Conservarea biodiversitatii in Situl Natura 2000 Rarau-Giumalau printr-un management integrat si participativ

Conservarea biodiversitatii in Situl Natura 2000 Rarau-Giumalau printr-un management integrat si participativ
Conservarea biodiversitatii in Situl Natura 2000 Rarau-Giumalau printr-un management integrat si participativ

La Vatra Dornei s-a desfasurat conferinta de lansare a unui nou proiect, intitulat „Conservarea biodiversitatii in Situl Natura 2000 Rarau-Giumalau printr-un management integrat si participativ”, proiect realizat prin Programul operational sectorial MEDIU, cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala, Axa Prioritara 4 – Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protectia naturii, domeniul major de interventie „Dezvoltarea infrastructurii si a planurilor de management pentru protejarea biodiversitatii si retelei Natura 2000”.

Beneficiar al proiectului este Asociatia „Sa imbatranim frumos” Bucovina, care a derulat pana acum la Vatra Dornei alte doua proiecte importante: „Impreuna pentru un nou inceput” si „O noua atitudine fata de mediu”.

In deschiderea conferintei, presedinta asociatiei, Angela Arcalianu, a prezentat cateva date despre proiectele derulate si le-a facut cunostinta celor prezenti cu echipa de proiect.

Prof. Irinel Acatrinei, care a mai fost implicata in proiecte de mediu, a facut o prezentare a proiectului, care se va desfasura in perioada 17 iunie 2013-16 decembrie 2015.

Activitatile de consultare, constientizare si informare se vor desfasura in localitatile Vatra Dornei, Campulung Moldovenesc, Pojorata, Dorna Arini, Crucea si Stulpicani.

Obiectivul general al proiectului este de a mentine starea favorabila de conservare a speciilor si habitatelor din cuprinsul sitului Rarau-Giumalau prin elaborarea planului de management integrat. Ca obiective specifice, amintim asigurarea unui management eficient al speciilor si habitatelor de importanta comunitara si nationala si cresterea gradului de interes si constientizare al vizitatorilor si comunitatilor locale asupra problemelor privind protectia naturii in situl Rarau-Giumalau, in scopul reducerii presiunilor antropice asupra speciilor si habitatelor de interes.

In cadrul proiectului vor fi elaborate pliante, brosuri, afise, se vor organiza seminarii in scolile si liceele din localitatile limitrofe sitului si activitati practice in natura, de tip Ranger Junior, si, nu in ultimul rand, vor fi organizate intalniri-dezbateri cu factorii locali interesati de discutarea planului de management integrat.

La manifestare au participat primari ai localitatilor implicate in proiect, reprezentanti ai ocoalelor silvice din zona vizata, reprezentanti ai APM Suceava, directorul Federatiei Agricultorilor de Munte DORNA Vatra Dornei, precum si cadre didactice de la scolile din Vatra Dornei, Crucea, Pojorata, Campulung Moldovenesc.

Cei prezenti au subliniat importanta implicarii active a copiilor in activitatile prevazute in proiect, dar si importanta activitatii de informare si constientizare nu numai a copiilor, dar si a adultilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *