Adevarul despre pestii vii din raul otravit

In apele raului Sasar – declarat „mort” din cauza gradului de poluare extrem de ridicat – au reaparut pestii. Un grup de copii a gasit cinci pestisori intr-un ochi de apa format ca urmare a escavarilor facute pentru reabilitarea albiei. Descoperirea a uimit locuitorii din zona, dar si autoritatile, care au incercat sa gaseasca o explicatie plauzibila. Aparitia este neobisnuita, dat fiind ca raul si-a pierdut fauna in urma cu zeci de ani, din cauza activitatilor miniere. In apele sale au fost deversate substante extrem de nocive precum cianura, arseniul sau cadmiul.

La aceasta ora, Sasarul, care traverseaza de un capat la altul municipiul Baia Mare, a fost catalogat „degradat”, iar specialistii ii dau slabe sanse de refacere a ecosistemului chiar si in conditiile in care minele au fost inchise. Asadar, care este adevarul aparitiei pestilor. S-a curatat raul, cum cred ecologistii, sau e altceva?

Exaltarea ecologistilor

Vestea ca pe un rau mort cum e Sasarul au reaparut pestii s-a imprastiat repede. Un ecologist impatimit, Vasile Tataru, incearca acum sa prinda cativa ca sa poata proba inedita descoperire in fata „necredinciosilor”. „Sunt mai multe persoane care au gasit pesti in Sasar. Noi i-am vazut dincolo de podul Decebal, vizavi de fosta flotatie Aurul. Nu ma pricep la specii, dar vrem sa prindem cativa intr-un borcan ca sa ii vada toata lumea. E semn ca Sasarul scapa incet-incet de poluare si ca fauna isi revine la normal”, sustine Tataru.

Explicatia specialistilor

Autoritatile de mediu nu privesc fenomenul la fel de optimist. „Chiar au fost pesti? In mod normal nu ar avea cum sa supravietuiasca. Poate e o intamplare. Intr-adevar, are loc o revitalizare a raului acum ca s-au inchis minele, dar vorbim de o poluare de 60-70 de ani”, a aratat comisarul sef al Garzii de Mediu Maramures, Claudia Simion.

Insa seful Directiei Apele Romane Maramures, Iuliu Syekely, a gasit explicatia logica. „Nu cred ca e vorba de repopularea Sasarului. Cred ca pestii au ajuns in rau pentru ca am crescut debitul de apa de la lacul Berdu. In mod normal nu dam drumul, dar acum, pentru ca avem lucrari, curg circa 10 mc pe secunda. Pestii pot sa supravietuiasca si sa ajunga pana in Lapus”. Totusi, Szekely crede ca in conditiile in care se vor finaliza lucrarile la barajul Runcu si va exista un debit mare de apa pe Sasar, este posibil ca fauna piscicola sa se refaca. Asta insa doar peste vreo 10 ani.

Sursa: Estrada Maramureseana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *