Cancerul de piele – un spectru ingrijorator

Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia ca un american din cinci si un australian din doi vor prezenta de-a lungul vietii o forma de cancer cutanat. Nici europenii nu sunt exceptati, existand probabilitatea ca unul din 33 sa dezvolte un melanom, cel mai agresiv cancer de piele.

cancer de piele
In societatile contemporane, idealul de frumusete – pielea bronzata – este fara indoiala prima cauza a cresterii ingrijoratoare a cancerului de piele. Fara a exclude alte cauze, mai putin cunoscute, cercetatorii sunt fermi: expunerile regulate si prelungite la razele ultraviolete, naturale sau artificiale, conduc la o imbatranire prematura a pielii si favorizeaza aparitia tumorilor canceroase.
Melanomul constituie prima imagine asociata cancerului de piele. Dar in realitate, acest tip de afectiune nu reprezinta decat 10% din tipurile de cancer cutanat. Cel mai raspandit este carcinomul spinocelular, el singur reprezentand 70% din cazuri. Ca aspect, acesta este asemanator melanomului, dar mult mai periculos.
Cei mai expusi cancerului de piele sunt copiii. Din cauza finetii si sensibilitatii pielii lor, o scurta expunere este suficienta pentru a produce arsuri grave. In plus, o acumulare de efecte mutagene ale ultravioletelor in timpul copilariei poate determina aparitia melanomului.

Terapia astazi
O data pus diagnosticul, tratamentul incepe intotdeauna prin inlaturarea pe cale chirurgicala a tesutului canceros. Daca dimensiunea taieturii este considerabila, iar rana nu se poate inchide in mod natural, se face o grefa. Pentru evitarea intinderii cancerului, uneori este necesara si inalturarea ganglionilor de drenaj, caci si acestia pot fi atinsi. In ciuda acestor masuri, riscul de recidiva, in cazul melanomului, ramane de 50%. In paralel, radioterapia permite distrugerea partiala sau totala a celulelor maligne, deoarece acestea rezista mult mai bine razelor ionizante decat celulelel sanatoase. Daca apare metastaza, se foloseste chimioterapia pentru a eradica boala pe cale medicamentoasa. Moleculele administrate ataca direct celulele canceroase care se multiplica intr-un ritm anormal de rapid. Efectele secundare nu sunt deloc de neglijat, deoarece toate organele sunt atinse prin sangele care circula. Pentru a rezolva aceasta problema, o solutie a fost gasita doar in rarele cazuri in care leziunile canceroase sunt localizate intr-un membru. Prin intermediul unei pompe, circulatia sangelui este izolata prin legarea membrului respectiv, ceea ce permite limitarea transmiterii acestor molecule citostatice.

Si maine..
Un cancer detectat de timpuriu implica un tratament mai usor si mai multe sanse de insanatosire. Este motivul pentru care cercetatorii inclina spre folosirea unor noi tehnici de diagnostic, mai performante. „Prin combinarea tehnicilor de imagistica optica si acustica, speram sa propunem dermatologilor si chirurgilor un instrument nou capabil sa furnizeze o imagine in trei dimensiuni, de inalta rezolutie, a portiunii de piele analizate. Acest lucru ar permite punerea unui diagnostic precis si precoce si supravegherea evolutiei efectelor terapeutice ale tratamentului”, explica Robert Lemor, sef de departament la Institutul pentru Tehnologie Biomedicala din Fraunhofer, Germania. El a mai spus ca aceasta tehnica inovatoare ar trebui sa reduca semnificativ numarul de taieturi inutile in ceea ce priveste extirparea ganglionilor. „Speram ca pe termen lung sa micsoram costul terapiei si sa reducem rata mortalitatii in cazul cancerului de piele” a adaugat Robert Lemor.

O pista promitatoare: vaccinul
Vaccinarea bolnavilor reprezinta o pista noua de cercetare. „Proiectul nostru vizeaza directionarea sistemului imunitar al bolnavului impotriva propriilor celule canceroase. Pentru eliminarea tesuturilor canceroase reziduale, vaccinarea terapeutica ar completa metodele traditionale si ar putea constitui un tratament in sine”, explica Pierre Coulie, imunolog la Institutul de Duve al Universitatii Catolice din Louvain (Belgia). Vaccinarea terapeutica este promitatoare, iar numeroase studii clinice realizate in ultimii 12 ani au aratat eficienta acestui tratament. Din totalul bolnavilor diagnosticati cu melanom care au fost vaccinati, 5% prezinta un regres al metastazei. Acest procentaj este inca mic, dar tratamentul nu induce nici un efect secundar, lucru rar in cazul terapiei impotriva cancerului. Cercetarile vizeaza cresterea eficientei vaccinului si intelegerea motivelor pentru care tratamentul da rezultate bune doar la anumiti pacienti. „Sunt mai multe piste interesante de urmarit, legate de capacitatea anumitor tumori de a inhiba local eficienta sistemului imunitar. Suntem in faza de explorare si mai sunt multe cercetari de facut”, a spus Pierre Coulie.

Sursa: Revista Spatiului European de Cercetare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *