Deseurile pot produce energie in sectorul logistic

De?eurile pot produce energie în sectorul logistic
Deseurile pot produce energie in sectorul logistic
Deseurile pot produce energie in sectorul logistic

Incepand din luna mai 2014 compania Expert Consulting Timisoara deruleaza in parteneriat cu Centrul National pentru Productie si Consum Durabile si Clusterul de Energii Sustenabile din Romania – ROSENC, proiectul “Cresterea eficientei utilizarii deseurilor ce pot produce energie in sectorul logistic”.

Proiectul este co-finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, in baza contractului de finantare incheiat cu Ministerul Fondurilor Europene (MFE) si va fi implementat in Regiunea de Vest timp de 19 luni. Proiectul face parte integranta din pachetul integrat aprobat pentru polul de competitivitate „Polul national de Competitivitate in Promovarea Sistemelor Moderne de Fabricatie pentru Implementarea Principiilor Economiei Verzi – MEDGreen” si are o valoarea totala de 1.132.068,00 lei, din care asistenta financiara nerambursabila este de 843.200,00 lei. Acest proiect face parte din pachetul format din 10 proiecte ce urmeaza sa fie implementate in interiorul Polului National de Competitivitate MEDGreen. Contractul de finantare aferent acestui pachet de proiecte a fost semnat in data de 22 mai 2014, la Timisoara, in prezenta primului ministru Victor Ponta si a ministrului Fondurilor Europene Eugen Teodorovici.

Obiectivele proiectului constau in investigarea pietei deseurilor cu valoare energetica mare venind in sprijinul membrilor polului si al proiectelor de cercetare prin facilitarea accesului la informatii exacte referitoare la cantitatea de deseuri rezultata din activitatilor firmelor de logistica sau cu o componenta logistica importanta. Se va realiza sensibilizarea membrilor polului si a mediului economic in legatura cu metodele utilizate pentru eficientizarea gestionarii resurselor si deseurilor si cele mai bune practici existente. De asemenea, se urmareste cresterea capacitatii membrilor polului si a mediului economic prin crearea de abilitati si cunostinte specifice necesare pentru a identifica si aplica masuri eficiente care sa sprijine intreprinderile sa eco-inoveze.

”Ne bucuram ca suntem primii care deruleaza un proiect in domeniul eficientei energetice in companiile din domeniul logisticii. Pana acum proiectele se adresau companiilor din domeniul productiei, dar si logistica este o componenta importanta a economiei din zona de vest. La Timisoara este in derulare un proiect pentru construirea unui centru intermodal in Zona Industriala Freidorf, iar activitatea de logistica va creste ca volum”, spune Marian Mocan, directorul general al Expert Consulting si managerul de proiect.

Waste to energy – deseuri transformate in energie

Printre obiectivele specifice ale proiectului se numara: constituirea cadrului de baza pentru abordarea eficienta a managementul deseurilor ce pot fi utilizate in productia de energie obtinute din sectorul logistic in Regiunea Vest aplicand principiul waste to energy prin realizarea unui studiu de piata privind identificarea principalelor deseuri din sectorul logisticii ce pot fi utilizate in productia de energie si crearea unei platforme web care sa contina producatorii de deseuri din sectorul logisticii; dezvoltarea unui ghid privind imbunatatirea calitatii proceselor din sectorul logistic; dezvoltarea a minim 4 servicii de imbunatatire a calitatii proceselor in sector logistic si a minim 4 cursuri, cate unul in domeniile: clean production, managementul deseurilor, managementul schimbarii, 5S; asigurarea a minim 200 de ore de consultanta in domeniul asistentei in obtinerea de fonduri pentru dezvoltarea firmelor din domeniul logisticii si promovarii parteneriatelor internationale prin transfer de bune practici la nivel European si asistenta pentru minim 4 proiecte din domeniu; Cresterea gradului de constientizare la nivelul firmelor din domeniul logistic cu privire la avantajele competitionale incluse in abordarea corecta a principiului waste to energy;
Beneficiarii directia ai proiectului vor fi 14 firme din domeniul logistic, respectiv firme care incorporeaza in activitatea desfasurata activitati logistice (depozitare, transport, ambalare, copacking si manipulare) in proportie de minim 30%. Activitatile proiectului sunt focalizate pe cresterea eficientei utilizarii deseurilor si pe intelegerea si insusirea principiilor economiei verzi. Membrii polului de competitivitate vor beneficia in mod direct de rezultatele proiectului, pe de-o parte pentru ca vor avea acces la informatiile si studiile realizate, iar pe de alta parte vor regasi in randul comunitatii de afaceri, ce va fi instruita si informata, parteneri viabili pentru dezvoltarea in continuare a polului prin afaceri comune.

Beneficii vor avea si comunitatile locale in care isi desfasoara activitatea companiile din domeniul logisticii, deoarece vor avea un mediu social si economic ce va respecta principiile economiei verzi, principii ce se incadreaza in viziunea cu privire la dezvoltarea sustenabila a societatii. Tot de castigat vor avea si autoritatile locale, deoarece vor avea o sustinere concreta si competenta in rezolvarea problemelor legate de managementul deseurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *