PRM-istul Bunduc vrea bariere „tip Mazare” pentru accesul in Delta.delta

Anul acesta, CJ Tulcea nu a reusit sa incaseze nici un leu din taxa de acces de la cei 100.000 de turisti care au vizitat zona.
Prefectul din Tulcea considera barierele o prostie.

Gheorghe Bunduc, presedintele Consiliului Judetean Tulcea, vrea sa puna sub control strict accesul persoanelor in Delta Dunarii. Acesta a dispus, recent, subordonatilor sai din Consiliul Judetean sa efectueze un studiu pentru amplasarea unor bariere in toate punctele de intrare in Delta. Conform dispozitiei liderului tulcean, pe faleza Dunarii din Tulcea, in portul turistic, la celelalte dane de acostare a navelor din acest municipiu, in toate porturile dunarene din aval de Galati si la trecerile cu bacul care asigura accesul mijloacelor de transport auto in interiorul Deltei urmeaza sa fie amplasate bariere cu puncte de incasare a taxei de acces pe teritoriul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD).
„Intentionam sa folosim experienta primarului Radu Mazare, care a montat astfel de bariere de acces in statiunea Mamaia. Taxa de acces in Mamaia este folosita de primarie pentru finantarea lucrarilor de intretinere a infrastructurii si la paza statiunii. Noi vom cheltui taxa de acces in Delta pentru finantarea unor lucrari de infrastructura cum ar fi repararea digurilor, decolmatarea canalelor, alimentarea cu apa a satelor, colectarea deseurilor menajere din ARBDD”, a spus Bunduc.
Spre deosebire de Mamaia, unde Mazare a amplasat doar doua bariere, in Delta sunt foarte multe cai de acces, iar specialistii in navigatie sustin ca, oricate bariere va amplasa CJ Tulcea pe malul Dunarii, vizitatorii Deltei vor gasi posibilitati de a le ocoli. Romulus stiuca, directorul Institutului de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii, a declarat ca in Delta se poate intra cu usurinta cu barca sau cu salupa.
„Autoritatile au scapat de sub control turismul din Delta. In aceasta zona predomina turismul la negru, activitate de pe urma careia nu se incaseaza taxe si impozite. Evaziunea fiscala nu se poate combate cu niste bariere”, a spus stiuca.
Presedintele Bunduc isi motiveaza decizia de a monta bariere de acces cu o prevedere din Legea 82/1993 a ARBDD, care precizeaza ca „administratia judeteana poate institui taxe pe teritoriul Deltei, la propunerea ARBDD. La propunerea presedintelui CJ, cu acordul guvernatorului ARBDD, Paul Cononov, la finele anului trecut consilierii judeteni au hotarat o taxa de acces, pentru anul 2007, pe teritoriul ARBDD de 10 RON. Aceasta taxa ar trebui sa fie platita de toate persoanele care patrund pe teritoriul ARBDD si nu au domiciliul in localitatile Deltei. Presedintele Bunduc a mai declarat ca, in acest an, institutia pe care o conduce nu a incasat nici un leu din aceasta taxa.

O prostie!
„Montarea barierelor de acces in Delta este o prostie. Numai cine nu cunoaste Delta poate crede ca turistii care vor sa intre pe teritoriul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii vor da navala spre barierele Consiliului Judetean pentru a plati taxa de 10 lei. Numai in Portul Tulcea sunt zeci de pontoane de unde pleaca continuu turisti cu barcile si cu salupele. Ar trebui cate un paznic la fiecare ponton si cate un om cu chitantierul din suta in suta de metri pe malul Dunarii pentru a incasa taxa de acces. Taxa poate fi incasata foarte bine de agentiile de turism, respectiv de firmele care presteaza servicii turistice in Delta. Primariile din Delta ar trebui sa fie determinate sa controleze mai bine activitatile turistice si sa colaboreze cu administratiile financiare pentru diminuarea evaziunii fiscale.”
Lefter Chirica, prefectul judetului Tulcea

Sursa: Romania Libera

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here