Consiliul Judetean Cluj imparte raspunderea pentru dezastrul de la Centrul pentru Deseuri

Consiliul Județean Cluj împarte răspunderea pentru dezastrul de la Centrul pentru Deșeuri
Consiliul Judetean Cluj imparte raspunderea pentru dezastrul de la Centrul pentru Deseuri
Consiliul Judetean Cluj imparte raspunderea pentru dezastrul de la Centrul pentru Deseuri

Consiliul Judetean Cluj cere primarilor din judet sa cofinanteze proiectul Centrului de Deseuri, intr-o ultima incercare de a salva acest obiectiv. Primarii sustin ca au primit instiintari din partea Consiliului Judetean ca trebuie sa plateasca milioane de lei pentru lucrarile la Centrul de Deseuri, bani pe care primarii nu ii au. Alti primari au fost si mai vocali si au amenintat ca se retrag din Asociatia Eco-Metropolitan, ceea ce va duce la pierderea finantarii europene pentru acest obiectiv.
Proiectul cofinantat din fonduri europene, Sistem de Management Integrat al Deseurilor din judetul Cluj, primeste lovitura finala din partea tuturor primarilor din judet.

Zeci de primari ameninta ca se vor retrage din Asociatia Eco-Metropolitan si ca nu vor da niciun ban Consiliului Judetean Cluj pentru continuarea lucrarilor la Centrul de Deseuri. Daca intr-adevar primarii decid sa se retraga din asociatie, exista riscul ca banii europeni pentru acest obiectiv sa se piarda definitiv.

Lucia Suciu: Nu vrem sa ne trezim cu plangeri la DNA
Mai multi primari din judetul Cluj se plang ca au primit o instiintare prin care au de platit catre CJ Cluj suma de 30.000 de lei pentru continuarea lucrarilor la CMID.

“In instiintarea respectiva ni se comunica faptul ca minunatii consilieri judeteni ai nostri au decis ca suma pe care sa o achite fiecare comuna catre Consiliul Judetean Cluj in calitatea pe care o avem de parteneri in proiectul Eco-Metropolitan este de 300.000 de lei, ceea ce inseamna trei miliarde de lei vechi pe an. In contextul in care nu am avut in prealabil o asemenea discutie si nu s-a vorbit cu noi inainte de a se lua aceasta decizie. Aflam ca de fapt s-au schimbat conditiile pentru acest parteneriat. Cand am intrat in proiect, la toti primarii din Cluj ni s-a promis altceva, se discuta despre altceva. In momentul in care lucrarile la aceasta rampa nu s-au realizat si pe deasupra mai sunt si 10 plangeri la DNA cu privire la acest proiect se decide dintr-o data sa suportam noi acesti bani pentru lucrare. Categoric nu vom fi de acord”, sustine Lucia Suciu.

„Consiliul Judetean e incompetent”
Primarul din Chinteni acuza Consiliul Judetean Cluj ca prin esecul lucrarii ce priveste colectarea deseurilor se incearca recuperarea banilor de la primariile din judetul Cluj.

„Nereusind sa realizeze aceasta lucrare, incearca acum sa recupereze din banii nostri. Vreau sa va anunt ca maine cand voi fi prezenta la sedinta din primaria Chinteni voi vota si hotari, impreuna cu consilieri locali sa renuntam la acest proiect. Nu ma poate obliga nimeni din lumea aceasta sa virez niste bani ca sa ajung si eu ca si ceilalti in imposibilitatea de a le justifica alegatorilor pe ce am dat banii din buget. Cand am semnat acest pact, sumele ce primariile din judet trebuiau sa o dea proiectului, era nesemnificativa pentru un buget local. Dar vad ca daca nu reusesc sa realizeze alocarea lor de suma incearca acum sa scoata banii de la noi. Va vine sa credeti ca orasul Campia Turzii are de platit pentru acest proiect 16 miliarde de lei vechi, peste un milion jumate de lei noi. Cum sa justific eu ca din bugetul local am investit 3 miliarde de lei vechi in ceva care nu are o situatie clara in momentul acesta si ridica o mie de semne de intrebare”, mai spune Suciu.

In plus, primarul din Chinteni mai sustine ca toti primarii din judetul Cluj au primit o astfel de instiintare. „Toate primariile din judet au primit aceasta notificare (n.r notificare de plata pentru rampa de gunoi)”, a mai spus aceasta.

Ei spun ca daca primarii renunta sa finanteze acest proiect, realizarea lui ramane sub semnul intrebarii.

„Este adevarat ca daca renunt la finantarea acestui proiect, Consiliul Judetean ar putea pierde. Toti colegii mei care au fost astazi in Consiliu Judetean vor sa renunte prin hotarari de consiliu local. Nu am de ce sa vin si sa fac groapa pentru aceste minti sclipitoare care nu accepta sa le spui absolut nimic” a mai precizat Suciu.

Primarita din Chinteni tuna si fulgera
Intrebata de reporteri ce se va intampla daca renunta la proiectul Eco-Metropolitan, Lucia Suciu a afirmat ca fara sprijinul ei, Consiliul Judetean Cluj va pierde intreaga finantare europeana pentru construirea Centrului de Deseuri.

„Daca minim o primarie va renuta sa cofinanteze acest proiect CJ Cluj il va pierde. Oricum toti colegii mei, primarii PSD din judetul Cluj, vom renunta prin hotarari de Consiliu Local la parteneriatul pentru acest proiect. Ii consider responsabili pe toti consilierii judeteni care nu au fost in stare sa gestioneze banii primiti prin fondurile europene, de la primul si pana la ultimul. Au organizat licitatii ce treceau de acoperirea financiara din fondurile europene. Este inadmisibil sa lucrezi la nivel de judet si sa colectezi 100 de miliarde de lei vechi pentru rampa de gunoi”, a mai spus ea.

„Minunatii nostri consilieri nu vor avea de ales decat sa gaseasca solutii pentru acest proiect. In caz contrar, sa isi asume greseala si esecul pentru proiect, pentru ca acei bani europeni, in momentul in care nu mai functioneaza Centrul de Deseuri vor trebui dati inapoi, si nu sunt foarte putini” a incheiat primarul din Chinteni.

Un alt primar se plange de faptul ca are de platit mult peste bugetul comunei. „Daca as plati aceasta suma, ar insemna sa dau faliment”, spune el.

CJ Cluj are intotdeauna o alta varianta

Primii vinovati – echipa de implementare a proiectului Centrului de Deseuri, care a lasat (din neglijenta?) lucrurile sa ajunga pana in acest punct – cauta, la randul lor, vinovatii. Culmea, toti sunt vinovati, numai ei nu.

Managerul de proiect al SMID Mariana Ratiu spune ca nicio primarie nu se poate retrage din Asociata Eco-Metropolitana si chiar daca ar exista o asemenea portita prin care acestea sa nu mai faca parte din proiect, aceste comune nu ar avea unde sa-si depoziteze deseurile.

„Legal nicio primarie din raza judetului nu are voie sa faca o rampa de depozitare a deseurilor. Doar o singura rampa si aceea este Eco-Metropolitanul. Avand acest lucru in considerare, orice primarie ce ar iesi din proiectul judetean nu va avea unde sa isi depoziteze deseurile. Ce nu s-a inteles este faptul ca sumele cerute pentru proiect, prin notificare, de la toate primariile din judetul Cluj trebuie doar incluse in planul de buget al fiecareia si mai apoi sa aloce plata esalonat, nu toata suma odat”, a spus Ratiu.

Ea a mai precizat ca in cazul in care primariile nu au posibilitatea sa plateasca acesti bani, bugetul Consiliul Judetean va acoperi aceste sume.

Clauzele din contractul de constituire a Asociatiei Eco-Metropolitane o contrazic pe Marian Ratiu. In articolul 12 se precizeaza „calitatea de asociat inceteaza in cazul retragerii sau excluderii din Asociatie, conform prevederilor prezentului articol. Daca oricare dintre Asociatie doreste sa se retraga din Asociatie, acesta va notifica presedintele Asociatiei si ceilalti Asociati de intentia sa”.

Consiliul Judetean Cluj a depus la inceputul lunii ianuarie o plangere la Directia Nationala Anticoruptie in legatura cu lucrarile la Centrul de Deseuri in care se arata ca lucrarile au fost facute de mantuiala, garantia este in neregula si exista riscul ca pagubele sa fie suportate din bugetul local. In paralel, insa, exista o alta plangere inregistrata tot la DNA Cluj impotriva functionarilor publici din cadrul CJ Cluj care s-au ocupat de proiectul Centrului de Deseuri.

Valoarea lucrarii la Centrul de Deseuri este de 107.520.012,54 lei fara TVA, din care 98% sunt fonduri europene, iar restul de 2% e contributia CJ Cluj, lucrarea fiind construita in proportie de 65%. Termenul de executie initial a fost de 14 luni din 26 martie 2012, dar printr-un act aditional lucrarile au fost prelungite pana in decembrie 2013. Si acest termen a fost prelungit pana in 19 octombrie 2014. Ultimul termen preconizat este 31 decembrie 2015.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *