Freecycle, locul unde totul este gratuit

Freecycle, locul unde totul este gratuit
Freecycle, locul unde totul este gratuit

Oricine are ceva ce nu ii mai foloseste poate da altuia care are nevoie – este ideea unui grup care are din ce in ce mai multi membri pe Internet * De la haine si electrocasnice, la carti, mobila sau biciclete, orice este de dat si orice este bine primit, singura conditie fiind ca produsul sa fie gratuit

Ti-ai dorit foarte mult o carte, ti-ai cumparat-o, iar prietenii ti-au facut-o cadou? Sau poate tocmai ti-ai renovat casa si tabloul pe care il ai de cand erai copil nu se mai potriveste cu decorul? Sau ai facut rost de bani si frigiderul mic primit in dar de la bunica nu iti mai trebuie pentru ca ti-ai cumparat o combina frigorifica? Ce faci cu ceea ce nu iti mai trebuie? Solutia cea mai simpla ar fi sa le arunci la gunoi. Dar stai! Poate cineva are nevoie de ele! Si uite asa ai scapat de transportul pana la tomberon sau pana la locul de debarasare si, dandu-le gratuit, faci si o fapta buna! Pare simplu, nu-i asa? In plus, nu strici nici aspectul cartierului “mobilandu-l” cu vechituri scoase la tomberon.

Un anunt poate fi ajutor de ambele parti

Orice nu ne mai trebuie noua poate fi util pentru alt­cineva. Acesta este modul neconventional pe care ni-l propune Freecycle, primul grup alternativ de reciclare din Sibiu.
Utilizarea acestui grup este foarte simpla. Oricine poate fi membru in grupul unde se posteaza anunturi: fie cineva are ceva de dat, fie cineva are nevoie de ceva. Atunci cand ai luat ceva de la cineva, acest lucru se anunta, de regula prin cuvinte cheie: „Luat (n.red. numele produsului)” si „Dat” (n.red. numele produsului). Iar un „Multumesc lui X pentru produsul primit” nu strica.
„Caut carcasa pt IPHONE 4, daca cineva are unul defect, doresc sa recuperez ecranul de protectie din sticla. Multumesc!”, suna un anunt sau „Caut tableta defecta 7 inch (ma intereseaza sa aiba ecranul bun)”. Acesti doritori trebuie sa mai astepte pana cand cineva le va raspunde. Dar anunturi precum „Dau urgent canapea extensibila de 3 locuri, din stofa groasa. Nu pot asigura transportul!” sau „Dau robot bucatarie, e ceva mai maricel, cu mai multe module: pentru aluat, taiat, maruntit, spumat, ras, cu cana de blender 1.6 L. E functional, doar ca nu mai am nevoie de el si imi ocupa spatiul degeaba”, sunt anunturi pe care „se bat” doritorii.
Experienta proprie in u­­ti­li­zarea Freecycle de­monstreaza ca, de regula, sunt mult mai multi cei care au nevoie de ceva si, atunci cand postezi un anunt ca vrei sa donezi, primesti foarte multe ras­pun­suri. Nu exista, insa, acelasi feedback atunci cand postezi un anunt ca ai nevoie de ceva.

Se cauta orice si se da orice

Odata postat anuntul, mesajele curg pana cand proprietarul anunta ca a predat obiectul. Si atunci „afacerea” se incheie. Obiectele donate sunt variate: de la mobila, la calorifere sau lampi, la televizoare, calculatoare sau obiecte electrocasnice. Ideea grupurilor Freecycle este aceea ca membrii sa ofere ceea ce nu au nevoie, dar si sa caute ceea ce isi doresc.

Primul venit, primul servit

Nu am descoperit noi acest proiect prin care totul se recicleaza. Freecycle este retea sociala internationala dezvoltata pe Internet, care ajuta oamenii de peste tot sa-si doneze unii altora bunuri de care nu mai au nevoie. Pe ideea „nimic nu se arunca, totul se recicleaza”, grupul pro­moveaza reciclarea si pro­tejarea mediului incon­jurator prin reducerea de­seurilor.
Cei interesati nu trebuie decat sa-l contacteze pe posesor, regula de baza fiind „primul venit, primul servit”.
Totul a inceput in urma cu 12 ani in Statele Unite ale Americii, cand ecologistul Deron Beal a realizat ca in loc sa faca munca de teren sa colecteze obiectele de care oamenii nu mai au nevoie, pentru a le redirectiona catre zone defavorizate, ar putea face un mecanism online prin care a­ceste schimburi sa se produca mult mai eficient si mai usor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *