Convietuire durabila om-natura si promovare turistica pentru Parcul National Retezat

Convietuire durabila om-natura si promovare turistica pentru Parcul National Retezat
Convietuire durabila om-natura si promovare turistica pentru Parcul National Retezat

Asociatia Rangerilor din Romania a obtinut finantare de peste 128.000 de euro din Granturile Spatiului Economic European, pentru implementarea proiectului „Convietuire durabila om – natura in Retezat si zonele limitrofe”. Prin intermediul acestuia rangerii isi doresc o mai buna promovare a Parcului National Retezat (PNR), o responsabilizare a locuitorilor din zona, dar si a turistilor cu privire la ariile protejate.

Principalul obiectiv al proiectului consta in sprijinirea dezvoltarii durabile si imbunatatirea starii mediului in ariile protejate, in special in PNR, prin implicarea comunitatii si parteneriate. Cauzele slabei dezvoltari ecoturistice in zona sunt, printre altele, slaba promovare a zonei si lipsa de informare a potentialilor vizitatori asupra oportunitatilor oferite de zona.

Prea putini rangeri in PNR

Una dintre principalele activitati ale proiectului consta in instruirea a 44 de rangeri si a altor 15 rangeri voluntari. Asta pentru ca una dintre marile probleme cu care se confrunta administratia PNR este lipsa de personal. „Pentru o comparatie in cadrul Parcului National Bayerischer Wald din Germania, care are o suprafata aproximativ egala cu cea a PNR, respectiv 38 de hectare, sunt un numar de 77 de rangeri, in timp ce in Retezat sunt doar 11 astfel de persoane. Mai mult, rangerii din Germania sunt instruiti periodic si dotati cu tot ceea ce este necesar. Consideram ca, cate un grup bine intruit de rangeri voluntari, care actioneaza in colaborare cu rangerii angajati in fiecare parc, ar putea intrucatva suplini lipsa de personal angajat si ar ajuta la protejarea biodiversitatii din Retezat”, a precizat coordonatoarea proiectului, Florina Crisan. Pe de alta parte, in proiect sunt incluse si schimburi de experienta cu asociatii similare din alte tari, dar si obiective de dezvoltare eco-turistica a Retezatului.

Copiii, invitati sa „adopte” un rau

O serie complexa de activitati cuprinse in proiect se bazeaza pe implicarea comunitatii si a autoritatilor pentru imbunatatirea starii de protectie a unor specii si habitate din PNR. In acest sens se va dezvolta programul educativ „Adopta un rau” in care vor fi implicate activ 10 echipe formate din cativa elevi de la Scoala din Salasu de Sus pentru protejarea vaii raului care traverseaza satul. Mai ales ca Valea Salasului este un habitat pitoresc si de impact in zona, insa este poluat cu diverse deseuri. In acest sens, vor fi stabilite tronsoane de monitorizare, iar fiecare echipa se va angaja sa verifice periodic zona alocata si sa o igienizeze. Actiunea va fi permanenta si, pentru a-i incuraja pe participanti, organizatorii vor oferi anual, de „Ziua Apei”, diplome echipelor care au demonstrat ca sunt cei mai harnici „parinti” ai raului.

Un alt demers inclus in proiect este realizarea unui album de promovare a PNR si a mai multor brosuri de informare pentru turistii care ajung in zona. Pe de alta parte, vor fi implicate in proiect comunitatile din zonele limitrofe ale PNR. In acest sens va fi inaugurat un atelier hand-made in care vor fi create suveniruri pe care sa le poata achizitiona turistii ce ajung in zona.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *