„A planta un arbore este un gest esential de geneza”

"A planta un arbore este un gest esential de geneza"

„A planta un arbore este un gest esential de geneza”

Aprecierea a fost facuta de Doru Gherghel, directorul Directiei Silvice Neamt, la ultima actiune din campania “Luna Plantarii Arborilor”. Anul acesta au fost regenerate 714 hectare de teren si s-au folosit 1.246.600 de puieti forestieri.

Marti, 15 aprilie, in cadrul Ocolului Silvic Tirgu Neamt a avut loc o actiune de impadurire, moment care a marcat oficial incheierea perioadei “Lunii Plantarii Arborilor”, organizata de Directia Silvica Neamt. La acest eveniment au fost prezenti city managerul orasului Tirgu Neamt, Vasile Apopei, conducerea Directiei Silvice Neamt, personal din cadrul Ocolului Silvic Tirgu Neamt si al Directiei Silvice Neamt, precum si reprezentanti ai mass media. Doru Gherghel, managerul Directiei Silvice, a tinut, in fata celor prezenti in sediul Ocolului Silvic, o expunere a realizarilor din “Luna Plantarii Arborilor”, dupa care s-a plecat catre locul unde s-a facut activitatea de impadurire.

padure06“Padurea de azi, multiple si nepretuite binefaceri de maine”

Regenerarea padurilor, conservarea si protectia acestora in scopul dezvoltarii lor durabile constituie principalele activitati ale silvicultorilor nemteni. In aceasta primavara, in perioada 15 martie – 15 aprilie, a fost parcursa cu lucrari de regenerare o suprafata de 714 de hectare de teren, aflata in proprietatea publica a statului, din care 525 de hectare de regenerari naturale, 189 de hectare de regenerari artificiale, 68 de hectare de completari curente si doua hectare de refaceri pentru plantatiile calamitate in anul 2013.


Pentru suprafata de 259 de hectare care a fost parcursa in aceasta primavara cu lucrari de regenerare s-au folosit 1.246.600 de puieti forestieri, asigurati in proportie de 100% din pepinierele proprii ale Directiei Silvice Neamt. “Dincolo de multiplele si nepretuitele binefaceri aduse maine, de padurea intemeiata azi, a planta un arbore este un gest esential de geneza, care il apropie pe om de creator si care poate implini, dandu-i sens, justificare si maretie, existenta pamanteasca a fiecarei fiinte umane”, a afirmat Doru Gherghel, directorul Directiei Silvice Neamt.

Directia Silvica Neamt a invitat locuitorii judetului, autoritatile locale, scolile si alte institutii implicate in fenomenul forestier sa se alature in activitatile de sezon grupate sub genericul: “Luna Plantarii Arborilor”. In acest sens, au fost incheiate contracte de parteneriat cu sase unitati scolare din judet, prin care copii au participat la diferite proiecte educationale.

padure04Lucrarile de impadurire, pregatite cu luni bune inainte

Lucrarile de impadurire au fost precedate de o serie de activitati, precum recoltarea si prelucrarea semintelor, munca exercitata prin prestarea lucrarilor in solarii, pepiniere, sau plantaj, la care se adauga si grija constanta pentru reusita regenerarilor, ingrijirea arboretelor tinere, care sunt grupate, traditional, in sintagma “campanie de impaduriri”. “In realitate, munca silvicultorului, in general, se desfasoara in tacere si discretie, si implica, pe langa profesionalism si disciplina, multa daruire, atentie si, de ce nu, iubire pentru tot ce inseamna arbore si padure”, a afirmat Doru Gherghel, directorul Directiei Silvice Neamt.

In perspectiva urmatorilor ani, pentru asigurarea materialului saditor sunt incluse, in programul din aceasta primavara: infiintarea in solarii a unei suprafete de 1.600 de metri patrati de semanatura de molid si larice; in pepiniere se doreste infiintarea unei semanaturi de salcam pe 20 de ari; s-au repicat 1.634.000 de puieti de molid, respectiv 190 de ari, si 62 de ari de butasi de plop euramerican si salcie.16 Apr 2014 - Sursa: Ziarul de RomanArticole recente:
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
Colectare Deseuri
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Protectia Mediului
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016
Alimentatie
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite
14 februarie 2016
Controlul poluarii
Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013
14 februarie 2016