Zece autobuze electrice vor circula in Cluj-Napoca peste cel mult 18 luni, acestea urmand sa fie achizitionate in baza unui proiect derulat cu fonduri elvetiene. Potrivit directorului Companiei de Transport Public Cluj-Napoca, Liviu Neag, autobuzele vor fi introduse pe rutele din zona centrala, pentru a contribui astfel la scaderea nivelului de poluare, care este mai mare in aceasta parte a orasului. De asemenea, autobuzele electrice vor face legatura intre centrul municipiului, gara si aeroport.

„Autobuzele vor aduce contributii substantiale la aceea ce inseamna diminuarea noxelor si imbunatatirea conditiilor de mediu”, a declarat primarul Emil Boc, in cadrul unei conferinte de presa. Proiectul beneficiaza de suma de 7,5 milioane de franci elvetieni, din care 6,4 milioane sunt fonduri nerambursabile. Din acesti bani se vor realiza, totodata, o serie de statii de incarcare cu electricitate, necesare functionarii autobuzelor.

Proiectul achizitionarii celor zece autobuze face parte dintr-un pachet de trei proiecte care vor fi derulate in Cluj-Napoca cu fonduri elvetiene. Cel de-al doilea vizeaza introducerea tehnologiei LED in iluminatul public stradal si vor fi astfel modernizate 22 de strazi si doua institutii publice. Al treilea proiect de refera la reabilitarea termica a doua unitati scolare mari din Cluj-Napoca.

Valoarea totala a proiectelor este de 11 milioane de franci elvetieni, din care 9,4 milioane de franci sunt bani nerambursabili. Contributia municipalitatii clujene este de 15 la suta, respectiv peste 1,6 milioane franci elvetieni, la care se adauga 2,2 milioane de lei cheltuieli neeligibile.

La semnarea acordului de proiect a participat si Jean-Hubert Lebet, ambasadorul Confederatii Elvetiene la Bucuresti. „Sunt foarte fericit de modul de colaborare pe care l-am avut cu municipalitatea din Cluj. Elvetia nu este membra a UE, avem o relatie speciala cu Uniunea in ceea ce priveste piata libera si circulatia persoanelor si, ca parte a acestui acord, alocam fonduri statelor membre UE. Avem acum 170 de milioane de franci elvetieni alocati pentru Romania, aceste fonduri care au fost alocate in trecut au fost foarte bine administrate de autoritatile locale si centrale si, contrar multor asteptari, am reusit sa utilizam toate fondurile care au fost alocate Romaniei in perioada dinaintea accesarii la UE si suntem foarte optimisti ca vom cheltui si fondurile alocate de cand Romania este membru UE”, a declarat ambasadorul Confederatiei Elvetiene.

Acesta a precizat ca este vorba de 200 de proiecte in domenii precum sanatatea, securitatea, politia de proximitate si energie. Clujul beneficiaza, prin proiectele atrase, de cea mai mare suma de bani din aceste fonduri elvetiene. AGERPRES 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here