Viitorul depozit de deseuri al judetului Mures, la Sanpaul

Viitorul depozit de deseuri al judetului Mures, la Sanpaul

Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Mures a anuntat joi, cu ocazia unei conferinte de presa sustinuta pe amplasamentul viitorului depozit de deseuri din Sanpaul, ca lucrarile vor fi finalizate in toamna acestui an. “Contractul de executie cu constructorul s-a semnat in noiembrie 2011. Lucrarile au demarat dupa topirea zapezii. Intr-un an constructorul, care e o firma foarte serioasa si cu o experienta foarte bogata, se obliga ca la toamna sa finalizeze lucrarile tocmai ca stie situatia din judetul Mures”, a declarat Lokodi Edita Emoke.

Proiect de 45,2 milioane de euro

Proiectul este finantat de Uniunea Europeana prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, in cadrul Programului Operational Sectori
al Mediu, Axa prioritara 2 – „Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deseurilor si reabilitarea siturilor istorice contaminate”, Domeniul Major de Interventie 2.1 – „Dezvoltarea sistemelor integrate de management al deseurilor si extinderea infrastructurii de management al deseurilor” si are o valoare de 45,2 milioane de euro. „Proiectul „Sistem de management integrat al deseurilor solide in judetul Mures” este destinat tuturor celor 580.000 de locuitori ai judetului Mures, precum si celor 102 autoritati publice locale municipale, orasenesti si comunale ale judetului Mures asociate in ADI Ecolect Mures. Valoarea proiectului, fara TVA, este de 45,2 milioane de euro, din care 31,54 milioane de euro provin din fondurile structurale ale Uniunii Europene, 7 milioane de euro din bugetul national si 6,55 milioane de euro din bugetul judetean”, a aratat Lokodi Edita Emoke.

Primul pas, platforma administrativa

Managerul de proiect din partea constructorului, Hidroconstructia SA, sucursala Ardeal Cluj, ing. Corneliu Naic, a aratat care este stadiul lucrarilor, marturisind ca echipa pe care o coordoneaza si-a propus sa finalizeze prima celula de depozitare a deseurilor pana la finalul anului 2012. „Constructia a fost demarata in 24 noiembrie anul trecut. Se lucreaza la excavatii pe celula 1 si la platforma de tratare mecanico-biologica. Lucrarile de excavatie la platforma administrativa sunt finalizate si demaram saptamana viitoare constructia”, a afirmat ing. Corneliu Naic. „Avand in vedere faptul ca deseurile sunt o problema in Mures, am facut un fel de pariu cu noi ca la sfarsitul anului sa putem primi deseuri in aceasta celula”, a adaugat ing. Corneliu Naic.

Conditii demne de UE

Managerul de proiect al CJ Mures, Radu Spinei, a explicat ca la finalizarea proiectului deseurile depozitate la Sanpaul vor respecta cu fidelitate toate conditiile impuse de Uniunea Europeana. “Avem o suprafata de aproximativ sapte hectare. Deja s-au conturat drumurile de acces si de incinta. Obiectivul general al proiectului este implementarea unui nou sistem de gestionare a deseurilor la nivel judetean, bazat pe recuperarea, sortarea si reciclarea materialelor refolosibile si reducerea cantitatii de deseuri care se elimina prin depozitare, in conditii de protectie a mediului si a sanatatii populatiei”, a spus Radu Spinei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *