Dumbravita, „delta” dintre munti a Romaniei

Formatiunea de lacuri din judetul Brasov, vestita printre ornitologi si pescari pentru bogatia faunistica, a devenit arie naturala protejata la nivel european

Numele complexului lacustru Dumbravita a intrat in atentia opiniei publice dupa izbucnirea gripei aviare in judetul Brasov, cand s-a banuit ca virusul H5N1 a fost adus in fermele avicole de la Codlea de pasarile migratoare care, in drumul lor catre zonele calde, au poposit la Dumbravita.

Datorita frumusetii peisajului, zona a fost denumita „Delta dintre munti a Romaniei” sau „Delta din Carpati”. Avand in vedere importanta faunistica a zonei, complexul piscicol de la Dumbravita a fost declarat Zona Umeda de Importanta Internationala, fiind singurul din Transilvania si cel de-al cincilea din tara.

Societatea Ornitologica Romana, cea mai impor-tanta organizatie de pro-tectia pasarilor salbatice din Romania impreuna cu o firma privata sunt custozii Complexului Piscicol de la Dumbravita, care a primit si statutul de arie naturala protejata de nivel european, respectiv sit Natura 2000.

Salvata de la un dezastru ecologic

Intreaga arie protejata a fost la un pas de dezastru. In urma cu un an, la jumatatea lunii martie, cinci hectare de stufaris, papura si rogoz s-au facut scrum in mai putin de doua ore. Distrugerile au fost incredibile: locul unde urmau sa cuibareasca zeci de pasari a fost mistuit, pasarile zburau speriate si disperate in jurul valvatailor. In urma a ramas un tapsan ars, plin de cenusa… Iar totul a pornit de la focul aprins de un localnic care voia sa arda uscaturile si fanul necosit de pe terenul sau.

Alaturi de colegii sai, coordonatorul filialei societatii ornitologice Brasov, dr. ing. Dan Traian Ionescu, lector la Facultatea de Silvicultura a Universitatii Transilvania, isi aminteste: „Mai grave decat distrugerea vegetatiei au fost consecintele asupra migratoarelor. Sosisera deja primele stoluri, dar din fericire majoritatea nu incepusera cuibaritul. Exista pericolul sa pierdem specii rare, de importanta comunitara europeana, precum starcul pitic, crestetul cenusiu, crestetul patat”.

Geneza „Deltei dintre munti”

Situat in Depresiunea Barsei, pe bazinul Oltului, lacul de la Dumbravita s-a format prin construirea unui baraj pe paraul Hamarandia, elesteele fiind construite ulterior in lunca acestei ape.

Aria protejata de importanta nationala si Situl Ramsar se intind pe o suprafata de 420 hectare, din care 180 ha reprezinta lacul de acumulare si zona adiacenta acestuia, iar restul – complexul de elestee. In anul 2007, prin hotarare de guvern, a fost declarat Situl Natura 2000 „Dumbravita – Rotbav – Magura Codlei”, care insumeaza aproape 4.000 ha. In acesta sunt incluse si alte zone umede importante, dintre Feldioara si Maierus.

Vegetatia acvatica, in care predomina stuful, papura si rogozul, s-a dezvoltat pe malul vestic al lacului de acumulare si pe cele sudice ale iazurilor mari, in prezent vorbindu-se de circa 50 ha de vegetatie. Declararea zonei ca arie protejata a fost motivata de existenta multimii de pasari de apa si protejarea habitatelor lor.
„Aici s-au observat peste 100 specii de pasari acvatice. Dintre acestea, cateva sunt incluse in directivele si conventiile internationale privind protectia naturii (Directiva Pasarii a Consiliului Europei, Conventiile de la Berna si Bonn etc.), si pot sa dau ca exemplu buhaiul de balta, starcul pitic, starcul rosu, barza neagra, rata rosie, crestelul cenusiu etc.

Mai mult, trebuie precizat faptul ca, pentru cateva specii, este zona cu cele mai mari efective observate in Transilvania (barza neagra – Ciconia nigra, egreta mica – Egretta garzeta, egreta mare – Egretta alba, califarul alb – Tadorna tadorna)”, ne explica Dan Traian Ionescu importanta Deltei de la Dumbravita.

Birdwatching, o ramura ignorata a turismului

Ce este birdwatchingul? Placerea de a observa, fotografia sau filma pasarile salbatice. Putin cunoscut la noi, acesta este unul dintre cele mai raspandite hobby-uri, mai ales in tarile occidentale, si reprezinta una dintre ramurile turistice dezvoltate in lume.

Desi putin cunoscut in Romania, in ultimii ani, si la noi in tara incep sa soseasca grupuri tot mai numeroase de turisti dornici sa surprinda pasarile in mediul lor natural. Dupa cum sustine Ionescu, in fiecare an vin la Dumbravita grupuri de turisti straini care raman cu amintiri foarte placute din aceasta zona. Strainii vin sa urmareasca cu luneta sau binoclul pasarile care vietuiesc la Dumbravita, fiind interesati in special de pasarile care nu se mai gasesc in tarile lor.

„La noi vin in mod special englezii si germanii, iar in ultima vreme sosesc si grupuri din Franta. Profesorii, impreuna cu 30 de elevi, fac practica in Romania si vin la Dumbravita pentru o zi, in care le prezentam situl, importanta sa, managementul, problemele existente si, bineinteles, pasarile. Sunt foarte interesati de aceasta arie si, probabil, ne vor vizita si in acest an. Noi incercam sa atragem in zona si turisti romani, mai ales prin organizarea unor zile de observatii, pentru cei care fac team-building.

Ar fi foarte interesant pentru angajatii acestor firme sa petreaca o zi-doua in teren, unde au ocazia sa vada pasari si peisaje deosebite, la numai 24 km de Brasov”, spune Dan Traian Ionescu.

Pasarile, chemate „la poza” cu CD-playerul

„Am intalnit persoane care calatoresc prin toata lumea doar pentru a urmari pasarile preferate. Au liste bine intocmite si chiar harti. Pentru a atrage pasarile in apropierea turistilor, folosim cd-uri pe care sunt inregistrate sunetele masculilor din anumite specii, ca de exemplu cele ale carstelului de camp”, ne destainuie din secretele birdwatchingului custodele ariei.

In prezent, se lucreaza la un plan de organizare a turismului de tip „birdwatching”, care are ca scop promovarea turismului de tip „occidental”, prietenos fata de natura si cu un rol educativ asupra adultilor, dar mai ales a copiilor. „La Dumbravita, de exemplu, englezii vin mai ales pentru barza neagra, fiindca la ei nu exista deloc. Fata de alte arii similare, Dumbravita e un decor cu totul special. In aceeasi imagine apar si pasari, si apa, si stuf, si munti.

Pasari rare, intr-o imbinare paradoxala a mai multor forme ale naturii. Aceasta e unicitatea deltei dintre munti”, explica Dan Traian Ionescu. Cu un efort sustinut al administratorilor, accesul in zona s-a imbunatatit pentru practicarea acestui turism: s-au montat panouri informative bilingve si s-au editat materiale despre pasarile zonei care se distribuie turistilor ce viziteaza aria.

De asemenea, au fost amenajate doua zone de parcare pentru autoturisme si microbuze, s-a pietruit drumul pe toate digurile din zona elesteelor piscicole, unde este si traseul principal de vizitare. In plus, daca este necesar, poate fi asigurat si un ghid local pentru amatorii de „birdwatching” sau alte forme de ecoturism, fiind permis pescuitul sportiv in lacul de acumulare, aici gasindu- se din belsug crap, caras, biban, oblete si alti pesti.

Sursa: Universul Padurii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *