Defrisari fara autorizatie in statiunea Lacu Sarat din Braila

Un teren de 450 de metri patrati din statiunea Lacu Sarat a fost defrisat fara ca autoritatile sa fi dat avizul pentru taierea copacilor. Surse apropiate anchetei demarate de autoritati au declarat ca pe terenul respectiv urmeaza sa fie construit un hotel.
defrisare
Un teren in suprafata de 450 de metri patrati din statiunea Lacu Sarat a fost defrisat, fara ca autoritatile de mediu sa emita o autorizatie pentru taierea copacilor. Terenul se afla in apropierea hotelului „Flora” din statiunea Lacu Sarat si a Centrului de Informare si Documentare Europeana.

De pe suprafata respectiva au fost taiati aproximativ 20 de arbori. „Erau cativa muncitori la fata locului. Am gasit si un numar de telefon, am sunat, ne-a raspuns cineva, dar spunea ca nu stie despre ce e vorba”, ne-a explicat seful Agentiei pentru Protectia Mediului Braila, Aurel Banuta.

Potrivit legii, suprafata pe care o poate defrisa proprietarul unui teren este de maximum cinci procente din suprafata totala. De asemenea, legea spune ca suprafata defrisata nu trebuie sa fie mai mare de 200 de metri patrati. Totodata, proprietarii de terenuri impadurite nu pot trece la defrisarea lor in lipsa unei autorizatii date de autoritatile de mediu.

Reprezentantii Garzii de Mediu Braila si ai Agentiei pentru Protectia Mediului Braila au deschis o ancheta care sa stabileasca cine este proprietarul terenului respectiv si, implicit, cine trebuie sanctionat. „Am demarat o ancheta sa vedem, in primul rand, daca terenul respectiv are un proprietar.

Am inaintat o adresa, in acest sens, primariei, urmand sa primim aceste informatii de la ei. In functie de raspunsul pe care il vom avea, vom aplica sanctiunile pe care le prevad reglementarile legale in vigoare”, a declarat comisarul-sef al Garzii de Mediu Braila, Dan Mircea Grigorescu.

Proprietarul terenului, necunoscut

La randul sau, primarul municipiului Braila, Aurel Simionescu, a declarat ca proprietarul care figureaza in actele administratiei locale este Steliana Stefanescu, din Bucuresti, careia i-a fost retrocedat acest teren in urma cu cativa ani. Primarul spune insa ca nu se stie daca, intre timp, terenul respectiv nu a mai facut obiectul niciunei tranzactii.

„Proprietarul, asa cum reiese din documente, este Steliana Stefanescu, cu domiciliul in Bucuresti. Ce a facut ea cu terenul, daca l-a vandut sau nu, nu am cunostinta, iar daca s-a executat vreo tranzactie nu figureaza cu inscriere la Cadastru. Sunt multe tranzactii care nu sunt urmate de inscrieri la cadastru, multi dintre ei poate nici nu mai sunt proprietari.

La un moment dat, va trebui sa facem ordine si in privinta asta”, a declarat primarul Aurel Simionescu. In ceea ce priveste scopul defrisarii respectivului teren, surse apropiate anchetei au declarat ca pe cei 450 de metri patrati urmeaza sa fie construit un hotel.

Constructiile, interzise

Autoritatile spun insa ca orice constructie pe acest teren este interzisa intrucat, potrivit legii, destinatia terenului nu poate fi schimbata. Conform Ordonantei de Urgenta 114/2007, orice teren incadrat ca spatiu verde in documentatia urbanistica trebuie sa isi pastreze aceasta destinatie, fara ca proprietarul sa mai poata solicita incadrarea lui ca zona construibila.

Problema retrocedarilor, nerezolvata

Terenul imprejmuit a fost castigat in instanta dupa ce Primaria a refuzat retrocedarea

Cei care au detinut terenuri in statiunea Lacu Sarat au cerut retrocedarea acestora pe vechile amplsamente, suprafata totala revendicata fiind de peste 2.000 de metri patrati. La vremea respectiva, juristii primariei au spus ca nu se pot face retrocedari pe vechile amplasamente, intrucat suprafata revendicata este incadrata ca spatiu verde.

Solutia propusa de reprezentantii administratiei locale a fost ca retrocedarile sa se faca pe alte terenuri. Ulterior insa, hotararea privind aceste compensari a fost revocata de consilierii locali, iar decizia improprietaririi pe alte amplasamente a devenit astfel ilegala.

O parte dintre fostii proprietari au decis sa mearga in instanta pentru a rezolva aceasta situatie.Unul din aceste cazuri este cel al lui Liviu Popescu, care a castigat in instanta dreptul de proprietate al unui teren situat in apropierea fostului Parc Englezesc din statiunea Lacu Sarat, dupa ce autoritatile locale au refuzat retrocedarea in urma cu doi ani.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *