Cea mai importanta Gradina Zoologica din Romania se afla la Calarasi

zoo calarasi
Cea mai importanta Gradina Zoologica din Romania se afla la Calarasi

Turistii vin la Calarasi in principal pentru pescuit, vanatoare, sporturi nautice si echitatie. Vara, turistii pot inota si face plaja pe malul Borcei (un brat al Dunarii navigabil, dar partial colmatat), sau pot petrece momente agreabile la cele cateva piscine moderne din oras, amplasate in parcul Dumbrava, intr-o zona superba de agrement, dotata cu o Sala de sport, patinoar permanent, cinematograf in aer liber, terase, restaurante si un hotel – Hestia – de 4 stele. Tot aici, pe malul unui canal,in padure, se afla cea mai importanta Gradina Zoologica din Romania.

Gradina Zoologica

Si-a deschis portile la 1 iunie 1980 sub conducerea lui Gheorghe Tatavura care a donat cateva specii de mamifere, atat salbatice cat si domestice, precum si o colectie de pasari exotice ce-i apartineau. Gradina Zoologica din Calarasi a cunoscut o rapida crestere devenind una dintre cele mai mari gradini zoologice din Romania, atat ca suprafata cat si ca numar de specii.
In februarie 1985, din cauza unui dig nefinalizat s-a produs o inundatie ce a acoperit intreaga gradina zoologica. Un numar foarte mic de animale au putu fi salvate, printre care si un urs carpatin care a avut puterea de a sta o noapte intreaga intr-un pom, dimineata urcand in barca care ii fusese special ancorata langa pom.

In anul 1990 la Gradina Zoologica din Calarasi erau gazduite animale unicat in Romania, lucru care s-a datorat schimburilor de animale intre Gradina Zoologica din Calarasi si alte astfel de locatii din strainatate.

Desi dupa 1990, Gradina Zoologica a cunoscut un regres, ea ramane ce mai importanta unitate de profil din Romania, atat ca suprfata cat si ca varietate de specii. Este singura gradina zoologica din Romania care reproduce jaguarul, tigrul siberian si strutul Emu. In 10 ani s-au obtinut peste 60 de exemplare de tigri si jaguari. O parte din acesti tigri au ajuns la Circul Globus unde au fost dresati si participa la spectacole. Gradina zoolgica din Calarasi este o „exportatoare” pentru celelalte gradini zoologice din Romania. O pereche de animale unicat in tara sunt ursii de Alaska (grizzly), Rom impreuna cu perechea sa Anita, ce au peste 1,2 tone greutate si care au facut parte din colectia lui Nicolae Ceausescu, dupa 1990 ajungand la Calarasi. La Zoo Calarasi traieste singurul hipopotam din Romania. Cea mai noua constructie in cadrul Gradinii Zoologice este Aquaterrarium-ul ce insumeaza o colectie de pesti extici, serpi si reptile. In prezent gradina zoologica este administrata de inginerul zootehnist Cristian Tatavura, fiul celui care a pus bazele gradinii zoologice.

Un obiectiv ambitios este finalizarea Gradinii Botanice, cu fonduri europene, ce va fi inglobata in cadrul Gradinii Zoologice.

Contact:
GRADINA ZOOLOGICA CALARASI
Adresa: Parc Dumbrava
Telefon: 0242 314152
Program: zilnic 9.00 – 17.00
Director / Custode: Ing. Cristian Tatavura
Taxa intrare:
– 3 lei – adulti
– 2 lei – copii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *