor, unul din primele documente ecologice
1 Aprilie – Ziua Internationala a Pasarilor. In 1906 a fost semnata Conventia pentru Protectia Pasarilor, unul din primele documente ecologice

Ziua Internationala a Pasarilor este celebrata in 1 Aprilie, desi aceasta zi a intrat in memoria colectiva ca fiind o zi a pacalelilor. Pentru iubitorii de pasari si ornitologi aceasta zi reprezinta Ziua Internationala a Pasarilor.

PasariAceasta zi este, anual, marcata in cadrul programului UNESCO “Omul si bisofera”, neintamplator fiind celebrata in Aprilie. La 1 aprilie 1906 a fost semnata Conventia Internationala pentru Protectia Pasarilor, unul din primele documente ecologice.

Brancusi spunea: „Spre imensitatea vazduhului – aceasta este Pasarea mea. Copil fiind, am visat totdeauna ca as fi vroit sa zbor printre arbori, spre ceruri. De 45 de ani port nostalgia visului acestuia si continuu sa creez Pasari maiestre. Eu nu doresc sa reprezint o pasare, ci sa exprim insusirea in sine, spiritul ei: zborul, elanul…”

Ziua Pasarilor nu semnifica doar celebrarea semnarii Conventiei, cat si perioada de migrare a pasarilor din iarna spre primavara. Primul eveniment ecologic al lunii aprilie, cu o istorie centenara, are, invariabil, ca scop sa educe noua generatie spre a iubi si a avea grija de pasarile salbatice.

Din cele aproximativ 100.000 pasari din lume avifauna din Romania include un total de 383 specii, dintre care o specie a fost introdusa de oameni si alte 10 specii enumerate se gasesc accidental in Romania si nu sunt incluse in numarul total al speciilor. 12 specii sunt amenintate la nivel global.

In Romania, aceasta sarbatoare isi are originea in perioada dintre cele doua razboaie mondiale, fiind sarbatorita, mai ales, in scoli. Elevii instalau in acea zi sau in duminica apropiata cuiburile artificiale pe care le construisera pentru pasari in timpul iernii. Aceasta traditie a fost reinviata in 1993 de Societatea Ornitologica Romana. Din luna martie a anului 1994, Ziua Pasarilor este sarbatorita in fiecare an in Romania.

De-a lungul anilor, pasarile au fost sursa de inspiratie pentru cantareti, pictori, scriitori, filme, bijutieri si chiar si pentru constructia avioanelor. Conform unui articol publicat pe www.green-report.ro Wei Shyy, seful Departamentului de Inginerie Aerospatiala si autorul lucrarii “The Aerodinamics of Low Reynolds Number Flyers” declara: “Pasarile, cu siguranta, au niste proprietati mecanice variate pe care noi, inca, nu le-am incorporat in inginerie. Nu numai ca sunt mai usoare, dar au mult mai multe structuri adaptive si capabilitati de integrare a aerodinamicii in formele aripilor si a corpului, care se schimba mereu. Pasarile au capabilitati incredibile de a ramane intacte prin vant, ploi si ninsori.”

“Din punctul de vedere-al aerului,/soarele-i un aer plin de pasari,/aripa in aripa zbatand./Oamenii sunt pasari nemaiintalnite,/cu aripi crescute inlauntru,/care bat plutind, planand,/intr-un aer mai curat – care e gandul!” – “Lauda Omului” Nichita Stanescu.

„Exista o legenda despre o pasare care canta o singura data in viata, mai dulce decat orice alta vietate de pe fata pamantului. Din momentul in care isi paraseste cuibul, cauta un copac cu spini si nu-si gaseste odihna pana nu-l afla. Apoi, cantand printre ramurile salbatice, ea se arunca singura in spinul cel mai lung si cel mai ascutit. Si, in extazul mortii, ea se inalta deasupra proprii agonii, scotand un tril mai dulce decat al privighetorii sau al ciocarliei. Un cantec al carui pret suprem este insasi existenta. Intreaga lume inmarmureste ascultandu-l si Dumnezeu, in Paradisul sau, zambeste. Pentru ca ceea ce este mai bun in viata noastra se obtine cu pretul unei dureri existentiale or, cel putin, asa spune legenda…” – poveste relatata in Pasarea Spin, film de succes al anilor ’80, in rolul principal fiind Richard Chamberlain.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *