Asociatia Mondiala de Alergologie: Bolile alergice sunt in crestere si tind sa capete proportii epidemice

Chimicalele din alimentatie si cosmetice ne fac vulnerabili la alergii, avertizeaza medicii
Asociatia Mondiala de Alergologie: Bolile alergice sunt in crestere si tind sa capete proportii epidemice
Asociatia Mondiala de Alergologie: Bolile alergice sunt in crestere si tind sa capete proportii epidemice

Asociatia Mondiala de Alergologie atrage atentia ca bolile alergice sunt in crestere si tind sa capete proportii epidemice, sunt din ce in ce mai complexe in toata lumea, a subliniat joi, intr-o conferinta de presa, medicul Camelia Berghea.

Potrivit medicului alergolog, cei mai afectati sunt copiii si adultii tineri, iar intre factorii care duc la aparitia bolilor se afla predispozitia genetica si mediul -urbanizarea, industrializarea -, modificarea stilului de viata, modificarile climatice. Alergenele cele mai cunoscute sunt acarienii, mucegaiurile, cainii, pisicile, alergenele alimentare, veninul de insecte, medicamentele.

Alergiile se manifesta prin stranut, mancarimi de nas, nas care curge, respiratie grea, eruptii pe piele sau soc anafilactic.

„Alergia nu este ceva accidental care trece la fel de repede cum a aparut. Sunt forme persistente de alergie cu evolutie cronica si care se agraveaza din cand in cand – aici intra astmul, rinita alergica, dermatita atopica, urticaria cronica, alergiile alimentare. Toate aceste forme se intind pe ani de zile, unele dintre ele posibil si pe toata viata. Fiecare din aceste boli evolueaza si cu exacerbari, care sunt resimtite de pacient si-l aduc probabil mai repede la medic” a explicat dr. Camelia Breghea.

Ea a aratat ca formele acute sunt socul anafilactic, care reprezinta o drama a bolilor alergice, de obicei generata de medicamente, intepaturile de insecte, dar si unele alimente.

De asemenea, medicul a spus ca sunt pacienti care au in primii ani de viata alergii alimentare, care se remit de obicei in cativa ani, dar asociaza in evolutie si dermatita atopica care se poate ”linisti” in cativa ani dupa care apare astmul si rinita alergica, destul de frecvent la acelasi individ.

„Alergiile alimentare la intalnim frecvent in primii ani de viata, cei mai afectati sunt copiii. De asemenea, dermatita atopica de obicei apare mai ales in primii ani de viata si exista posibilitatea sa se remita la mare parte dintre cei afectati. Prevalenta cea mai mare a astmului si rinitei alergice se regaseste la varste mai mari, la adultul tanar” a punctat dr. Camelia Berghea.

Aproximativ 30% – 40% din populatia planetei sufera de alergii – 300 de milioane de persoane au aceasta afectiune, iar pana in 2025 aproximativ 400 de milioane de oameni vor suferi de aceasta maladie a mai spus dr. Camelia Berghea.

Prevalenta cu astm bronsic variaza de la o zona geografica la alta ajungand pana la 18% in diverse segmente, a subliniat medicul. In Europa rinita alergica afecteaza 25% din populatie, alergiile alimentare intre 2% si 8% din populatie, procentul de 8% fiind intalnit in populatia pediatrica, a adaugat Camelia Berghea.

In ceea ce priveste posibilitatea ca unul din cauzele care pot duce la cresterea acestei afectiuni sa fie igiena, medicul a mentionat ca sunt inca discutii si ca, potrivit datelor statistice, sunt mai multe alergii la copiii foarte protejati decat la cei care sunt mai putin ingrijiti.

Referindu-se la astmul bronsic, specialistul a subliniat ca este considerata cea mai frecventa boala cronica la copii.

Legat de alergiile alimentare dr. Berghea a spus ca sunt opt alimente inalt alergene – proteina din laptele de vaca, graul, oul, pestele, arahidele, alunele de padure, soia, fructele de mare. ”In prezent se fac cercetari pentru a gasi metode de desensibilizare la aceste alimente”, a afirmat medicul.

Pentru investigatii alergologice se recomanda testele cutanate si cele de sange.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *