Concluziile anchetei in cazul poluarii accidentale de pe raul Sebes, zona “Elit”. Amenda de 30.000 de lei pentru firma

Concluziile anchetei in cazul poluarii accidentale de pe raul Sebes, zona “Elit”. Amenda de 30.000 de lei pentru firma
Concluziile anchetei in cazul poluarii accidentale de pe raul Sebes, zona “Elit”. Amenda de 30.000 de lei pentru firma

Apele Romane si Garda de Mediu Alba au dat „verdictul” in cazul poluarii accidentale de pe raul Sebes, la Oarda, anuntat in data de 27 iunie, de mai multi pescari care se aflau in acea zona. Firma „Elit” a fost amendata cu 30.000 de lei de catre Garda de Mediu. In urma probelor de apa prelevate din raul Sebes de Apele Romane, a rezultat ca o prima cauza a poluarii este infundarea instalatiei de canalizare aval evacuare din statia de epurare a societatii.

Potrivit inspectorului sef al Garzii de Mediu Alba, Danut Halalai, s-a facut nota de constatare in cazul poluarii accidentale de pe raul Sebes, la Oarda. Au fost constatate depasiri ale parametrilor fizico-chimici maxim acceptati pentru ape revarsate in emisar. A fost aplicata o amenda de 30.000 de lei agentului economic.

Asociatia de pescari „Scobarul” Alba au primit ca raspuns la anuntul poluarii de pe raul Sebes, din partea reprezentantilor Apelor Romane urmatoarele:

– cauza poluarii o reprezinta infundarea instalatiei de canalizare aval evacuare din statia de epurare, – la desfundarea instalatiei de canalizare s-a evcauta un volum de apa uzata mai mare decat in mod obisnuit, cu incarcare specifica mare (incarcare organica specifica unitatilor de prelucrare a carnii, posibil din cauza antrenarii substantelor depuse in timp pe traseul canalizarii, circ 500 m pana la evacuarea in rau)
– canalizarea s-a infundat in urma precipitatiilor abundente cazute in zona, care au antrenat si materiale plutitoare de pe platforma si care au condus la infundarea canalizarii.

In ceea ce priveste natura substantei care a creat poluarea accidentala a raului Sebes, din zona „Elit”, probele prelevate de Apele Romane au fost analizate in laboratorul Sistemului de Gospodarire a Apelor Alba si s-a constatat prezenta apelor cu pH alcalin si incarcare organica mare. Cantitatea substantei care a ajuns in apa este de 52.8 mc.

Rezultatele analizelor pentru probele prelevate in 27 iunie arata ca CBO5 (consumul biochimic de oxigen) a depasit limita stas a indicatorului, care este de 25 mg/l. Valoarea rezultata la acea data, la evacuarea in rau a fost de 533 mg/l, iar pentru probele prelevate in 28 iunie, se constata ca CBO5 era de 36,3 mg/l la evacuare, statia de epurare.

Valorile mai mari ale poluantului, CBO5, denota prezenta substantelor organice biodegradabile care contribuie la reducerea concentratiei de oxigen dizolvat din apa cu efecte negative asupra ecosistemelor acvatice.

Reamintim ca in 27 iunie, pescarii aflati pe malul raului Sebes in zona societatii “Elit” au observat ca apa acestuia isi schimbase culoarea si au alertat autoritatile, banuind ca era vorba despre poluare. La locatia indicata s-a deplasat o echipa de comisari din care a facut parte si comisarul de serviciu Iacob Popa, care a prelevat probe de apa. La fel au procedat si reprezentantii asociatiei de pescari sportivi si cei de la Apele Romane.
VEZI AICI CUM ARĂTA RÂUL SEBES, POLUAT, LA DATA DE 27 IUNIE.

Din primele verificari facute la fata locului, in acea data s-a constatat ca un canal apartinand firmei „Elit” a fost infundat, in aval de statia de epurare a societatii, ce deverseaza discontinuu in apele epurate ale raului Sebes. Primele ipoteze ale evenimentului aratau ca, din cauza ploilor abundente, s-a creat o presiune, in urma caruia au fost “spalati” peretii canalului si apa a devenit “laptoasa”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *