140 de hectare de teren vor fi impadurite in „Luna plantarii arborilor” la Botosani

140 de hectare de teren vor fi impadurite in "Luna plantarii arborilor" la Botosani
140 de hectare de teren vor fi impadurite in „Luna plantarii arborilor” la Botosani

Oficial, startul a fost dat astazi, insa pentru ca vremea a permis-o, silvicultorii desfasoara de cateva zile campania de impadurire a terenurilor destinate impaduririlor si de consolidare a impaduririlor efectuate in anii anteriori.

Pentru acest an, Directia Silvica si-a propus sa impadureasca integral 140 de hectare din sarcina anuala de 148 de hectare si sa completeze suprafete mai vechi consolidari), pe o suprafata totala de 68 hectare.

Pana acum au fost plantate deja 45 de hectare, ceea ce reprezinta aproximativ 30% din suprafata programata.

Peste 30 de lucratori ai institutiei s-au deplasat, ieri, la Oneaga, unde au sadit cativa puieti de gorun si paltin.

Actiunile silvice care se desfasoara in aceasta perioada de catre Directia Silvica Botosani au ca obiectiv constientizarea populatiei despre necesitatea asigurarii integritatii si dezvoltarii padurilor, impadurirea terenurilor forestiere goale, igienizarea lizierelor si a traseelor drumurilor ce strabat fondul forestier, participarea tineretului si in special a elevilor la aceste actiuni.

Pe langa lucrarile de impadurire pe cale artificiala, va fi regenerata pe cale naturala 65 ha de padure, din sarcina anuala de 95 ha. Regenerarile naturale se vor realiza in urma taierilor de racordare in suprafetele parcurse cu taieri de regenerare sub masiv si in urma taierilor in crang efectuate in arboretele de salcam si salcie. In aceste suprafete se vor efectua lucrari de recepare a semintisurilor zdrelite cu ocazia exploatarii masei lemnoase precum si de stimulare a drajonarii.

Suprafete de impadurit sunt in special cele de pe care s-au exploatat arboretele de molid afectate de daunatori precum si unele terenuri achizitionate in anii anteriori, in numele statului.

Conform planurilor tehnico-organizatorice aprobate, suprafetele de impadurit vor fi de de 53 ha la Ocolul Silvic Flamanzi, 46 ha la Ocolul Silvic. Darabani, de 24 ha la Ocolul Silvic. M. Eminescu, de 9 ha la Ocolul Silvic. Trusesti, de 3 ha la Ocolul Silvic. Dorohoi si de 5 ha la Ocolul Silvic Botosani.

La Ocolul Silvic Darabani cele mai mari suprafete se vor impaduri pe raza localitatilor Oroftiana , com. Suharau – 29 ha si in perimetrul de ameliorare Bodron III, com. Cotusca – 13 ha.

La Ocolul Silvic Flamanzi cel mai mare santier este in padurea Runc, com. Frumusica -53 ha, iar la Ocolul Silvic M. Eminescu in padurea Tudora, pe o suprafata de 19 ha.

Majoritatea puietilor necesari pentru aceasta primavara sunt asigurati din pepinierele proprii – 773 mii puieti iar 285 mii de puieti provin prin transfer de la Directiile Silvice vecine.

Cele mai multe suprafete se vor planta in aceasta primavara cu gorun, stejar, fag, salcam, salcie, plop, frasin, paltin, ulm, cires, mojdrean si salcioara.

Pentru efectuarea lucrarilor de impaduriri din aceasta primavara au fost alocate importante resurse financiare, acestea fiind de peste 1.522.000 lei din fonduri proprii (fondul de conservare si regenerare) si peste 128.000 lei din fonduri bugetare ( fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinatie silvica).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *