Copiii de pe rampa de gunoi de la Pata-Rit, au adunat gunoaiele „domnilor” din Cluj

Copiii de pe rampa de gunoi de la Pata-Rît, au adunat gunoaiele „domnilor” din Cluj
Copiii de pe rampa de gunoi de la Pata-Rit, au adunat gunoaiele „domnilor” din Cluj
Copiii de pe rampa de gunoi de la Pata-Rit, au adunat gunoaiele „domnilor” din Cluj

Pentru a marca Ziua Mondiala a Mediului, Compania de salubritate Brantner-Veres a organizat ieri mai multe actiuni de igienizare in care au fost implicati cei mai mici membri ai societatii noastre clujene. Astfel, circa 10-15 copii ale familiilor ce locuiesc pe groapa de gunoi de la Pata Rit, sau in apropierea acesteia, au adunat mizeriile de pe Cartodromul din Gheorgheni, lasate de semenii lor scoliti, reprezentantii „civilizatiei urbane”.

100_5766Pare incredibil, cum acesti micuti fara carte – considerati salbatici, de unii –, ne pot da o lectie despre ceea ce inseamna spiritul civic si respectul pentru mediu. De la mic la „mare” – adica de la 4 la 13 ani – toti s-au aratat incintati de „excursia de munca” facuta in capitala judetului. „Am venit sa lucram, sa facem curatenie. Ne place! Am merge si in alte locuri sa curatam dupa domni”, ne spune Samir, un copil de 13 ani, care nu stie cum il mai cheama. „Ii mai bine ca in rampa, ca aici ii curat”, il completeaza Amador, un micut de 4 anisori.

Ca niste furnicute, piticii de la Pata Rit au adunat citeva zeci de saci de gunoaie, cartoane si alte celea aruncate de cei care, din prea multa civilizatie, nu au stiut cum sa se scape de ele. S-au miscat repede, caci stiau ca la final ii asteapta o masa calda – si nu orice, ci sarmale – la cantina societatii.

„Copiii astia s-au nascut acolo, acolo e lumea lor. Colecteaza zilnic deseuri de pe rampa, asta stiu ei sa faca. Tot acolo se si joaca – printre gunoaie isi mai gasesc o «minge » si dau un fotbal – alearga, se joaca de-a v-ati ascunselea”, spune Vasile Fratean, seful serviciului de materiale reciclabile, din cadrul companiei Brantner-Veres. Potrivit acestuia, incepind de pe strada Cantonului, in Dallas si pina la cei mutati de pe strada Coastei, pe rampa si in jurul rampei traiesc circa 1.600 de persoane. Fiecare familie are intre doi si sase copii. In proportie de 90%, cei din zona rampei isi cistiga existenta in mod cinstit, ne asigura Fratean. „Tot ce aduna copiii, adultii incarca in carute si le predau, contra cost, la centrul de sortare. Ii invatam pe copii, in acest fel, valoarea materialelor reciclabile”, mai spune Vasile Fratean, precizind ca toate mizeriile adunate ieri vor intra in statia de sortare, pentru alegerea deseurilor reciclabile.

100_5756 Rampa de la Pata-Rit este singura sursa de venit a celor care traiesc acolo. Cind rampa se va inchide, doar o parte dintre ei isi vor gasi un loc de munca la noul Centru de colectare a deseurilor. Pina atunci, cei de la Brantner-Veres le dau de lucru. Tot ei, de sarbatori fac pachete cu cadouri pentru copiii de pe rampa. De cite ori au ocazia, ii duc in cite o excursie de ecologizare, precum cea de ieri. Actiunea se termina cu o masa calda – lucru deosebit de apreciat, dar atit rar pentru acesti copii.

„Prin aceasta actiune desfasurata cu ajutorul copiiilor de la Pata-Rit, am vrut sa marcam Ziua Mondiala a Mediului. Totodata, vrem sa atragem atentia administratiei locale si judetene aupra faptului ca aici (pe rampa de la Pata-Rit – n.r.) isi duc viata citeva sute de copii capabili sa invete sa munceasca cinstit, sa contribuie prin activitatea lor la mentinerea unui mediu curat si sanatos. Asteptam ca si institutiile amintite sa se implice cu actiuni care sa duca la integrarea lor in societate, sa-i ajute sa duca o viata normala”, ne-a declarat Eugen Veres, directorul general al companiei Brantner-Veres.

In paralel, in Apahida, firma Strict Prest –apartinind aceluiasi om de afaceri Eugen Veres -, a organizat pentru copiii din comuna un concurs avind ca tema colectarea deseurilor reciclabile. Premiile puse in joc, a caror valoare s-a ridicat la 1.000 de lei, au constrat in dulciuri si rechizite.

Mobilizati de primarul Grigore Fati si de dascalii lor, toti elevii scolii din comuna, au participat la competitie, aducind fiecare de acasa deseurile colectate in timp. S-au strins astfel, nu mai putin de 100 de saci de materiale reciclabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *