Apa cu arsen si optimism

Apa cu arsen si optimism
Apa cu arsen si optimism

Arsenul din apa localitatilor Apateu si Zerindu Mic e o problema veche. Administratia locala o trateaza cu optimism.

ARAD. Chiar daca autoritatile s-au cam contrazis in ultimele zile pe subiectul „Apa otravita in Arad”, un lucru este cat se poate de clar: in localitatile Apateu si Zerindu Mic apa nu este potabila! O spun chiar si primarii celor doua localitati – Aurel Bondor, respectiv Haasz Tiberiu –, care sustin ca populatia este informata asupra pericolului. Oamenii stiu ca apa contine arsen peste limita maxima admisa, ca nu au voie sa o bea, ci sa o foloseasca doar pentru uz menajer.

„Am informat populatia inca de la inceputul anului, am pus un afis la Primarie, la panoul de afisaj” – spune Aurel Bondor, primarul comunei Apateu. Asa cum am mai scris, sistemul de alimentare cu apa din Apateu a fost preluat in operare de catre Compania de Apa Arad in anul 2013. Insa, datorita unui litigiu intre Primaria localitatii si Finante cu privire la revendicarea terenului pe care este amplasata gospodaria de apa actuala, pana acum nu s-a putut realiza statia de tratare prin care se reduce continutul de arsen in apa destinata consumului uman, astfel incat acesta sa se incadreze in prevederile legale. „De doi ani si ceva ne judecam pentru un spatiu de-al nostru si acum am ajuns la zero. Saptamana aceasta deschidem iarasi in instanta si sper ca, pana la Paste, sa rezolvam si sa ne intabulam. Apoi o sa monteze statia de tratare si o sa fie altcumva” – spune, increzator, primarul din Apateu. Si edilul din Misca, in subordinea administrativa a careia se afla satul Zerindu Mic, este optimist in ceea ce priveste calitatea apei: in viitorul apropiat, „in bazinul de aici va intra apa curatata de arsen”.

Potrivit primarului comunei Misca, Haasz Tiberiu, la Zerindu Mic „se stie de 20 de ani ca apa contine arsen. In tot bazinul Crisurilor, inclusiv din Ungaria, apa contine arsen. Dar, chiar si asa, sunt oameni care consuma aceasta apa. Ei zic ca «si batranii nostri au baut acum 100 de ani» si n-au patit nimic. Dar, intr-adevar, nu este bine” – spune primarul Haasz.
Desi problema arsenului din apa are o vechime considerabila, primarul sustine ca in acest an s-ar putea rezolva. „Chiar acum lucram la un proiect pentru introducerea apei in localitatile mari – Misca, Vanatori, Satu Nou -, proiect prevazut cu instalatie de curatire a arsenului. Si Zerindu Mic va fi legat la reteaua de la Vanatori, cu fantanile arteziene si cu statia de curatire a arsenului, si nu o sa se mai consume apa de la fantana din Zerindu Mic, ci va intra in bazin apa asta ce va fi curatata de arsen. Acum se monteaza instalatia si speram ca anul acesta, in doua, trei luni, patru, sa se predea lucrarea in satele astea si atunci si Zerindu Mic se va putea lega” – explica Haasz Tiberiu.

Nu ne ramane decat sa asteptam, sa vedem ce va aduce viitorul. Si atunci vom putea aprecia cat de justificat este optimismul de azi al celor doi primari, de la Apateu si de la Misca. Pana atunci… atentie la otrava din apa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *