Buzoienii, asteptati la primele aplicatii pentru impaduriri din fonduri europene

Buzoienii, asteptati la primele aplicatii pentru impaduriri din fonduri europene

In prezent nu exista nicio aplicatie pentru fondurile externe destinate inclusiv infiintarii de perdele forestiere
Reprezentantii Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) anunta lansarea in perioada 02 – 31 mai 2012 a celei de-a saptea sesiuni de cereri de proiecte pentru Masura 221.
Potrivit unui comunicat al APDRP, depunerea proiectelor pentru Masura 221 se va face la sediile OJPDRP in intervalul orar 09.00 – 14.00, iar solicitantul de finantare trebuie sa indeplineasca cerintele de conformitate si eligibilitate mentionate in cadrul Ghidului Solicitantului aferent acestei masuri. Procedura de selectie este afisata pe site-urile www.apdrp.ro, www.madr.ro si la fiecare CRPDRP si OJPDRP, iar termenul limita de depunere pentru sesiunea de cereri de proiecte aferenta acestei masuri este 31 mai 2012, ora 12.00.
Masura 221 „Prima impadurire a terenurilor agricole” se incadreaza in Axa II – „Imbunatatirea mediului si a spatiului rural” si are ca obiective cresterea suprafetei de padure cu rol de protectie a apei, solurilor, a padurilor cu rol de protectie impotriva factorilor naturali si antropici daunatori, precum si extinderea suprafetei ocupate de paduri prin sprijinirea lucrarilor de impadurire si intretinere a plantatiilor. Potrivit aceleiasi surse, contributia publica aferenta Masurii 221 este de 229.341.338 EURO, dar practica de pana acum dovedeste ca interesul pentru crearea de coridoare verzi in zonele de campie este foarte scazut.

Doar 44 ha de perdele forestiere in judet

Astfel, bilantul pe anul trecut al aplicatiilor pentru primele impaduriri este destul de sarac la nivel national, cel mai relevant exemplu constituindu-l faptul ca la ultima aplicatie de anul trecut din cele 50 milioane de euro nu au fost declarate decat trei proiecte eligibile, cu aplicanti din judetele Timis si Neamt, care au atras doar 217.357 euro. In celelalte sesiuni au mai aplicat reprezentantii unei parohii, ai unei primarii, o persoana fizica si trei societati agricole din judetele Botosani, Timis, Cluj, Vrancea si Satu-Mare, care au accesat aproape doua milioane de euro pentru proiectele ce vizeaza prima impadurire a terenurilor agricole.
In ceea ce priveste situatia interesului pentru aceasta masura in judetul nostru, in conturile agricultorilor buzoieni nu a ajuns nici macar un euro din fondurile europene pentru impaduriri. Astfel, daca in alte judete au existat ceva aplicatii prin care sa se incerce accesarea de fonduri, in Buzau pentru prima impadurire a terenurilor agricole nu a existat niciun solicitant, functionarii Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) Buzau nestiind ce sa spuna despre lipsa de interes a oamenilor pentru stimulentele financiare prin care se incurajeaza impadurirea terenurilor agricole. “Noi am facut actiuni de promovare, le-am explicat oamenilor ce inseamna aceasta masura, dar nu imi explic de ce nu a existat interes pentru aceste fonduri. Oricum, dupa iarna trecuta este clar ca este nevoie si de asa ceva, padurile din zonele de campie fiind foarte importante din multe puncte de vedere“, ne-a declarat directorul adjunct al OJPDRP Buzau, Nicusor Zarzu.
In schimb, in ultimii ani in judet au fost infiintate 44 ha de liziere forestiere de protectie, actiunile de plantari fiind efectuate in “regie proprie”. Astfel, perdele forestiere au fost infiintate in comuna Cochirleanca, lucrarile fiind sustinute de primaria locala, precum si la Hergheliile Rusetu si Cislau, perdelele forestiere fiind efectuale de Directia Silvica Buzau, rolul lor fiind de protectie a terenurilor agricole detinute de herghelii. De asemenea, dupa problemele facute de zapezi iarna trecuta, au existat mai multi primari care au declarat ca doresc sa infiinteze perdele forestiere, explicand insa ca principalul obstacol il reprezinta problema gasirii unor terenuri potrivite pentru astfel de amenajari, administratiile detinand doar suprafete de teren care au ca statut de pasuni comunale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *