Agricultura va fi grav afectata de cresterea temperaturilor, spun oamenii de stiinta.
plantatie de orez
Incalzirea globala lasa multe parti ale Asiei fara orez, potrivit unei cercetari.

Culturile de orez au scazut cu 10-20% in ultimii 20 de ani in unele zone.

Grupul de cercetatori americani a studiat inregistrarile a 227 de ferme din sase tari mari producatoare de orez, printre care Thailanda, Vietnam, India si China.

Studiul sugereaza ca schimbarile climatice vor afecta productia de orez, inrautatind viata localnicilor.

In 2004, alt studiu a descoperit ca cultura de orez din Filipine scade cu 10% cu fiecare crestere de 1 grad a temperaturii pe timpul noptii. Studiul a fost facut intr-o statie de cercetare.

Ultimele date, insa, sunt colectate de la ferme irigate, complet functionale, care se intind pe tot teritoriul Asiei de sud- est.

„Am descoperit ca cu cat noptile sunt mai calduroase, cu atat scade productia de orez”, a declarat cercetatorul Jarrod Welch.

Mecanismul nu este inca clar, dar probabil este vorba despre faptul ca plantele trebuie sa respire mai mult pe timpul noptilor calduroase. Acest lucru inseamna ca pierd energie si nu mai pot sa realizeze fotosinteza.

In schimb, temperaturile ridicate din timpul zilei au ajutat culturile de orez, insa nu au putut reduce efectul noptilor calduroase.

Daca temperaturile continua sa creasca precum arata modelele de pe computer, Welch spune ca zilele caniculare vor distruge complet culturile de orez.

Un studiu publicat anul trecut a conchis ca jumatate din populatia globului va suferi o criza de hrana pana in 2100, iar cele mai extreme veri ale ultimului secol vor deveni obisnuite.

Sursa: Realitatea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here