Descoperire neasteptata: deseurile au invadat cel mai curat loc de pe Terra, Oceanul Antarctic

Descoperire neasteptata: deseurile au invadat cel mai curat loc de pe Terra

Oamenii de stiinta francezi au raportat ca au gasit primele urme de deseuri intr-o zona din Oceanul Antarctic despre care se crede ca reprezinta un mediu curat.

Constatarea fost realizata in urma unui voiaj de doi ani si jumatate, timp in care goeleta Tara a strabatut Atlanticul, Pacificul si Oceanul Indian cu scopul de a investiga efectele schimbarilor climatice asupra ecosistemelor marine si biodiversitatii.

„Intotdeauna am presupus ca aici exista un mediu curat, neatins de oameni. Faptul ca am gasit aceste materiale plastice demonstreaza ca actiunile umane se resimt la nivel mondial”.

Probele prelevate din Oceanul Antarctic si Antarctica au aratat ca exista aproximativ 50.000 de fragmente de plastic pe o suprafata de un kilometru patrat, o rata comparabila cu media globala. Avand in vedere ca urmele de poluanti plastici sunt intalnite in cantitati mari in oceanele lumii, oamenii de stiinta estimasera ca in Oceanul Antarctic acestea vor fi de 10 ori mai mici decat media globala.

Descoperirea a fost neasteptata, deoarece Oceanul Antarctic este oarecum separat de restul apelor. Fragmentele microscopice, invizibile pana in momentul in care se prind in plasele de pescuit, sunt, de fapt, pungi si sticle degradate de-a lungul anilor sau zecilor de ani de lumina UV si apa marii. Mai mult, oamenii de stiinta au fost uimiti sa constate ca fibrele sintetice, provenite din resturile de apa eliberate de masina de spalat, reprezinta o buna parte dintre aceste fragmente invizibile de plastic.

Cu toate acestea, identificare sursei regionale care a generat aceste deseuri, in ultima jumatate a secolului, ramane o problema. Specialistii banuiesc ca ele provin din Africa, America de Sud si Australia.

Impactul fatal al poluantilor de plastic asupra mediului marin a fost observat la nivel mondial, pe masura ce pasarile si pestii au inceput sa consume in mod regulat deseuri pe care le confunda cu meduze sau pesti. De asemenea, materialele de plastic elibereaza treptat toxine si alte substante chimice care isi fac loc in lantul trofic.

Desi considera ca este prea tarziu pentru a se mai putea lua masuri pentru protejarea acestui mediu, specialistii sfatuiesc populatia sa adopte utilizarea tehnologiilor biodegradabile si sustin schimbarea practicilor de consum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *