SUA utilizeaza in productia de alimente aproximativ 15.000 de tone de antibiotice, anual

Informatii strict secrete: antibioticele din hrana animalelor

Statele Unite ale Americii utilizeaza in productia de alimente aproximativ 15.000 de tone de antibiotice, anual. Utilizarea antibioticelor in cresterea animalelor reprezinta 80% din totalul antibioticelor vandute in Statele Unite, iar folosirea inutila a antibioticelor la animale crescute pentru carne (vaci, porci, gaini si curcani) este o forta motorie majora care sta in spatele dezvoltarii galopante a bacteriilor rezistente la antibiotice, relateaza Mercola.com.

Spre deosebire de uzul uman, unde antibioticele sunt prescrise pentru a trata infectii grave, la animale, medicamente precum penicilina si tetraciclina sunt adaugate constant in hrana animalelor ca o modalitate ieftina de a le face sa creasca mai repede.

Hranirea continua a animalelor cu doze mici de antibiotice permite agentilor patogeni sa  supravietuiasca, sa se adapteze, si, in cele din urma, sa prospere.

Pe scurt, producatorii alimentari prefera costuri de productie mai reduse chiar daca acestea determina aparitia unor boli mai grave, atat la animale, cat si la om. Doar unul dintre agenti patogeni rezistenti care exista acum, Meticilino Rezistent Aureus Staphylococcus (MRSA – stafilococ auriu rezistent la meticilina), este responsabil pentru mai mult de 94.000 infectii si 18.000 de decese in SUA, in fiecare an.

 

  • Producatorii alimentari, responsabili pentru cresterea rapida a incidentei bolilor

 

Pentru a combate cresterea dramatica a bolilor rezistene la antibiotice, cel mai important pas este acela de a reduce utilizarea abuziva a antibioticelor in productia de alimente. Sigur, si in domeniul medical trebuie sa se inceapa o prescriere a antibioticelor intr-un mod mai rational si constient. Insa atunci cand stii ca utilizarea medicala a antibioticelor reprezinta doar 20% din totalul de antibiotice vandute in fiecare an, este logic sa limitezi la maxim vinovatul principal, sau altfel ne vom adanci si mai mult in aceasta problema.

Din pacate, agentia de reglementare alimentara din SUA, FDA, a continuat sa nu faca nimic in aceasta privinta. In loc sa impuna reglementari mai stricte, agentia a rugat pur si simplu producatorii de alimente sa limiteze in mod voluntar utilizarea anumitor antibiotice.

 

  • FDA, data in judecata pentru ca a tinut ascunse informatii privind medicamentele

Dar asta nu e tot. FDA este acum acuzata ca a refuzat in mod abuziv sa divulge informatii privind vanzarea de antibiotice pentru a fi utilizate la hranirea animalelor crescute pentru carne, o miscare ce face practic imposibila evaluarea corecta a nivelului in care aceste medicamente cauzeaza probleme.

La data de 5 decembrie, Proiectul Government Accountability (GAP) a intentat un proces impotriva FDA, dupa ce agentia a refuzat sa faca publice date privind cantitatea de antibiotice vandute in 2009 pentru utilizarea lor la hranirea animalelor crescute pentru carne.

Intentarea procesului a venit dupa ce “FDA a refuzat sa raspunda in mod corespunzator cerintei GAP, care a cerut sa fie informata privind cantitatea de antibiotice vandute pentru utilizarea lor in hrana animalelor, clasificarea pe tipuri de animale, precum si informatiile referitoare la dozaj.”

Agentia FDA a refuzat sa furnizeze datele solicitate sub pretextul ca acestea sunt “informatii comerciale confidentiale”.

Amanda Hitt, de la GAP, a spus ca rolul unei agentii de reglementare alimentara, si in acest caz a FDA-ului, “este acela de a proteja sanatatea publica si nu secretele industriei”.

 

  • Noua legislatie urmareste sa elimine secretul privind utilizarea medicamentelor in cresterea animalelor

 

Pe 16 octombrie, reprezentantul Californiei, Henry Waxman, membru al Comitetului Energiei si Comertului, a anuntat ca va introduce o legislatie care sa “mareasca gradul de informare cu privire la cantitatea si utilizarea antibioticelor in hranirea animalelor crescute pentru consumul uman.”

Proiectul de lege va obliga producatorii de medicamente sa prezinte rapoarte complexe privind modul in care medicamentele sunt efectiv utilizate. De asemenea, ar impune, pentru prima data, fabricilor de furaje sa descrie modul in care folosesc medicamentele. Aceste rapoarte ar include informatii referitoare la tipurile, scopul si cantitatile de antibiotice care sunt adaugate in hrana animalelor.

“Avem nevoie de aceste informatii pentru ca oamenii de stiinta si Congresul sa poata opri raspandirea bolilor rezistente la antibiotice de la animalele din crescatorii la oameni”, a spus Waxman, la o conferinta de presa din Santa Monica.

  •  CAFO pot fi rentabile, dar cu ce pret?

In cele din urma, problema rezulta din practicile noastre moderne de productie alimentara. CAFO sunt extrem de departe de cresterea traditionala a animalelor, iar utilizarea excesiva a antibioticelor si a altor medicamente de uz veterinar in CAFO lui a aparut atat din cauza necesitatii cat si din cauza abuzului.

Animalele care traiesc in CAFO au intr-adevar nevoie de mai multe medicamente, din moment ce bolile sunt tot mai agresive, datorita conditiilor de trai vitrege si neigienice. E un efect secundar natural al cresterii de mii sau zeci de mii de animale intr-o singura unitate. De exemplu, pur si simplu nu poti creste 30.000 de pui in acelasi spatiu.

 

Din motive de eficienta, animalele CAFO sunt inghesuite in spatii mici si tratate in moduri cu adevarat socante pentru cei mai multi oameni care de abia acum afla despre modul in care functioneaza CAFO. Datorita acestor conditii de viata, o varietate larga de medicamente, inclusiv antibiotice, sunt administrate in permanenta tuturor animalelor, indiferent daca sunt bolnave sau sanatoase, cu scopul de a mentine in viata cat mai multe animale, pana cand acestea sunt sacrificate.

Cu toate acestea, medicamentele sunt folosite in mod curent si pentru a stimula cresterea animalelor, iar acest lucru are loc dintr-un motiv evident de natura financiara. Animalele mai mari si mai grase echivaleaza cu profituri mai ridicate.

Insa, pretul final este acela ca omul asimileaza o doza de antibiotice si alte medicamente din  fiecare friptura pe care o mananca.

O problema si mai putin cunoscuta este cea a gunoiului de grajd incarcat cu antibiotice ce contamineaza si restul produselor alimentare.

Sunt  tari care au constientizat pericolele inerente ale utilizarii in exces a  antibioticelor si au optat pentru o abordare mai sanatoasa a cresterii animalelor. De exemplu,Danemarca a oprit utilizarea pe scara larga a antibioticelor in industria carnii de porc, inca de acum 14 ani. Totodata, Uniunea Europeana a interzis utilizarea constanta a antibioticelor in hrana animalelor in urma temerilor exprimate privind dezvoltarea bacteriilor rezistente la antibiotice.

Dupa ce Danemarca a pus in aplicare interdictia folosirii antibioticelor, s-a confirmat faptul ca aceasta tara a reusit sa reduca drastic existenta bacteriilor rezistente la antibiotice atat la animale, cat si in produsele alimentare.

In plus, experimentul danez a demonstrat ca eliminarea antibioticelor nu trebuie sa cauzeze prejudicii industriei. In primii 12 ani de interdictie, industria carnii de porc danez a crescut cu 43%, devenind unul dintre exportatorii principalii de carne de porc din intreaga lume.

 

  • Ce tipuri de bacterii sunt rezistente la antibiotice?

 

Rezistenta la antibiotice nu este izolata doar in cazul catorva bacterii necunoscute. Este o problema foarte reala si in continua crestere. Infectiile rezistente la antibiotice afecteaza in fiecare an mai multe vieti decat “ciuma moderna”, SIDA, si a costat sistemul de sanatate american aproximativ 20 de miliarde de dolari, anual.

Lista de mai jos prezinta diverse bacterii care sunt deja rezistente la mai multe antibiotice prescrise in mod frecvent:

1. Acinetobacteria: O bacterie ce poate fi gasita in sol si in apa, care provoaca de cele mai multe ori infectii la pacientii grav bolnavi din spital.

2. Antrax: Raspandita de animalele infectate sau de posibilele arme bioteroriste.

3. Gonoree: O boala cu transmitere sexuala.

4. Streptococ B: O bacterie comuna la nou-nascuti, persoane in varsta si la adultii care sufera de alte boli.

5. Pneumonie Klebsiella: o bacterie care poate duce la pneumonie, infectii ale fluxului sanguin, a ranilor si zonelor operate si la meningita.

6. Stafilococ auriu rezistent la meticilina (MRSA): O superbacterie care poate fi extrem de dificil de tratat, ea poate evolua cu usurinta de la o infectie superficiala la nivelul pielii la o infectie a oaselor, articulatiilor, fluxului sanguin, valvelor cardiace, plamanilor sau plagilor chirurgicale, care iti poate pune viata in pericol.

7. Meningitides Neisseria: Una dintre principalele cauze ale meningitei bacteriene la copii si adulti tineri.

8. Shigella: o boala infectioasa provocata de bacteria Shigella.

9. Streptococ pneumoniae: cauza principala a pneumoniei, sinuzitei, bacteremiei si a otitei medii acute (OMA).

10. Tuberculoza (TB): Pot fi intalnite acum ambele forme de tuberculoza: “rezistenta la mai multe medicamente” si “rezistenta la o gama larga de medicamente”.

11. Febra tifoida: O boala care iti pune in pericol viata si care este cauzata de bacteria Salmonella typhi.

12. Eneteroco rezistent la Vancomicina (VRE): Infectia cu bacteria enteroccocci care apare adesea in spitale este rezistenta la vancomicina, un antibiotic.

13. Stafilococ auriu rezistent la Vancomicina (VISA / VRSA): tulpini diferite de bacterii stafilococice, care sunt rezistente la vancomicina.

14. Campilobacteria: Un agent patogen intalnit de obicei in carnea de pui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *