5 miliarde de euro a câ?tigat mafia defri??rilor din România
5 miliarde de euro a câștigat mafia defrișărilor din România
5 miliarde de euro a castigat mafia defrisarilor din Romania
5 miliarde de euro a castigat mafia defrisarilor din Romania

Potrivit raportului din 2013 a Curtii de Conturi, in ultimii 23 de ani, in Romania s-au taiat aproximativ 366.000 de hectare de padure. De pe urma acestor taieri, mafia defrisarilor s-a imbogatit cu 5 miliarde de euro, anunta voceatimisului.ro

Conform raportului Curtii de Conturi din Anul 2013, in Romania s-au taiat ilegal in ultimii 23 de ani aproximativ 366.000 de hectare de padure. Paguba se ridica la peste 5 miliarde de euro daca se ia in calcul pretul cel mai mic, adica cel pentru lemnul de foc. Curtea de Conturi mai specifica insa ca aceasta cifra nu este pe deplin reala, deoarce cea mai mare parte a arborilor taiati din padurile Romaniei au fost exportati in alte tari la preturi uriase.

Potrivit raportului sus mentionat, situatia urmeaza sa se inrautateasca, deoarece aproape 600.000 de hectare de padure au fost retrocedate sau urmeaza a fi retrocedate cu incalcarea legii, iar peste 500.000 de hectare de padure sunt nepazite, prilej pentru defrisarile ilegale.

Situatia padurilor din Romania este grava si comparata la nivel de continent. Suprafata ocupata de paduri este de circa27% din suprafata intregii tari, spre deosebire de alte tari europene, in care padurile acopera arii semnificative: Suedia(76%), Finlanda (72%), Estonia (61%), Slovenia (60%), Letonia (56%). Procentul de impadurire al Romaniei este si ea sub media europeana, care se ridica la 32,4%, conform ultimelor date disponibile ale Eurostat.

„Lemnul a devenit o moneda de schimb, aducand bunastare unora, dar saracind aceasta tara. Mafia padurarilor este o problema reala, trecuta insa sub tacere. Exploatarea forestiera ilegala si irationala se face cu colaborarea padurarilor si a brigadierilor. Preocuparea principala a padurarilor este sa scoata lemnele din pamant. Nu intampina nicio dificultate deoarece padurarii si brigadierii se controleaza unii pe altii.”, a declarat Andreea Paul, vicepresedinte PDL. Democrat Liberala a mai adaugat ca datele prezentate mai sus au fost prezentate la Ministerul Mediului si acum se asteapta o luare de pozitie oficiala, cat si masuri pentru prevenirea taierii ilegale a padurilor Romaniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here