China s-a lansat in spatiu si incearca sa determine originea Lunii

Premierul chinez a prezentat, acum doua zile, prima fotografie selenara realizata de naveta „Chang”e 1”, plasata pe orbita satelitului natural al Terrei pe 7 noiembrie anul acesta.

Investitiile pe termen lung ale guvernului de la Beijing au inceput sa dea rezultate si in domeniul explorarii spatiale. In 2003, China devenea a treia natiune din lume care a trimis un om in spatiu. Acum, o naveta dotata cu echipamente moderne de investigare stiintifica s-a plasat pe orbita Lunii si face determinari preliminare pentru trimiterea unui robot, in 2012.

In 2017 este programata o misiune capabila sa trimita probe de sol spre Pamant, iar apoi va incepe construirea unei baze lunare proiectata sa adaposteasca personal uman. Dupa cum remarca deunazi cotidianul american „Los Angeles Times”, chinezii au facut pasul decisiv in cursa pentru cucerirea spatiului si toata Asia e gata sa le calce pe urme, stimulata de ambitia lor.

Pe 26 noiembrie, anul acesta, la Beijing, premierul chinez Wen Jiabao a participat la ceremonia prezentarii primei fotografii realizate de naveta Chang”e 1. Langa imaginea inramata a solului lunar, premierul Wen a tinut un discurs inflacarat si a precizat ca, prin aceasta misiune, visul chinez de a trimite oameni pe Luna a inceput sa se materializeze.

Rusii au declansat „cursa spatiala”

De curand, lumea a sarbatorit 50 de ani de la primul zbor in afara atmosferei terestre cu un pasager pamantean viu. La 3 noiembrie 1957, catelusa Laika, imbarcata la bordul navetei sovietice Sputnik 2, a fost prima fiinta vie care a privit Pamantul din spatiu.

Din cauza unei defectiuni, o parte a navetei lansate pe orbita nu s-a desprins cand trebuia si intreg sistemul s-a incins, catelusa supravietuind doar cateva ore dupa lansare, si nu zece zile, asa cum sperau savantii rusi.

In acelasi an, cu doar o luna inainte, pe 4 octombrie, fusese lansat primul satelit realizat de oameni, Sputnik 1 (in rusa: „Satelitul 1”). Timp de 22 de zile (cat au rezistat bateriile emitatorului), radioamatorii din intreaga lume au receptionat semnalele trimise de micuta bila metalica, plina cu aparate de masura scufundate in azot presurizat.

In 1956, primul proiect chinez

Realizarile rusilor de la sfarsitul anului 1957 i-au ambitionat pe americani, care au lansat imediat programul Apollo, ce avea sa duca primii oameni pe Luna, in anul 1969. In China insa, primele proiecte spatiale au fost concepute inca din anul 1956! Comisia Militara Centrala a Chinei a lansat programul national spatial cu mai bine de un an inainte ca rusii sa aiba primele rezultate.

Cu toate acestea, pentru ca la inceput programul spatial era strict secret si prevedea numai studii despre o eventuala statie spatiala militara, capabila sa atace din spatiu orice colt de pe Pamant, cercetarile au inaintat incet. Treptat, explorarea spatiului a incetat sa mai fie secret militar si oamenii de stiinta din universitatile tehnice au avut acces la informatiile privind zborurile spatiale. Cu ajutorul lor, in anul 1970, China a trimis in spatiu primul ei satelit, numit Dongfanghong 1 (in chineza: Orientul e rosu).

Navetele Shenzhou si primii chinezi in spatiu

Abia in 2003, adica la 42 de ani dupa calatoria spatiala a cosmonautului rus Iuri Gagarin, China a trimis, prin mijloace proprii, primul om pe orbita. Zang Liwei a calatorit la bordul navetei Shenzhou 5 timp de 21 de ore si a reamintit lumii ca Beijingul continua cercetarile in domeniul spatial. In octombrie 2005, Shenzhou 6 a dus doi astronauti pe orbita, iar calatoria acestora a durat cinci zile.

Programul Shenzhou (in chineza: naveta), initiat in 1999, urmeaza sa continue cu zborul Shenzhou 7, programat pentru anul 2008, cand la bord se vor afla trei cosmonauti si se vor efectua primele iesiri din naveta. Chinezii au recunoscut deja ca au reusit sa creeze materiale inteligente, capabile sa-i protejeze pe cosmonautii iesiti in spatiu o perioada de cel putin sapte ore. Academia pentru Tehnologii Spatiale, din Beijing, a precizat ca acest program e deja bine pus la punct si a precizat ca misiunea celor trei astronauti chinezi nu este deloc secreta si va fi transmisa integral pe postul de televiziune chinez.

Premierul Wen Jiabao a felicitat oamenii de stiinta chinezi si a precizat ca, din punctul de vedere al guvernului, tehnologiile de varf sunt motorul dezvoltarii economice a Chinei.

Citeste articolul integral China s-a lansat in spatiu si incearca sa determine originea Lunii in Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *