Catastrofa in Marea Neagra: mii de animale moarte zac pe tarmul rus

Furtuna de duminica trecuta a provocat o situatie fara precedent in Marea Azov si Marea Neagra. In doar o zi, patru nave s-au scufundat, alte sase au fost blocate, iar doua petroliere au fost accidentate. Cel putin 2.000 de tone de pacura s-au revarsat in mare. Pe vasele scufundate se gasesc peste sapte tone de sulf.

Potrivit celor mai noi informatii, 13 nave au fost afectate de furtuna, declansata la sfarsitul saptamanii trecute in Marea Neagra. Autoritatile rusesti continua operatiunile de cautare a celor 20 de marinari dati disparuti in urma naufragiului. Militarii rusi vor lucra la curatarea malurilor si a apelor Marii Negre si Marii Azov. Acestea au fost poluate cu peste 1.000 tone de produse petroliere si peste 6,8 mii tone de sulf.

„Curatam plaja, apa si scoatem titeiul care a mai ramas in cisterna avariata”, a declarat, ieri, Oleg Mitvol, director-adjunct al Agentiei ruse pentru Mediu, Rosprirodnadzor. Mitvol a precizat ca 730 de persoane au fost mobilizate pentru a curata plajele, dintre care 500 sunt militari. „Daca aceasta pata de 2.000 de tone continua sa se deplaseze spre Marea Azov, se vor inr
egistra grave consecinte asupra mediului. Ecosistemul marii este fragil”, a adaugat Mitvol. „Rezolvarea acestei probleme poate dura cativa ani. Petrolul este o substanta grea si se depune pe fundul marii”, a explicat Mitvol. „Este un dezastru ecologic foarte grav”, a adaugat el.

Pentru a evita aceasta situatie, autoritatile vor instala un dig de protectie in zona stramtorii Kerci, acolo unde produsele petroliere care s-au scurs in urma avarierii navelor au format o pata de peste 800 de metri. „Efectele acestei poluari vor fi resimtite inca mult timp de acum incolo”, sustin mai multi ecologisti. Potrivit echipelor de salvare, trei persoane au murit din cauza furtunii care s-a abatut asupra stramtorii Kerci. Ministerul pentru situatii exceptionale de la Moscova nu exclude posibilitatea unor noi accidente, din cauza vantului puternic din Marea Neagra, in special in zona Krasnodar. Meteorologii au anuntat, pentru urmatoarele zile, ploi puternice, vant de pana la 29 metri pe secunda si valuri de pana la 2-4 metri. Furtuna de duminica trecuta a provocat o situatie fara precedent in Marea Azov si Marea Neagra. In doar o zi, patru nave s-au scufundat, altele sase au fost blocate, iar doua petroliere au fost accidentate. Cel putin 2.000 de tone de pacura s-au revarsat in mare. Pe vasele scufundate se gasesc alte peste sapte tone de sulf.

Plaje pline cu animale moarte
Aproape 9.000 de pesti au murit in stramtoarea Kerci din cauza pacurii care s-a scurs in mare dupa scufundarea petrolierului Volgonefti-139. Si pasarile din aceast zona au murit in masa luni. „Potrivit ultimelor date, in jur de 30.000 de pasari au murit si tot atatea au fost acoperite cu un amestec de petrol si alge marine si, cel mai probabil, vor deceda si ele in curand. Unele nu puteau nici macar sa stea in picioare”, au anunatat autoritatile ruse. Cotele reale ale catastrofei ecologice vor putea fi evaluate abia dupa 10 zile de la terminarea furtunii. Furtuna din Marea Neagra ar putea fi urmata, in cateva zile, de ploi acide. „Caderea de ploi acide ar putea fi provocata de scurgerea in apele marii a unei cantitati mari de suf”, a declarat directorul-adjunct al Agentiei ruse pentru Mediu, Rosprirodnadzor, Oleg Mitvol. Autoritatile au prevenit locuitorii din regiunile apropiate de pericolul unor astfel de precipitatii. Premierul de la Moscova, Viktor Zubkov, s-a deplasat, ieri, la ordinul presedintelui Vladimir Putin, in zona stramtorii Kerci pentru a investiga situatia. Premierul rus il va intalni pe omologul sau ucrainean, care a anuntat ca se va deplasa si el in zona afectata.

Titeiul rusesc nu a ajuns in apele romanesti
Unda de poluare cu titei din zona stramtorii Kerci nu a ajuns inca in apele teritoriale romanesti. „Nu s-a raportat nimic pana acum, iar zona este intens monitorizata de angajatii Administratiei portuare, alaturi de cei ai Directiei Apelor Dobrogea Litoral”, ne-a declarat, ieri, Lucia Varga, secretar de stat in cadrul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile. Avand in vedere ca ne despart mai bine de 700 de kilometri de stramtoare in linie dreapta, riscul de a fi afectati este foarte mic, spune, la randul sau, Simion Nicolaev, directorul Institutului de Cercetari Marine. „Daca adaugam si faptul ca vantul impinge pata de titei inspre larg, nu cred ca unda de poluare ar putea ajunge mai devreme de o luna in apele noastre”, a precizat specialistul. Scenariul este valabil numai in situatia in care autoritatile ruse nu curata zona poluata, insa actiunea este in plina desfasurare. „Chiar daca nu va fi indepartata intreaga cantitate de petrol, restul va suferi anumite transformari biochimice”, adauga Simion Nicolaev. El anticipeaza ca efectele poluarii se vor propaga pe o raza de cateva zeci de mile in jurul stramtorii Kerci. In aceste conditii, cele mai afectate vor fi molustele, algele si pestii mici de fund, care nu au o viteza mare de deplasare. „Delfinii nu vor avea de suferit, pentru ca ei se retrag imediat din calea pericolului”, adauga directorul institutului.

Sursa: Gardianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *