Doina Pana: Din pacate, in privinta padurii, noi romanii nu ne gandim la ce le lasam nepotilor

Moldova, unul dintre statele cu cele mai pu?ine p?duri din Europa
Doina Pana: Din pacate, in privinta padurii, noi romanii nu ne gandim la ce le lasam nepotilor
Doina Pana: Din pacate, in privinta padurii, noi romanii nu ne gandim la ce le lasam nepotilor

Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Doina Pana, care a fost prezenta la Bistrita la Adunarea Generala a Asociatiei Administratorilor de Paduri din Romania (AAP), a declarat ca subscrie nemultumirii silvicultorilor legata de sumele insuficiente alocate prin noul exercitiu financiar european.

tobescu pana stanciu tucunelLa Hotel Metropolis din Bistrita a avut loc Adunarea Generala a Asociatiei Administratorilor de Paduri din Romania (AAP). Le-au vorbit silvicultorilor, printre altii, ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Doina Pana, Istrate Stetco – director general la departamentul pentru Ape, Paduri si Piscicultura si presedintele AAP, Gabriel Stanciu.

”Am participat in calitate de invitat. A fost o intalnire foarte buna, nu numai legata de Codul Silvic, s-a facut si un bilant al ”Radarului padurilor”, s-a venit cu niste sugestii de imbunatatire a unor situatii punctuale care printr-un ordin de ministru pot fi prinse, fiindca este un domeniu foarte vast si apar multe probleme. S-a discutat si de nemultumirea, la care subscriu si eu, legata de sumele alocate pentru impaduriri in exercitiul financiar european urmator. Am convenit impreuna sa ne intalnim cat de curand sa lucram la statutul personalului silvic si la regulamentul de exploatare a masei lemnoase, care va trebui promovat prin Hotarare de Guvern, dar sa lucram din timp si sa nu intarziem dupa ce Codul Silvic va fi adoptat”, a precizat ministrul Doina Pana.

Ea a vorbit despre mare problema care apare in privinta terenurilor pentru impaduriri. ”Cand vorbim de impaduriri vorbim de sume alocate si de terenul necesar. Cand am venit cu propunerea ca doua milioane de hectare pana in 2035 e prea mult la asta ne-am referit, ca statul nu are atat teren. Banii n-ar fi atat de multi, ar fi 10 miliarde, s-ar gasi fonduri europene sau guvernamentale. Dar statul nu mai detine teren incat sa impadureasca doua milioane. Primind in medie 300 si ceva de euro pe hectar de pasune si zero pe hectar de padure, normal ca oamenii nu sunt de acord. Sunt de acord ca trebuie compensatii pentru zonele unde nu poti exploata, dar altfel padurea se considera ea insasi ca venind cu aport economic. Din pacate, noi romanii nu gandim ce lasam pentru nepotii si stranepotii nostri, pentru ca padurea are nevoie de cativa zeci de ani pana cand sa-ti produca, si de asta nu sunt de acord oamenii sa dea terenul pentru impadurire, vor subventie acum, nu ce va produce padurea nepotului sau stranepotului. Aici e cea mai mare problema”.

Doina Pana a afirmat ca este de acord cu faptul ca ar trebui mai multi bani europeni pentru paduri. ”Ne-am luptat pentru asta, initial au fost 200 de milioane, acum sunt 300 de milioane, poate mai crestem un pic. Nu vom putea creste pana unde ne-am dori, la trei miliarde si ceva, insa ne zbatem pentru cat mai multi bani europeni, ca sa nu venim cu bani de la stat sa ne ocupam de corectarea de torenti, de drumurile forestiere si plantarea a ceea ce ne-am propus. Documentul final va fi semnat dupa ce va mai are loc o dezbatere publica. Eu am venit foarte tarziu in departament, dupa ce au inceput negocierile in interior cu privire la ce sume se duc la paduri si ce sume la agricultura. Avem si un usor handicap, pentru ca nici padurea si nici turismul n-au mai fost considerate prioritati europene. Padurea e prinsa la Dezvoltare Rurala, iar turismul nicaieri, inainte era axa. Noi astea nu le putem modifica, dar acolo unde ne incadram vom incerca sa obtinem o suma cat mai mare pentru padure”, a spus ea.

Ministrul a declarat ca noul Cod Silvic va fi aprobat cat de repede. ”A aparut un amendament care poate avea implicatii nedorite legat de micii agenti economici, care se ocupa doar de exploatare, si i-am rugat sa se gandeasca cum il putem ajusta. Comisiile se vor reuni imediat ce revine Parlamentul si va intra in plen. Am incredere ca va iesi foarte repede si nu vreau sa nu avem atunci regulamentul de comercializare a masei lemnoase, i-am provocat pe silvicultori deja sa ne intalnim si sa-l scriem”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *