„A planta un arbore este un gest esential de geneza”

Aproximativ 200 ha de p?dure, în pericol
"A planta un arbore este un gest esential de geneza"
„A planta un arbore este un gest esential de geneza”

Aprecierea a fost facuta de Doru Gherghel, directorul Directiei Silvice Neamt, la ultima actiune din campania “Luna Plantarii Arborilor”. Anul acesta au fost regenerate 714 hectare de teren si s-au folosit 1.246.600 de puieti forestieri.

Marti, 15 aprilie, in cadrul Ocolului Silvic Tirgu Neamt a avut loc o actiune de impadurire, moment care a marcat oficial incheierea perioadei “Lunii Plantarii Arborilor”, organizata de Directia Silvica Neamt. La acest eveniment au fost prezenti city managerul orasului Tirgu Neamt, Vasile Apopei, conducerea Directiei Silvice Neamt, personal din cadrul Ocolului Silvic Tirgu Neamt si al Directiei Silvice Neamt, precum si reprezentanti ai mass media. Doru Gherghel, managerul Directiei Silvice, a tinut, in fata celor prezenti in sediul Ocolului Silvic, o expunere a realizarilor din “Luna Plantarii Arborilor”, dupa care s-a plecat catre locul unde s-a facut activitatea de impadurire.

padure06“Padurea de azi, multiple si nepretuite binefaceri de maine”

Regenerarea padurilor, conservarea si protectia acestora in scopul dezvoltarii lor durabile constituie principalele activitati ale silvicultorilor nemteni. In aceasta primavara, in perioada 15 martie – 15 aprilie, a fost parcursa cu lucrari de regenerare o suprafata de 714 de hectare de teren, aflata in proprietatea publica a statului, din care 525 de hectare de regenerari naturale, 189 de hectare de regenerari artificiale, 68 de hectare de completari curente si doua hectare de refaceri pentru plantatiile calamitate in anul 2013.

Pentru suprafata de 259 de hectare care a fost parcursa in aceasta primavara cu lucrari de regenerare s-au folosit 1.246.600 de puieti forestieri, asigurati in proportie de 100% din pepinierele proprii ale Directiei Silvice Neamt. “Dincolo de multiplele si nepretuitele binefaceri aduse maine, de padurea intemeiata azi, a planta un arbore este un gest esential de geneza, care il apropie pe om de creator si care poate implini, dandu-i sens, justificare si maretie, existenta pamanteasca a fiecarei fiinte umane”, a afirmat Doru Gherghel, directorul Directiei Silvice Neamt.

Directia Silvica Neamt a invitat locuitorii judetului, autoritatile locale, scolile si alte institutii implicate in fenomenul forestier sa se alature in activitatile de sezon grupate sub genericul: “Luna Plantarii Arborilor”. In acest sens, au fost incheiate contracte de parteneriat cu sase unitati scolare din judet, prin care copii au participat la diferite proiecte educationale.

padure04Lucrarile de impadurire, pregatite cu luni bune inainte

Lucrarile de impadurire au fost precedate de o serie de activitati, precum recoltarea si prelucrarea semintelor, munca exercitata prin prestarea lucrarilor in solarii, pepiniere, sau plantaj, la care se adauga si grija constanta pentru reusita regenerarilor, ingrijirea arboretelor tinere, care sunt grupate, traditional, in sintagma “campanie de impaduriri”. “In realitate, munca silvicultorului, in general, se desfasoara in tacere si discretie, si implica, pe langa profesionalism si disciplina, multa daruire, atentie si, de ce nu, iubire pentru tot ce inseamna arbore si padure”, a afirmat Doru Gherghel, directorul Directiei Silvice Neamt.

In perspectiva urmatorilor ani, pentru asigurarea materialului saditor sunt incluse, in programul din aceasta primavara: infiintarea in solarii a unei suprafete de 1.600 de metri patrati de semanatura de molid si larice; in pepiniere se doreste infiintarea unei semanaturi de salcam pe 20 de ari; s-au repicat 1.634.000 de puieti de molid, respectiv 190 de ari, si 62 de ari de butasi de plop euramerican si salcie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *