Afumati cu sase E-uri

Cirnatii semiafumati Meda au in compozitie, pe linga carnea de porc si cea de vita, si sase aditivi alimentari din categoria celor periculosi pentru sanatatea consumatorilor.

De pe eticheta produsului analizat citim urmatoarele ingrediente: „Carne porc, carne vita, slanina, apa, sare, stabilizator (difosfat de sodiu E 450, polifosfat de sodiu E 452), condimente, zaharuri antioxidant (acid ascorbic E 300), conservant (nitrit de sodiu E 250), potentiator de aroma (glutamat monosodic E 621), colorant natural (cosenila E 120), membrana naturala comestibila””. Producatorul ne recomanda sa consumam acesti cirnati prajiti sau fripti.

Analiza. Produsul analizat face parte din categoria cirnatilor afumati cu profil nutritional dezechilibrat. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne spune ca acest profil este dat de excesul de grasimi saturate animale aterogene, de sursele de sodiu si fosfor (E 450, E 452). Acestea din urma impiedica fixarea calciului in oase, dar si absorbtia fierului si a magneziului. Din cauza compozitiei sale, produsul are si o densitate calorica ridicata imprimata de grasimile animale din carnea de porc, slanina si carnea de vita. De asemenea, cirnatii fiind afumati, pot contine substante cancerigene. In aceeasi categorie se incadreaza si aditivul alimentar E 250, nitrit de sodiu, despre care oamenii de stiinta spun ca poate produce diverse tipuri de cancer, alergii si urticarie persoanelor sensibile. De asemenea, este deosebit de periculos pentru sugari si copiii mici.

Concluzii. Produsul nu este indicat copiilor, adolescentilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, obezilor, supraponderalilor, celor cu sindrom metabolic, suferinzilor de maladii cardio si cerebrovasculare, celor cu densitate osoasa scazuta si osteoporoza, suferinzilor de boli hepato-biliare si renale, hipertensivilor, suferinzilor de cancer, de artrita si reumatism, celor cu afectiuni dermatologice si neurodegenerative, celor cu hiperuricemie (guta) si celor cu afectiuni gastrointestinale.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *