Caravana Guerilla Verde a adus filme cu mesaj ecologic in liceele si universitatile din tara

iasi.JPGCaravana educationala de film ecologic Guerilla Verde s-a incheiat dupa 6 zile de proiectii in orasele: Bucuresti, Vaslui, Iasi, Piatra-Neamt, Bacau si Sibiu. Caravana s-a desfasurat in perioada 26 octombrie – 2 noiembrie si face parte dintr-un proiect mai amplu, denumit BETI (Better Education Through Innovation). Proiectul BETI isi propune sa ajute la educarea tinerei generatii prin intermediul filmului, aducand in atentia acesteia teme de interes precum protectia mediului, sanatatea si drepturile minoritatilor. Pe tot parcursul caravanei accesul tinerilor in salile de proiectie a fost liber.

Unul dintre obiectivele celei de a doua editii a caravanei Guerilla Verde a fost ca proiectiile sa aiba loc in unitati de invatamant (licee, universitati), pentru a facilita accesul tinerilor la eveniment. Astfel, dupa fiecare proiectie cei peste 1.500 de tineri prezenti la proiectiile de film au avut ocazia de a discuta cu reprezentantii ONG-urilor partenere despre problemele de mediu prezente in comunitatile in care traiesc si au primit recomandari privind modul in care pot proteja mediul. Filmele prezentate au fost: „Home”, „The 11th Hour”, „An Inconvenient Truth”, „Wall-E” si „Ice Age 2”.

Proiectul a readus in atentia tinerilor concursul foto-video EcoPaparazzi, in cadrul caruia acestia sunt indemnati sa fotografieze sau filmeze bune si rele practici referitoare la mediul inconjurator, surprinse in comunitatile locale. Pe langa premiile ce constau in aparate de fotografiat, lucrarea castigatoare va fi publicata in numarul din decembrie al revistei „Terra Magazin”. Premiul II va consta intr-un abonament de 6 luni la revista „Terra Magazin”. Regulamentul concursului Ecopaparazzi poate fi accesat la adresa de web a proiectului www.guerillaverde.ro. Concursul se desfasoara in perioada 26 octombrie – 20 noiembrie 2009.

Decizia organizatorilor de a merge direct in mijlocul elevilor si studentilor pentru a transmite mesajul cheie legat de importanta protectiei mediului inconjurator s-a dovedit una inspirata, iar reactiile pozitive nu au intarziat sa apara.

„Aceasta este o miscare de guerilla, dar va vad ca un detasament veritabil in viitor.” a declarat despre proiect Cristi Lascu, redactor-sef al revistei „National Geographic”.

Bucuresti, 26 octombrie – Proiectiile din Bucuresti au fost gazduite de Colegiul National „Sf. Sava” si de catre – Serile FJSC – si s-a desfasurat in prezenta reprezentantilor ONG-urilor partenere: Eliza Teodorescu (Reteaua de Actiune pentru Clima Romania – RAC-Ro) si Geo Atreides (Asociatia EcoAssist). Acestia au provocat un dialog privind incalzirea globala, pe marginea subiectelor abordate de filmul „The 11th Hour”, precum si despre proiectele verzi dezvoltate de ONG-uri.  Proiectia destinata studentilor din cadrul „Serilor FJSC”, i-a avut ca invitati pe Cristi Lascu (redactor-sef revista „National Geographic”), Gabriela Ticu si Veronica Andronache (Asociatia Viitor Plus), Ioana Betieanu (WWF Danube-Carpathian Programme) si Cristina Bucureasa (Asociatia Salvati Dunarea si Delta).

Vaslui, 27 octombrie – A doua zi a caravanei Guerilla Verde s-a desfasurat la Vaslui, iar proiectiile au avut loc la Silver Mall. La conferinta de presa prin care a fost anuntat evenimentul domnul Valeriu Caragata, viceprimar Vaslui, a declarat ca „este o onoare pentru Vaslui sa participe la un proiect cu un impact educational atat de mare, care indeamna tinerii la o atitudine pozitiva si concilianta fata de mediul inconjurator.” Mai mult, organizatorii au fost rugati sa prelungeasca programul de vizionare al filmelor in oras. Asadar, acestea au putut fi urmarite pe parcursul intregii saptamani la Silver Mall. La proiectii au participat elevi din unitatile de invatamant din intregul oras. Inaintea proiectiilor au avut loc discutii libere despre protectia mediului inconjurator, iar copiii au fost indemnati sa participe la concursul EcoPaparazzi, care se desfasoara in perioada 26 octombrie- 20 noiembrie. Elevii vasluieni au demonstrat o atitudine foarte deschisa fata de subiect, participand in mod activ la dialogul initiat de organizatori si de catre reprezentantii ONG-ului local, Ecovas.

Iasi, 28 octombrie – Elevii Colegiului National „Emil Racovita” au primit foarte bine proiectul si s-au implicat in mod activ  in implementarea sa. De altfel, doi dintre ei, Ema Corodescu si Stefan Darie,  elevi in clasa a XI – a, respectiv a XII – a, au fost prezenti la conferinta de presa si au vorbit despre proiectele verzi derulate in colegiu. La proiectiile gazduite de Colegiul Racovita au participat peste 500 de tineri. Prima proiectie a fost destinata elevilor de gimnaziu, care au vizionat filmul „Wall-E”. La a doua proiectie au participat, alaturi de gazde, si elevii altor licee iesene. Ca de obicei, inaintea proiectiilor s-a interactionat cu elevii, in dorinta de a-i determina sa adopte un  comportament prietenos cu mediul.

Piatra-Neamt, 29 octombrie – Proiectiile s-au desfasurat la Colegiul National – Petru Rares -. Cei 100 de elevi prezenti la proiectii au discutat cu reprezentantul site-ului de eco-living StopCO2.ro despre modalitatile simple, aflate la indemana oricui, pentru a aduce o schimbare in atitudinea fata de mediul inconjurator. De asemenea, tinerii au fost incurajati sa isi calculeze amprenta de carbon, cu ajutorul primului calculator de emisii de carbon, aflat pe pe site-ul StopCO2.ro.

Bacau, 30 octombrie – Filmele cu mesaj ecologic au putut fi vizionate in Bacau la Colegiul Tehnic de Comunicatii „Nicolae Vasilescu Karpen”, partener al evenimentului. Colegiul, care detine titlul de scoala europeana, se va inscrie anul acesta in programul national Eco Scoala”, a declarat Virgil Vatra, coordonator pentru proiecte de mediu din partea Colegiului Karpen. Elevii au vizionat „Wall-E” si „The 11th Hour” si au discutat pe teme de mediu cu organizatorii si cu reprezentantul Asociatiei Iubim Natura, ONG local din zona de mediu si partener Guerilla Verde.

Sibiu, 2 noiembrie – Caravana s-a incheiat luni, 2 noiembrie, la Sibiu. Conferinta de presa prin care a fost anuntat evenimentul a avut loc la sediul Primariei Municipiului Sibiu, partenera a proiectului. Elevii si studentii sibieni au fost invitati la filmele cu mesaj ecologic la orele 14.00 si 17.00 in aula Avram Iancu a Facultatii de Litere si Arte din cadrul Universitatii Lucian Blaga din Sibiu. Tinerii au putut alege dintre „Wall-E”, „Ice Age 2″, The 11th Hour” si „Home”. La dorinta acestora, la ambele proiectii a fost vizionat documentarul „Home”.

Pe tot parcursul caravanei accesul tinerilor in salile de proiectie a fost liber, lucru asigurat de componenta educationala a proiectului.

Informatiile privind programul proiectiilor si trailerul filmelor au fost permanent actualizate pe parcursul caravanei si pot fi accesate la adresa de web a proiectului www.guerillaverde.ro.

Caravana Guerilla Verde a fost sustinuta de partenerii: ANPM, Asociatia Environ, primariile si consiliile locale de pe traseul caravanei, FJSC, Asociatia ECO TIC, Silver Mall Vaslui, Colegiul National si catedra de biologie „Emil Racovita” Iasi, Colegiul National „Petru Rares Piatra-Neamt, Colegiul Tehnic de Comunicatii „Nicolae Vasilescu-Karpen” Bacau, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

Partenerii media ai evenimentului sunt: Cotidianul, Tonight.eu, PR Romania, EcoMagazin.ro, EcoSapiens.ro, Trilulilu.ro, Revista Zile si Nopti, PoliticAll, Revista Terra Magazin, Radio France International, HotNews, ProFM Campus, Revista InfoMediu, RoPortal.ro, InfoNews.ro si Bacaul.ro.

ONG-urile partenere Asociatia EcoAssist, Viitor Plus, Harta Verde Bucuresti, WWF Danube – Carpathian Programme, Salvati Dunarea si Delta, RAC-Ro, Copacul de Hartie, StopCO2.ro, precum si asociatiile locale Iubim Natura (Bacau), Ecovas (Vaslui) si Bethany (Iasi) vor sustine proiectul.

Prima editie a caravanei Guerilla Verde a avut un puternic impact asupra publicului (elevi si studenti).

S-a inregistrat un numar total de aproximativ 3 000 de participanti. Caravana a inceput in Bucuresti pe data de 5 mai, continuand cu orasele Focsani (6 mai), Brasov (7 mai), Sighisoara (8-9 mai), Cluj (10-11 mai) si Timisoara (12-13 mai).

Guerilla Verde editia a doua in cifre:

–     6 orase: Bucuresti, Vaslui, Iasi, Piatra-Neamt, Bacau, Sibiu

–     1500 elevi si studenti

–     41 de parteneri

–     7000 de materiale informative distribuite

Ambele editii ale caravanei Guerilla Verde fac parte din un proiect mai amplu, numit generic BETI (Better Education Through Innovation), care isi propune sa contribuie la educatia generatiei de maine prin intermediul filmului, prezentat ca parte a tehnologiei digitale si ca metoda alternativa de educatie. Temele ce urmeaza a fi abordate pe parcursul acestui proiect pilot, prin intermediul filmelor, sunt: protectia mediului, sanatate si minoritati.

www.guerillaverde.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *