Arcuda, un paradis al Biodiversitatii

World Conservation Union a raportat ca la fiecare 20 de minute, cel putin o specie din lumea plantelor sau animalelor dispare. Numarul speciilor amenintate cu extinctia totala, in urmatoarele decenii, este apreciat la 50.000 pe an. Biodiversitatea, in splendoarea ei, este profund si ireversibil afectata. Iresponsabilitatea omului fata de natura, a inceput sa genereze studii…

Citește mai departe

De ce au disparut pelicanii din Delta Transilvaniei

Un grup de cercetatori clujeni si-a propus sa salveze speciile rare pastrate inca in Bazinul Fizesului. In lipsa unor masuri ferme, ele vor disparea precum s-a intamplat de-a lungul timpului si cu altele, intr-o zona afectata de secarea mlastinilor, incendierea stufarisului sau decimarea stiucilor. “Exista multe amenintari la adresa speciilor din zona, iar locuitorii trebuie…

Citește mai departe
Acoperi?ul de stuf ar putea intra în patrimoniul UNESCO

    Acoperisul de stuf ar putea intra in patrimoniul UNESCO

    Asociatia Letea in UNESCO, in parteneriat cu Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis si Centrul de Resurse pentru Participare Publica, lanseaza campania de informare ”Stuful e beton!”. Campania face parte din proiectul cu acelasi nume si isi propune sa promoveze peisajul rural deltaic, pornind de la realitatea satului Letea, Comuna C.A. Rosetti. In acest context, mestesugul…

    Citește mai departe
    Tulcea: Proiect pentru promovarea tehnologiilor ecologice de tratare a apelor uzate

    Tulcea: Proiect pentru promovarea tehnologiilor ecologice de tratare a apelor uzate

    Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii (INCDDD) a inceput un studiu pentru a identifica localitatile din Romania care din cauza numarului mic de locuitori nu pot primi fonduri europene pentru dezvoltarea unor sisteme de tratare a apelor uzate, dar care pot beneficia de tehnologii prietenoase cu mediul de tratare a acestora. Managerul proiectului WASTEnet, cercetatorul INCDDD Jenica Hanganu,…

    Citește mai departe
    Demersurile pentru aria protejat? Trivale din Pite?ti mai dureaz? aproape 3 s?pt?mâni

    Documentatia privind declararea Padurii Trivale drept rezervatie naturala a fost “ratacita” odata cu schimbarea Guvernului

    Padurea Trivale mai are de asteptat pana cand va fi protejata impotriva defrisarilor abuzive. Daca, in primavara, fostul prefect Gheorghe Davidescu anunta ca mai e o chestiune de zile, cel mult saptamini, pana la declararea Padurii Parc Trivale drept rezervatie naturala, dupa schimbarea conducerii Ministerului Mediului, ca urmare a investirii actualului guvern, lucrurile s-au complicat….

    Citește mai departe

    Ambasadori si reprezentanti ai programului UNESCO din 17 tari, sunt prezente in aceste zile in Delta Dunarii

    Aproape 200 de persoane, ambasadori si reprezentanti ai programului UNESCO din 17 tari, sunt prezente in aceste zile in Delta Dunarii, la actiunea ‘Faceti ceva care sa dureze’, initiata de compania Veolia si Apa Nova Bucuresti, in parteneriat cu Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii si Asociatia ‘Salvati Dunarea si Delta’, transmite Agerpres (15 iunie). Evenimentele…

    Citește mai departe

    Atelierul de impletituri din papura din Mahmudia, aplaudat la scena deschisa

    Atelierul de impletituri din papura de la Mahmudia a fost vedeta primei zile a evenimentului anual organizat de Apa Nova/Veolia Apa in Delta Dunarii. Atelierul este o initiativa a Asociatiei Salvati Dunarea si Delta realizata cu sprijinul Primariei Mahmudia. Animati de sloganul “Faceti ceva care sa dureze”, in data de 14 iunie 2012, participantii la…

    Citește mai departe

    Hunedoara: Un kilometru de luciu de apa „sufocat” de zeci de tone de gunoaie a fost curatat de voluntari

    Asociatia pentru Integrarea Dezvoltarii Durabile (AIDD) „da exemplu” Un kilometru de luciu de apã „sufocat” de zeci de tone de gunoaie a fost curãþat de voluntari Inca de la primele ore ale diminetii peste o suta de voluntari au participat la o actiune ampla de ecologizare a Canalului Strei, situat pe strada Traian din aceasta…

    Citește mai departe

    Incendiu in Delta Dunarii

    Un kilometru patrat de vegetatie (papura si stuf) au ars aseara in localitatea Sfantu Gheorghe, in apropiere de Grindu Cerbului. Pompierii militari de la Tulcea au ajuns al locul incendiului cu o ambarcatiune din dotare. Pompierii au anuntat autoritatile locale ale comunei Sfantu Gheorghe, care au constatat ca incendiul s-a propagat pe o suprafata de…

    Citește mai departe

    Uzlina, miracolul Deltei

    Strainii considera ca Delta Dunarii ar fi cel mai bine pastrat secret al Romaniei. Ei cred ca o experienta asemanatoare ar mai putea trai doar in Africa sau in America de Sud. La trei-patru ore distanta de Bucuresti, dupa ce treci de Tulcea, Delta e aproape la picioarele tale. Mirosul persistent al padurilor de tei…

    Citește mai departe

    Impletiturile din papura incep sa recastige teren in zona Deltei

    Asociatia Salvati Dunarea si Delta vrea sa recupereze unele dintre traditiile din Delta, astfel ca a folosit bani dintr-un grant pentru deschiderea unui atelier de impletituri din papura in Mahmudia si intentioneaza sa extinda acest proiect si la nivelul altor comunitati din Delta. „Ne-am propus sa revalorizam si sa revitalizam o parte din traditiile din…

    Citește mai departe

    Afaceri profitabile cu stuf si papura in „Tara Braconajului”

    O mana de oameni din localitatea Mahmudia, judetul Tulcea, a ales sa traiasca din practicarea unei vechi traditii: impletitul papurii. Acolo unde braconajul este in floare, cativa localnici din Delta fac bani din activitati „curate”, ce dezvolta ecoturismul in zona. Pescarusi, albatrosi, lisite, cormorani, pelicani in zbor. O calatorie cu catamaranul pe canalele Dunarii pana…

    Citește mai departe

      Atelierul de impletit stuful si papura ofera perspective concrete pentru dezvoltarea durabila a comunitatii din Mahmudia

      Joi, 27 august, in comuna Mahmudia, din judetul Tulcea, a fost inaugurat atelierul local de impletit stuful si papura, in cadrul caruia vor lucra 20 de persoane. Evenimentul, care face parte dintr-un proiect de dezvoltare comunitara coordonat de Asociatia Salvati Dunarea si Delta, a reunit reprezentanti ai administratiei locale, ai Asociatiei locale de pescari „Fiii…

      Citește mai departe
      Prima ser? alimentat? cu energie verde, la AIWO 2013

      In piramida, plantele cresc de trei ori mai repede

      Un invelis din plastic, in forma piramidala, stocheaza energia ce ajuta florile, arbustii sau legumele sa se dezvolte rapid.Proiectul este derulat de o organizatie locala de mediu, cu sprijin financiar din Luxemburg. Prin studierea deja celebrului, dar si controversatului „efect de piramida”, cercetatorii de la Centrul de Consultanta Ecologica din Galati au demonstrat ca aceasta…

      Citește mai departe

      Bot de stiuca, la pupat

      E buna, subtirica, are buze moi si e foarte timida cand o atingi. Marlanii n-o lasa din mana dac-o prind, braconierii o prefera cand e inca adolescenta, dar ea prefera sa fie atinsa o data, pupata si lasata sa plece. E stiuca din Delta Dunarii, care-a oferit astazi premii in valoare de 8000 de euro…

      Citește mai departe

      Nostalgia copilariei mele

      Zi torida de vara intr-un satuc din Lunca Dunarii. Aflata in satul copilariei mele, purtand in suflet amintirile locurilor pe care le masuram cu pasi de copil zi de zi, desculta prin colbul fierbinte care-mi cuprindea gleznele, cu talpile arse de fierbinteala pamantului, strabatute din cand in cand de sagetile dureroase ale ghimpilor patrunsi prin…

      Citește mai departe

      Dezastru – Master Planul Deltei, esec total

      Elaborat in 2004, „Master Planul – suport de dezvoltare durabila in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii” a fost neglijat in totalitate de guvernanti. Potrivit acestui document, in Delta Dunarii trebuiau investiti circa 140 de milioane de euro, suma ce ar ur-ma sa fie directionata pentru fina-li-za-rea a cinci obiective cheie. Pe lista de prio-ri-tati se afla:…

      Citește mai departe