Cum impaduresti cu banii UE

Uniunea Europeana pune la dispozitie circa 300 de milioane de euro pentru proiecte de impadurire a terenurilor agricole. Persoanele fizice si fermierii vor putea accesa fondurile comunitare imediat dupa ce Ministerul Agriculturii va finaliza ghidul de finantare.
impaduriri
Cei care detin un teren agricol pot opta pentru impadurirea unei suprafete din acesta cu bani europeni, atata timp cat vor respecta niste criterii de eligibilitate. Scopul acestor fonduri consta in imbunatatirea conditiilor de mediu in zona rurala. Noile paduri ar reduce, in primul rand, riscul calamitatilor generate de eroziunea solurilor si ar spori calitatea aerului.

„Daca va creste suprafata impadurita de la sate, cu siguranta vom evita dezastre naturale precum inundatiile din Suceava, de exemplu, care s-au produs anul trecut”, spune directorul general adjunct din cadrul Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva, Gheorghe Nichiforel.

Acesta explica faptul ca, in principiu, persoanele care vor sa acceseze fondurile pentru impaduriri trebuie sa dispuna de o suprafata de teren agricol de cel putin 0,5 hectare. Proprietarii vor face in prima instanta studiul de fezabilitate al terenului, pe care o comisie de evaluare il va declara eligibil sau nu.

Suprafata minima a terenului agricol propus pentru impadurire va fi de 0,5 hectare. Proiectele de impadurire pe terenurile aflate in siturile Natura 2000 trebuie sa respecte obiectivele din planurile de management ale acestor situri si sa fie insotite de studii de impact asupra mediului.

Terenurile de la campii, prioritare

Suprafetele agricole din zona de campie vor avea prioritate in ceea ce priveste criteriile de selectie ale proiectelor care vor primi finantare. Un avantaj in plus vor avea si zonele cu suprafete mai mari, cele afectate de procesul de degradare sau cele care au o perioada de exploatare mai mare de 40 de ani.

Detinatorii de terenuri agricole pot primi sprijin financiar pentru infiintarea plantatiei si pentru executarea lucrarilor de intretinere pe o perioada de pana la cinci ani. De asemenea, ei vor primi o prima compensatorie pentru pierderea veniturilor din agricultura pentru o perioada de pana la 15 ani.

„Autoritatile publice detinatoare de teren agricol, insa, vor putea beneficia de bani europeni doar pentru infiintarea plantatiei. Asta doar in cazul in care terenul necesar impaduririi nu este concesionat de catre o persoana fizica sau juridica”, spune directorul general adjunct din cadrul Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva, Gheorghe Nichiforel.

Pentru infiintarea unei plantatii in zona de campie, fondurile europene sunt de 1.900 de euro pe hectar, potrivit Masurii 221 din Planul National de Dezvoltare. Unui proprietar de teren din regiunile de deal ii vor reveni 1.660 de euro pe hectar, iar unuia din zona de munte doar 1.560 de euro pe hectar.

Aceste sume sunt justificate de faptul ca cea mai mare parte a padurilor Romaniei se gaseste in regiunile de munte (51%), in timp ce 37% din suprafata ocupata de padure se afla in zonele de deal si doar 10,9% se gasesc la campie.

Romsilva nu va impaduri pe bani europeni

Masura cu privire la impadurirea terenurilor agricole nu a fost inca lansata. Ministerul Agriculturii va trebui mai intai sa finalizeze ghidul de finantare al solicitantului.

Romsilva nu poate accesa fonduri comunitare pentru impaduriri, potrivit lui Nichiforel. „Nu-mi pot da seama din ce cauza, dar este o reticenta totala din partea guvernarii. Probabil se merge pe ideea preconceputa ca noi avem bani”, a spus acesta.

Directorul Romsilva adauga ca, desi este o organizatie care functioneaza pe criterii de autofinantare, Regia Nationala ar avea mare nevoie de bani europeni pentru impaduririle masive din Romania.

In acest context, Nichiforel se plange si de masura 125, pentru care Romsilva este eligibila, dar care trebuia lansata inca de acum un an de zile. Aceasta se refera la fondurile care pot fi accesate pentru constructiile de drumuri forestiere, de funiculare si de corectare a torentilor.

„Noi speram ca pana la jumatatea anului vom putea macar sa depunem proiectele. Mergand pe ideea primul venit, primul servit, pot spune ca suntem pregatiti sa fim printre primii care vor accesa fonduri”, a declarat Gheorghe Nichiforel.

Suprafata de teren ocupata cu paduri si alta vegetatie forestiera in Romania este de circa 6.750.000 de hectare, potrivit Institutului National de Statistica, reprezentand 28% din teritoriul tarii. Pe cap de locuitor, suprafata de padure este de 0,28 de hectare, o pondere sub media europeana de 0,32 de hectare.

Masuri pentru dezvoltare rurala

Planul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) pentru perioada 2007 – 2013 cuprinde mai multe masuri care privesc domenii de interes pentru obtinerea finantarilor europene. Masura 221 din PNDR are in vedere cresterea suprafetei de paduri la nivel national prin impadurirea de terenuri agricole si se adreseaza fermierilor, persoanelor fizice sau autoritatilor locale care detin astfel de terenuri.

Daca va creste suprafata impadurita de la sate, cu siguranta vom evita dezastrele naturale, ca inundatiile produse anul trecut

Gheorghe Nichiforel, director general adjunct Romsilva

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *