Dezbateri pe tema pescuitului, la Sulina

Dezbateri pe tema pescuitului, la Sulina
Dezbateri pe tema pescuitului, la Sulina

Recent a avut loc la Sulina o dezbatere la care au participat lideri ai pescarilor din Delta Dunarii, alaturi de reprezentanti ai Administratiei Rezervatiei Bio­sferei Delta Dunarii, ai Consiliu­lui Judetean Tulcea si ai Primariei Sulina.

Problemele discutate au fost: pescuitul familial si comercial din Delta Dunarii si conditiile de des­fasurare a acestor activitati, utili­zarea pentru pescuitul comer­cial a plaselor de pescuit de tip setci sau cu taliene marine, precum si re­glementarea pescuitului scrum­biei pentru consum familial.

„Au fost discutate si propuse solutii la o serie de nemultumiri ale pescarilor din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. S-a evidentiat faptul ca Legea 216 din 2013 privind aprobarea Ordo­nan­tei de Urgenta a Guvernului nr.127/2010 pentru aprobarea unor masuri destinate dezvoltarii economico – sociale a zonei Delta Dunarii vine in sprijinul populatiei locale. Astfel, persoa­nele fizice cu domiciliul in loca­litatile din RBDD pot folosi pentru consumul familial si alte unelte traditionale, fara plata vreunei taxe, dar cu obligati­vi­ta­tea respectarii legislatiei pri­vind pescuitul, dupa cum urmea­za: in perioada 2 martie – 29 noiembrie, cu unelte proprii, constand din maximum doua lansete sau doua undite si doua vintire, iar in perioada 30 noiembrie – 1 martie este permisa utilizarea a maxi­mum doua lansete sau doua un­dite si doua vintire ori doua setci, in baza unui permis nominal obti­nut de catre respectiva persoana fizica in conditiile legii”, preci­zeaza reprezentantii Administra­tiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.

Pescuitul comercial, reglementat prin noua lege

Potrivit aceleasi surse, utili­zarea pentru pescuitul comercial a plaselor de pescuit de tip setci in perioada octombrie-martie a fost stabilita ca urmare a observatiilor din teren ale agentilor ecologi, a recomandarilor expertilor de la Institutul National de Cercetare Dezvoltare Delta Dunarii si este in concordanta cu solicitarile asociatiilor de pescari.

In ceea ce priveste pescuitul scrumbiei pentru consum fami­lial, persoanele fizice din localita­tile riverane Dunarii, din perime­trul rezervatiei, au dreptul de a pescui scrumbie cu maximum doua setci, pentru maximum 10 zile in perioada Sarbatorilor Pascale, perioada stabilita la propunerea Administratiei Rezer­vatiei si aprobata prin ordinul anual de prohibitie, emis de Ministerul Mediului in conditiile legii, in baza permisului nominal de pescuit familial.

Alt aspect dezbatut a fost cel legat de pescuitul cu taliene marine, unelte de pescuit de tip capcana: „Conform Ordinului 449/2008, privind caracteristicile tehnice, conditiile de folosire a uneltelor admise la pescuitul comercial si metodele de pescuit comercial in apele maritime si continentale, in Marea Neagra, talienele se monteaza la o dis­tanta de cel putin 2 Mm (Mile marine) intre ele, iar setcile se amplaseaza la o distanta de cel putin 1 Mm fata de uneltele de pescuit tip talian. Pentru a se evita intersectarea accidentala a navelor si ambarcatiunilor cu uneltele de tip talian, se impune semnalizarea talienelor cu sis­teme speciale”, precizeaza repre­zen­tantii RBDD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *