A plecat Acvila Arlie, au venit flamingo in Romania

Acvila tipatoare mica Arlie a plecat in cea de-a cincea migratie monitorizata satelitar pe data de 12 septembrie 2017.

Arlie este una din cele 19 acvile care au fost monitorizate prin satelit de ornitologii romani in cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei tipatoare mici in Romania”, proiect implementat de Societatea Ornitologica Romana, Grupul Milvus si Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Sibiu.

Exemplarul a fost capturat in 2013, i s-au aplicat inele de identificare si un transmitator satelitar cu ajutorul caruia ornitologii monitorizeaza si ruta de migratie din Romania in Africa, dar si locurile de cuibarit si de hrana din Romania.

Foto: Acvila Arlie

In anii precedenti, Arlie a plecat spre Africa tot in luna septembrie, cea mai timpurie fiind pe data de 8 septembrie (in anul 2015 ), iar cea mai tarzie pe data de 18 septembrie (in anul 2014). Anul acesta, Arlie a plecat dis-de-dimineata, in intervalul orar 6-8 si a folosit aproape acelasi traseu de migratie, dar cu o abatere de 15 kilometri. De obicei trecea pe langa sau chiar pe deasupra Capitalei, dar de data aceasta a ocolit-o. La ora 10 dimineata se afla deja in judetul Prahova, in localitatea Lutu Rosu, de unde a plecat in judetul Ialomita, in apropierea localitatii Boranesti. In intervalul orar 12-14 a trecut granita in Bulgaria si a innoptat in apropiere de localitatea Sarpovo. Prima zi a insemnat o migratie de 250 de kilometri, dintr-un total care se apropie de 12.500 de kilometri. Arlie migreaza de obicei prin nu mai putin de 17 tari (Romania, Bulgaria, Turcia, Siria, Liban, Israel, Egipt, Sudan, Etiopia, Sudanul de Sud, Uganda, Rwanda, Burundi, Tanzania, Zambia, Angola si Namibia) si 3 continente (Europa, Asia, Africa).

 Harta cu traseul din prima zi de migratie – de Emil Todorov

Flamingo la Ialomita

La o zi dupa plecarea acvilei Arlie, in judetul Ialomita a fost observat un grup de sase pasari flamingo (Phoenicopterus roseus). Pasarile se aflau pe lacul Fundata, la 25 de kilometri de Slobozia. Este un lac salmastru, asa cum sunt cele preferate de flamingi. Este prima observatie a acestei specii in Romania, in 2017.

Anul trecut specia a fost observata de mai multe ori. In 2016, la Vadu, participantii la Expeditia Nationala SOR au descoperit 4 exemplare adulte, iar mai apoi au fost vazute altele si la Techirghiol si la Balta Alba. Observatia din judetul Ialomita a fost facuta de o echipa a SOR care revenea de la conferinta de presa din Slobozia. (Emil Todorov, Dani Dragan si Dorin Damoc, Ovidiu Neculai Bufnila).

„Plecasem spre Bucuresti dupa conferinta de presa si am oprit sa vedem ce pasari migratoare gasim pe lac. Flamingii erau departe de noi si am banuit ca sunt starci cenusii, data fiind talia mare si culoarea gri, asa ca ne uitam cu mai multa atentie spre ratele salbatice. Cand am indreptat lunetele ornitologice spre ei am observat ca erau pasari tinere, care nu au ajuns inca la coloritul acela roz, frumos, specific flamingilor. Si erau nu mai putin de sase. Ghinionul cel mai mare – s-a terminat bateria de la aparatul foto, asa ca am apelat la ajutorul jurnalistului ialomitean Florin Floreanu. El a venit in doar 30 de minute din Slobozia cu un aparat foto bun si un teleobiectiv care sa ne permite sa facem poze de calitate, fara sa deranjam pasarile”, a povestit Ovidiu Neculai Bufnila.

Pasarile flamingo prefera habitatele cu intindere mare de apa de adancime redusa, respectiv 30-50 cm, unde cauta hrana in mal cu ajutorul ciocului. Se hranesc in special cu nevertebrate de toate genurile pe care le filtreaza cu ciocul din malul de pe fundul lacurilor. Culoarea roz o capata datorita cantitatii mari de carotenoizi pe care o dobandesc datorita consumului crustaceelor capturate de pe fundul lacurilor cu apa salmastra sau sarata. Lungimea corpului este de 120-145 cm, iar anvergura aripilor este de 140-165 cm, cu o masa corporala de 2,1-4,1 kg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *