Dansand cu lupii prin centrul orasului

Dresorul Johnny Maiornic isi scoate cei patru lupi la promenada pe strazile din Timisoara. Timisoreanul Gheorghe Maiornic (52 de ani) creste lupi in propria curte. Dupa doi ani a reusit sa-i transforme in „mielusei”, pe care ii poate stapani chiar si un copil.lupi dresati

Totul a inceput din dorinta fiului sau, Claudiu, care avea atunci 8 ani si era pasionat de lupi.

„Noi aveam atunci un caine-lup, dar eu imi doream cel mai mult un lup adevarat. Urmaream toate emisiunile cu lupi de pe Animal Planet si ma rugam de tata sa-mi ia si mie unul. Acum sunt cel mai fericit. Nu mi-e deloc frica de ei. Simt ca ma iubesc foarte mult, mult mai mult decat orice caine”, spune Claudiu (10 ani).

Johnny a aflat ca visul fiului sau ar putea deveni realitate, dupa ce a vazut pe internet ca in Cehia exista o familie care a imblanzit lupii si a decis sa mearga sa-i cumpere lui Claudiu un exemplar.

„Am mers sa cumpar unul si am venit cu patru: trei femele si un mascul. Eu i-am dresat pe toti si pot sa spun ca nu a fost deloc dificil. Ei sunt lupi salbatici, din padurile din Cehia, care s-au adaptat insa foarte bine la noi. Am construit un padoc mare acasa, asa ca au spatiu destul”, povesteste dresorul.

Adaptati perfect

Cele patru animale – Zelma, Zira, Nuca si Charoke – stau in padocurile din curtea casei lui Johnny si sunt tratate regeste. Acestea mananca zilnic aproximativ un kilogram de carne, in special de pasare, insa se multumesc si cu o mancare din orez bine gatita.

„Le dam cam un kilogram de tacamuri de pui de fiecare, insa mai mananca si mancare gatita. Nu paine, ci o mancarica de carne cu orez si legume, sau pur si simplu carne fiarta. In general, le place orice fel de mancare”, mai spune stapanul lupilor.

Cel mai apropiat de animale este insa Claudiu, micutul in varsta de 10 ani care petrece ore intregi jucandu-se cu „fiarele” imblanzite. „Imi place foarte mult sa ma joc cu ei. Pe mine ma iubesc cel mai mult. Nu ma lasa sa mai ies de la ei cand intru sa ne jucam. Acasa stau fara botnita si nu mi s-a intamplat niciodata sa ma muste, nici macar in joaca. Daca simt ca ti-e frica, imediat se retrag”, spune copilul.

Gheorghe Maiornic sustine ca dresatul lupilor este o misiune grea

Imblanzirea celor patru „fiare” nu s-a finalizat nici acum, marturiseste Johnny. Inca de acum doi ani, cand erau doar niste pui, lupii au dovedit cu prisosinta ca sunt animale cu personalitate, obisnuite sa domine, nu sa fie dominate.

„Trebuie sa recunosc ca a fost destul de greu sa-i dresez. Sunt animale foarte inteligente, mai devotate chiar si decat cainii, insa mult mai incapatanate. Ia cumparati un pui de tigru sau de leu si o sa vedeti ce inseamna dresajul lor. Cel mai important este sa le castigi increderea, doar atunci se vor supune”, povesteste dresorul.

Cei patru lupi s-au acomodat foarte bine in urbea de pe Bega, iar stapanul a incercat sa le creeze tot confortul. Padocuri separate cu adaposturi individuale construite cu piatra de rau pentru ca animalele sa se simta cat mai aproape de mediul natural ocupa curtea interioara a casei in care locuieste Maiornic.

„Sunt foarte rezistenti. Padocurile lor nu sunt acoperite, iar iarna stau afara, pe zapada, si nu au nicio problema. Din contra, le place foarte mult”, a declarat timisoreanul.

La pas pe strazi

Doi dintre lupii lui Johnny, plimbati in lesa prin centrul orasului, i-au facut, ieri, pe trecatori sa stea in loc si sa priveasca dupa animalele feroce care mergeau linistite alaturi de stapani. Animalele sunt insa mai mult decat simpli companioni, sunt adevarati membri ai familiei. „Sunt lupi salbatici, insa noi i-am dresat. Au toate conditiile de care e nevoie: piatra de munte, padocuri mari unde sa se desfasoare in voie”, povesteste stapanul animalelor.

Silviu Badea a ramas cu gura cascata cand a vazut animalele in lesa si a marturisit ca este ca un vis implinit. „Iubesc lupii. De foarte mult timp imi doresc un lup, tot m-am interest pe la vanatori sa cumpar un exemplar, dar nu am reusit”, a povestit tanarul. Acesta a cerut imediat de la dresorul Johnny detalii legate de procurarea unui pui de lup, care costa intre 500 si 1.000 de euro.

In ceea ce priveste transportul si plimbatul lupilor in locuri publice nu exista niciun fel de impediment, sustine dresorul. „Au botnite bine reglate, nu-i las fara lesa, pentru transport am custi speciale, deci nu are nimeni ce sa-mi impute. Le-am facut pasaport si toate actele de identitate, ca sa nu exista probleme”, a mai spus
dresorul.

Plimba caini contra cost

Timisoreanul este dresor de mai bine de 30 de ani, insa meseria aceasta nu-i aduce foarte multe foloase materiale. Din acest motiv, omul a inceput sa plimbe contra cost cainii de casa ai timisorenilor prea ocupati.

„Multi isi cumpara un caine crezand ca pot sa-l tina ca pe un bibelou. Le place o zi, doua, dupa care isi dau seama ca acestia trebuie scosi afara, ca au nevoie de atentie si de tratament special”, sustine Gheorghe Maiornic.

Acela este momentul in care unii posesori de animale de companie apeleaza la serviciile timisoreanului. Un abonament pentru plimbatul cainilor (de doua ori pe zi, de luni pana vineri) costa 100 de euro pe luna.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *