Disparitia roiurilor de albine din intreaga lumea ar provoca un dezechilibru major in ecosistem

Disparitia roiurilor de albine din intreaga lumea ar provoca un dezechilibru major in ecosistem

Disparitia roiurilor de albine din intreaga lumea ar provoca un dezechilibru major in ecosistem, fapt ce i-ar afecta dramatic si pe oameni. Natura are mecanisme complicate care sustin ritmul vietii, iar disparitia unei rotite, oricat ar fi de mica, poate da peste cap intreg angrenajul.

Studiile efectuate in tara noastra, dar si in strainatate demonstreaza ca in ultimii sase ani familii de albine dispar intr-un ritm ingrijorator. Este stiut ca albinele sunt singurele insecte care polenizeaza, 250.000 de specii de plante beneficiind de pe urma micilor zburatoare, astfel fiind asigurata hrana pentru majoritatea animalelor. Specialistii spun ca 75% din culturile agricole de pe mapamond depind de munca albinelor. Fara aces-tea vor disparea legume, fructe dar si furajele pentru animalele, iar consecintele pe termen scurt sunt usor de anticipat. In ultimii 35 de ani albinele salbatice au disparut in proportie de 90%, acestea fiind in acest moment de negasit in anumite zone de pe glob.

Asa stand lucrurile este de la sine inteles de ce specialistii in domeniu cauta cu febrilitate care sunt cauzele care afecteaza albinele, in conditiile in care 50% din acestea dispar dupa polenizare. Cele mai dramatice statis-tici vin din Statele Unite ale Americii, Germania si Marea Britanie, state care au industrii foarte dezvoltate. Pesticidele, apa contaminata si radiatiile produse de antenele de telefonie mobila sunt printre principalele cauze care afecteaza micutele vietuitoare. Radiatiile electromagnetice ale telefoanelor mobile interfereaza cu sistemul de navigatie al albinelor. Dezorientate, acestea nu mai pot sa regaseasca drumul spre colonie si in final mor. Un studiu realizat la Universitatea Landau a aratat ca albinele refuza sa revina in stup atunci cand in apropierea acestuia sunt plasate telefoane. O alta problema majora o reprezinta culturile modificate genetic, care ar afecta grav albinele dupa ce acestea le polenizeaza. Exista 20.000 de specii cunoscute de albine, intr-un singur stup putand trai intre 30.000 si 50.000 de exemplare. Exista si un calcul economic al muncii de polenizare depuse de albine, astfel valoarea anuala se ridica la peste 150 de miliarde de euro, aici nu intra mierea si ceara produse de acestea.
Chiar si cel mai cunoscut om de stiinta al ultimului secol, Albert Einstein, a avertizat in privinta acestui pericol: „Daca albinele ar disparea, nu ne-ar mai ramane decat patru ani de trait. Daca nu mai sunt albine, nu mai e polenizare, nu mai sunt plante, nu mai sunt animale, nu mai sunt oameni”. Procesul de disparitie al albinelor poarta numele „Anomalia Colapsului Coloniei” (CCD – Colony Collapse Disorder) si se produce in momentul in care albinele dintr-un roi dispar brusc, lasand in urma lor, neajutorate, regina si larvele. Presa a relatat despre un caz interesant: „oamenii albina”. In localitatea Sichuan din China, albinele au fost exterminate din cauza utilizarii pe scara industriala a pesticidelor. Constienti de greseala facuta, oamenii au preluat rolul albinelor si in ultimii 20 de ani ei fac polenizarea pomilor fructiferi. Primavara, mii de sateni se urca in peri si meri cu niste pamatufuri cu care scutura usor polenul il aduna dupa care se urca in alti copaci si cu acelasi pamatuf scutura polenul peste alte flori. Un procedeu foarte complicat, care nu face decat sa demonstreze ca niciodata nu va putea fi aplicat pe scara larga.
Asociatia Apicultorilor Britanici a estimat ca pana in 2018 albinele vor disparea in proportie de 99% din Marea Britanie. Fenomenul nu este singular, peste 20.000 de specii de plante si 5.000 de specii de animale sunt clasificate ca fiind pe cale de disparitie. Principalele cauze ale acestui fenomen catastrofal sunt: distrugerea habitatelor, exploatarea comerciala si poluarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *