Doar 0,7 la suta din gunoiul galatenilor este reciclat

Hunedoara: Prefectul Vasilescu intervine la ministrul Mediului în problema deşeurilor de plumb
Doar 0,7 la suta din gunoiul galatenilor este reciclat
Doar 0,7 la suta din gunoiul galatenilor este reciclat

Municipiul Galati a produs in perioada ianuarie – noiembrie 2013 aproape 92.000 tone de gunoi * Doar 350 de tone de hartie si carton, 28 de tone de PET-uri si 515 tone de compost au fost valorificate

Cei 231.000 de locuitori ai Galatiului au produs anul trecut, din ianuarie pana in noiembrie, 91.944 tone de gunoi, respectiv aproximativ o tona de fiecare familie, insa cantitatile de deseuri reciclabile intrate in statia de sortare sunt cu mult mai mici, potrivit statisticilor sectiei de depozite si reciclare de la Ecosal. Totodata, volumul deseurilor valorificate este si mai mic decat cel care a intrat in statia de sortare.

Astfel, in perioada mentionata, au intrat doar 590 de tone de deseuri de sortat (0,7 la suta din cantitatea totala), dar Ecosal a reusit sa valorifice putin peste 456 de tone. Totodata, in statia de sortare au mai intrat 131 de tone de deseuri municipale provenite de la cosurile stradale sau de la masini la care s-a constatat ca deseul menajer are o pondere mai mare de material reciclabil, din care au putut fi valorificate inca 26 de tone de deseuri reciclabile. Din totalul de 482 de tone de material valorificat, au fost 350 de tone de hartie si carton, 28 de tone de PET-uri, 2,7 tone de metal si 78,6 tone de sticla. De asemenea, au fost prelucrate 2.258 tone de deseuri pentru compost, dar numai 515 tone au putut fi valorificate.
Dezordine si hotie

Statia de sortare ar trebui sa primeasca numai materiale presortate in punctele de colectare, iar sortarea se face manual. Dupa sortare, hartia, cartonul si PET-urile sunt presate si imbalotate, iar cutiile de aluminiu sunt tocate. Printre hibele sau obstacolele selectarii deseurilor se numara in continuare amaratii care fura resturile, in incercarea de a le valorifica la centrele de colectare, asa cum a remarcat in nenumarate randuri si seful Unitatii de Implementare a Proiectului ISPA Deseuri, Mircea Ostache, dar si cetatenii care inca nu s-au obisnuit cu sistemul si arunca in continuare resturile menajere laolalta, neselectiv.

„Cu cat constientizarea este mai buna, cu cat sistemul informal este mai bine pus la pamant, cu cat Serviciului Public Ecosal i se asigura exclusivitatea, cu atat veniturile municipiului Galati din colectarea selectiva pot creste. Sistemul informal nu a aparut de bunavoie si nesilit de nimeni, este ghidonat din spate de firmele care colecteaza PET-uri, sticle si hartie. Fara firmele din spate, hotii de PET-uri si carton poate s-ar opri”, ne explica seful Unitatii de Implementare a proiectului ISPA Deseuri, Mircea Ostache.

Astfel, cu cat cetatenii se obinuiesc sa faca selectia deseurilor inca din casa, cu cat centrele de colectare dispar, cu atat programul va functiona mai bine, iar municipalitatea ar putea castiga mai mult de pe urma vanzarii materialelor recuperate.
Potrivit Ecosal, numarul punctelor cu probleme, in care mizeria pur si simplu este imprastiata pe langa tomberoane, depaseste cu mult 100. Iar lista oferita de catre Ecosal nu cuprinde numai zone si cartiere marginase, ci si puncte care sunt localizate in centru. Potrivit listei negre, toate cartierele au zonele lor in care mizeria sta insirata pe jos, in afara containerelor, de la Tigline, Mazepe si Centru pana in Dunarea, Aviatiei si Barbosi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *