De ce mor doar zimbrii aflati in captivitate

De ce mor doar zimbrii afla?i în captivitate
De ce mor doar zimbrii aflati in captivitate
De ce mor doar zimbrii aflati in captivitate

Nu mai putin de sapte zimbri, dintre cei 13, care traiau in Rezervatia Hateg-Slivut au murit in ultima perioada din cauza bolii limbii albastre. Interesant este insa ca animalele aflate in libertate, in Carpatii Orientali, nu au dat semne ca ar fi fost afectati de aceasta molima.

Ultimul zimbru din rezervatia de la Hateg- Slivut a decedat luni. Este vorba de o femela, care fusese fatata in urma cu 8 luni. Potrivit reprezentantilor Directiei Silvice Hunedoara, institutia care administreaza rezervatia de la Hateg, un alt animal este bolnav.

Toate animalele din aceasta rezer-vatie se afla sub tratamentul medicilor veterinari. Din cauza bolii, accesul vizitatorilor in rezervatie a fost restrictionat. Prorectorul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj, Adrian Oros, care este si vicepresedinte al Colegiului Medicilor Veterinari din Romania, spune ca ”boala limbii albastre este una de natura virala. Este putin probabil ca ea sa se raspandeasca si mai mult in urmatoarele luni, pentru ca agentii purtatori, care sunt insectele, mor din cauza frigului. Insa pericolul poate reizbucni in primavara, cand reapar insectele. O solutie ar fi vaccinarea”, a spus conferentiarul universitar -Adrian Oros.

Rezervatia de la Hateg nu este singura care a fost afectata. Boala limbii albastre a facut victime si in randul turmei de zimbri din Padurea Armenis, din Muntii Tarc, de pe teritoriul judetului Caras-Severin. Trei zimbri din cei 17 adusi din Suedia, Germania, Polonia, Slovacia si Italia au murit. ”Prioritatea noastra, in acest moment, este sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a le intari sistemul imunitar in perioada de iarna care reprezinta o noua incercare pentru ei”, a declarat Adi Hagatis managerul proiectului de resalbaticire a zimbrilor din Armenis.

„Raspandirea acestei boli serioase in toata Romania ne arata cat de importanta este initiativa noastra de a creste numarul de turme de zimbri salbatici din Europa. Imaginati-va ce s-ar intampla daca o epidemie majora ar decima unul dintre nucleele principale de zimbri; specia ar fi din nou in pericol”, a declarat Wouter Helmer, directorul Rewilding Europe, citat de romania.panda.org. Din fericire, in judetul Caras-Severin, boala limbii albastre nu a mai facut nici un progres. Cei 14 zimbri ramasi in Banatul Montan ar urma sa reprezinte nucleul unei populatii salbatice, care ar urma sa repopuleze, dupa 300 de ani, Carpatii Meridionali.

Zimbrii aflati in libertate nu sunt afectati

Ecologistii care sustin acest proiect de reintroducere in salbaticie a zimbrilor spera ca, pana in anul 2022, sa ajunga la aproximativ 500 de exemplare, ceea ce ar reprezenta o populatie viabila.

Deja exista zimbri in libertate in Carpatii Orientali. Medicii veterinari spun ca nu exista vreun semn ca boala limbii albastre i-ar fi afectat pe acesti zimbri din -salbaticie. Zimbrul este cel mai mare animal european de uscat. De pe teritoriul Romaniei, acest animal a disparut la sfarsitul secolului al XIX-lea.

Ultimul zimbru a fost vanat in Transilvania in anul 1790. Ei au fost reintrodusi in Romania din anul 1958, cand doua animale din Polonia au fost aduse in rezervatia din Hateg.

Specialistii in biologie spun ca toti zimbrii sunt mai vulnerabili la boli pentru ca ei au un grad mare consangvinitate, pentru ca, la finalul primului razboi mondial, disparusera toate animalele aflate in salbaticie. Zimbrii actuali sunt urmasii a 12 exemplare, care supravietuisera in gradinile zoologice din Europa.

Din anul 1951 a inceput reintroducerea lor in salbaticie, in zonele -impadurite din Polonia si din fosta URSS.

Romania si Republica Moldova se numara printre putinele tari care au zimbri in salbaticie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *