Briosa care ne umfla

CE BEM, CE MANCAM – Desertul are opt aditivi
O portie din briosa analizata ne asigura un sfert din caloriile necesare pe parcursul unei zile. Numai ca nu tot ce ne ofera acest desert este benefic sanatatii.

Vivienne este o briosa din cacao cu incluziuni de ciocolata care se autointituleaza „deliciu cu stil”. Pentru a o realiza, producatorul s-a folosit de: „faina de grau superioara, zahar, ulei vegetal, praf de oua, glicerina E 422, apa, sorbat de potasiu E 202, sare, aroma rom, cacao alcanizata, lactoza, E 472b – esterii lactici ai mono si digliceridelor acizilor grasi, E 475 – esterii poliglicerici ai acizilor grasi, fosfat de natriu – E 339, bicarbonat de natriu – E 500, stabilizator, guma de xanthan – E 415, conservant E 220 – dioxid de sulf, ciocolata bucati”. 100 de grame de briosa ne aduc 6,1 g proteine, 53,4 g carbohidrati, 26,95 g lipide si o valoare energetica de 480,55 kcal.

ANALIZA. Produsul analizat este un desert cu profil nutritional foarte dezechilibrat, cu un exces de glucide si lipide care imprima produsului o incarcatura glicemica ridicata. Aceasta compozitie face ca produsul sa aiba si o densitate energetica extrem de mare, 480 kcal/100 g. De pe eticheta acestei briose lipseste compozitia ciocolatei. Acesta este un amanunt foarte important, desi se afla intr-o cantitate destul de mica, ne explica profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Produsul abunda in aditivi alimentari periculosi, dintre care se remarca E 220 – dioxid de sulf – , care incetineste asimilarea vitaminei B1 (absolut necesara metabolizarii glucidelor din produs), produce dureri de cap, ameteli, afectiuni intestinale si astmul de sulfit persoanelor sensibile. Doza zilnica admisa este de 0,7 mg/kg corp. Produsul contine surse ascunse de sodiu. Desertul are de asemenea o sursa de lactoza.

CONCLUZII. In urma analizei etichetei, rezulta ca produsul nu este recomandat copiilor, adolescentilor, supraponderalilor, obezilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, celor cu afectiuni cardiovasculare, renale, pulmonare, emfizem, conjunctivita, astm, neurodegenerative, hipertensivilor, celor cu osteoporoza. Diabeticii vor tine cont de sfatul medicului. Persoanele cu intoleranta la lactoza vor testa produsul in prealabil, pentru a vedea reactia organismului.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *