Bucurestenii au dat navala la hrana sanatoasa

Prima zi a Tirgului Eco organizat de Jurnalul National si Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”, in parteneriat cu Asociatia Bio Rominia, s-a bucurat de un succes nebun.
targul eco

Afluxul de public dornic sa cumpere alimente ecologice, fara chimicale, a fost atit de mare ieri, la Tirgul ECO, incit unii producatori si-au epuizat marfa in doar citeva ore de la deschidere. „Am adus aproape 200 de kilograme de brinzeturi de vaca, smintina, unt, si am vindut tot pina la prinz. Si oamenii continua sa ceara si nu pot decit sa le spun sa vina mine (n.r. – astazi), ca ma reaprovizionez. Imi pare foarte rau, dar pur si simplu nu mi-am imaginat ca cererea va fi asa de mare. Am vindut in vreo doua, trei ore cit am vindut la Indagra intr-o saptamina”, ne-a declarat Rodica Ferchiu de la Asociatia Valea Asaului, judetul Bacau. Interesul mare pentru produsele ecologice l-a luat prin surprindere si pe Wolfgang Raddatz de la Ferma Topa, judetul Mures. El a dat repede produsele ecologice proprii si ale altor gospodari bio din zona Sibiu-Mures, reuniti in Cooperativa Biocoop: rosii Cherry, zacusca, dulceturi, brinza de capra, crema de brinza cu verdeturi, piine de casa eco. Ca sa nu ramina cu masa goala, el si-a rugat un coleg din Biocoop sa aduca la Muzeul Satului o parte din mierea pe care o vindea la un alt tirg din Capitala. Nici reprezentantii Escar Prod, singura fabrica cerfiticata bio din lume care prelucreaza carne de melc nu mai pridideau cu servitul zecilor de clienti care le luasera cu asalt standul si cu datul de explicatii. Daca acum societatea exporta intreaga productie, Marcel Macris, presedintele consiliului de administratie, ne-a declarat ca succesul extraordinar pe care l-a avut la tirg l-ar putea face sa se orienteze si spre piata romaneasca.

De mare succes la public s-au bucurat, de altfel, toti expozantii eco veniti la tirg: producatorii de miere Apidava Blaj, Tremot Dobre si Fii din Baicoi, PFA Szas Ilyes din Harghita si Apiprodex din Tirgul Mures, producatorul de legume eco Ecolife Bio, magazinele specializate bio Leacul si Pukka Food din Bucuresti, producatorul de ceaiuri din plante medicinale ecologice si pernute terapeutice Farmacia Naturii din Bacau, producatorul de paste, tartine si batoane de cereale Riso Scotti Romania, producatorul de piine si produse de panificatie Naturalia si Shalom Bio Food SRL – piine si produse de panificatie. Multi dintre acestia au facut reaprovizionarea ieri, in timpul tirgului. Altii au dat comanda „acasa” pentru ca astazi, in a doua zi de tirg, sa-si poata servi clientii.

NU UITATI! Va asteptam si astazi la Muzeul Satului, la a doua zi a Tirgului Eco. Dar si la Sarbatoarea de Cirstovul Viilor, organizata de Muzeul Satului, incepind cu ora 11:30. „Cu recuzita specifica, fie ca este vorba de ciubar, de lin sau de mustuitor, se incearca sa se aduca aminte cum se facea culesul viilor si preparatul vinului”, a declarat Dr. Aurelia Cosma, director de programe culturale la Muzeul Satului. Si pentru ca totdeauna culesul viilor s-a facut sub imperiul bucuriei, voia buna va fi asigurata de ansamblurile Traditii Luncavitene si Tara Vrancei.

Pentru a participa la tirg si la sarbatoarea culesului, trebuie sa achitati taxa de vizitare a muzeului.

Posibile subventii din 2009
Prezent la conferinta de presa organizata de Asociatia Bio Romania in cadrul Tirgului Eco, ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, a declarat ca incearca sa obtina aprobarea Ministerului Finantelor pentru acordarea unei subventii suplimentare pentru produsele ecologice de anul viitor. Ciolos a vizitat tirgul si a degustat bunatatile expuse. In cadrul conferintei de presa s-a semnat si un protocol de cooperare intre Asociatia Eco Romania, Asociatia Tinerilor Reformisti, Parlamentul tinerilor din Sectorul 2 si Colegiul National „Dimitrie Cantemir” care prevede crearea unei retele de distributie a mincarii ecologice in scolile din Sectorul 2.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *