APM Suceava, apel pentru stoparea degradarii stratului de ozon

APM Suceava, apel pentru stoparea degrad?rii stratului de ozon
APM Suceava, apel pentru stoparea degradarii stratului de ozon
APM Suceava, apel pentru stoparea degradarii stratului de ozon

In anul 2014, pe 16 septembrie, a 23-a aniversare a Zilei internationale pentru protectia stratului de ozon a fost marcata sub deviza: „Misiunea continua! (The mission goes on!)”, informeaza conducerea Agentiei pentru Protectia Mediului Suceava.

„Exprimand aspiratiile cetatenilor de a se bucura de un mediu sanatos, APM Suceava adreseaza un apel tuturor factorilor de decizie, politicienilor, specialistilor, cadrelor didactice, studentilor, elevilor, jurnalistilor, cat si intregii populatii sa-si concentreze eforturile si sa colaboreze, astfel incat, impreuna, sa asigure aplicarea masurilor de prevenire si stopare a degradarii stratului de ozon, in scopul asigurarii sanatatii generatiilor prezente si viitoare”, a declarat, ieri, directorul executiv Vasile Osean.

Ziua internationala pentru protectia stratului de ozon este marcata anual pe 16 septembrie, aceasta fiind declarata cu ocazia celei de-a 49-a sesiuni, din 1995, a Adunarii Generale a ONU. Substantele care afecteaza stratul de ozon sunt, in principal, compusii gazosi cu continut de fluor, clor si brom, care, in conditiile iradierii intense de catre razele ultraviolete din stratosfera, devin puternic reactivi. Aceste substante se regasesc in agentii frigorifici, aerosoli de tip spray, in solventi etc. Fenomenul epuizarii stratului de ozon duce la scaderea eficacitatii sistemului imunitar, cu aparitia infectiilor, cancerului de piele, cataractelor si orbirii, precum si la arsuri in zonele expuse la soare. De asemenea, scad posibilitatile de hranire a populatiei, ca urmare a necrozarii frunzelor plantelor, de suferit avand si flora si fauna marina. Cele mai ritmice si dramatice subtieri ale stratului de ozon se produc deasupra Antarcticii, atingand intensitatea maxima la inceputul lunii octombrie. Gaura de ozon continua sa se extinda, insa exista speranta ca acesta va fi obturata pana in 2030-2070. Circa 175 de state si Uniunea Europeana, inclusiv Romania, sunt membre semnatare ale Protocolului de la Montreal privind substantele care distrug stratul de ozon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *