Bacil congelat

Cercetatorii germani au obtinut, printr-o metoda speciala, primele imagini tridimensionale ale structurii care acopera bacilul tuberculozei. Aceasta performanta faciliteaza obtinerea de noi medicamente.

Tuberculoza este o boala in-fec-tioasa severa. Anual, in lume, ucide aproximativ doua milioane de persoane si sunt depistate noua milioane de noi cazuri. In ultimii 20 de ani, aceasta boala cunoaste o recru-descenta ingrijoratoare, din cauza aparitiei unor suse rezistente la tratamente. Motiv pentru care este esentiala o noua clasa de medicamente care sa faca fata luptei cu susele care au creat rezistenta.

Cercetatorii germani au pornit de la faptul ca germenele tuberculozei este foarte bine invelit intr-o membrana. Or, tocmai structura acestei membrane care protejeaza bacilul de deshidratare, dar si de actiunea antibioticelor nu este foarte bine cunoscuta. Pornind de la aceste aspecte, cercetatorii de la Institutul de Biochimie Max Planck din Germania au apelat la tomografia crio-electronica pentru a stabili structura acestei membrane, care inveleste germenele tuberculozei ca intr-o carapace. Tomografia crio-electronica este o noua metoda de imagistica. Metoda consta in congelarea celulelor la minus 190 de grade Celsius, inainte de a fi fotografiate din toate unghiurile sub un microscop electronic. Metoda tomografiei crio-electronice ofera imagini foarte bune.

Prin acest tip de tomografie, cercetatorii germani au stabilit ca peretele protector al bacilului este dublu, de origine lipidica.

In prezent, aceste rezultate obtinute de cercetatorii germani servesc ca punct de plecare pentru noi medicamente antituberculoza. Un imperativ major, deoarece peste 500.000 de persoane sunt infectate anual cu forme ale bacilului Koch care reusesc sa reziste foarte bine medicamentelor antituberculoza administrate in mod curent.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *