Pacura scursa din petrolierul rusesc scufundat in Marea Neagra ucide delfinii, specie aflata pe cale de disparitie

Ctastrofa provocata de avarierea unui petrolier rus, duminica, in timpul unei furtuni, dar si scufundarea altor trei nave incarcate cu sulf in aceeasi zona au provocat pagube de miliarde de dolari. Autoritatile ruse au estimat pagubele provocate de scurgerea a 2.000 de tone de pacura in Marea Neagra la 12,4 miliarde de dolari (8,5 miliarde de euro), informeaza agentia Interfax, citata de Rompres.

Potrivit sefului deprtamentului local al Agentiei ruse a pescuitului, Nikolai Bezirganin, aceasta estimare cuprinde costul lucrarilor de curatare (304 miliarde de ruble) care trebuie efectuate in urmatorii zece ani, precum si restaurarea mediului natural al Marii Negre.
ECOLOGISTII TRAG SEMNALUL DE ALARMA

Ceea ce este insa si mai grav este faptul ca pacura scursa ucide delfinii, aflati oricum pe cale de disparitie. Agentia Rusa de Mediu, citata de Ria Novosti, atrage atentia ca nu doar pasarile si pestii, ci si mamiferele marine sunt in pericol, fiind deja descoperite cazuri de delfini morti.

Situtia ar putea deveni si mai grava, caci, in cazul in care nu se iau masuri urgente, pacura ar putea afecta si Marea Azov. Aproximativ 1500 de tone de pacura continua sa se afle in apa, provocand moartea a mii de pasari si de pesti.In principiu, curatarea zonei ar putea dura intre 40 si 45 de zile, insa, pentru moment, operatiunile sunt ingreunate de vremea nefavorabila.

Sursa: Gandul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here