In piramida, plantele cresc de trei ori mai repede

0
2022
Prima ser? alimentat? cu energie verde, la AIWO 2013
Prima seră alimentată cu energie verde, la AIWO 2013

Un invelis din plastic, in forma piramidala, stocheaza energia ce ajuta florile, arbustii sau legumele sa se dezvolte rapid.Proiectul este derulat de o organizatie locala de mediu, cu sprijin financiar din Luxemburg.
piramida sera
Prin studierea deja celebrului, dar si controversatului „efect de piramida”, cercetatorii de la Centrul de Consultanta Ecologica din Galati au demonstrat ca aceasta „constructie” are efecte dintre cele mai surprinzatoare asupra plantelor.

Dupa doi ani de experimente, in care au tinut in interiorul unei piramide flori, legume sau arbusti, specialistii au observat ca plantele cresc de trei ori mai repede decat cele tinute in aer liber, iar productia de legume este cu 180%-250% mai mare.

De remarcat, spun ecologistii din Galati, ca acest lucru nu se datoreaza neaparat efectului de sera, ci mai degraba campului energetic al piramidei.

Proiectul a fost pus in practica in urma cu doi ani de Centrul de Consultanta Ecologica Galati, care a descoperit aceste piramide ecologice in Elvetia si in Luxemburg. Cu sprijinul elvetienilor, care au furnizat detaliile tehnice, si cu fonduri primite din partea statului Luxemburg, ecologistii din Galati au construit aceasta piramida-sera.

Este vorba, de fapt, despre niste sere al caror invelis este confectionat dintr-un material plastic special, in care sunt aduse si studiate plante, multe dintre ele ecologice.

Lansarea proiectului a avut loc in 2007, eveniment la care a participat si ministrul Mediului din Luxemburg, iar aceasta constructie a costat 10.000 de euro.

* In punctul G al piramidei sunt asezate pietre semi-pretioase care au rol de a acumula energie, in urma efectului de piramida. Pietrele ulterior retransmit energia catre plantele din incinta piramidei, ceea ce are un efect stimulator asupra cresterii.

Vopsea cu aluminiu

„In zilele noastre, efectul de sera nu mai este o necunoscuta. Piramida poate produce insa efecte nebanuite vreodata de cineva. Tocmai de aceea, de doi ani, ea este folosita pentru studierea efectului sau asupra vegetatiei”, spune Petruta Moisi, sefa Centrului de Consultanta Ecologica Galati.

Pentru ca energia piramidei sa-si faca simtita prezenta, specialistii sustin ca este necesar ca fiecare detaliu sa fie bine cantarit si calculat. Spre exemplu, vopseaua piramidei de la Galati contine aluminiu, ceea ce face ca, datorita capacitatii de stocare a energiei, efectul de piramida sa fie amplificat.

„Avem o experienta vasta in domeniu. Galatiul si-ar putea face un nume daca aceasta piramida ar fi exploatata. Chiar am sfatuit recent un vecin sa-si construiasca stupii sub forma de piramida, ceea ce a si facut. In scurt timp, el a constatat ca albinele sunt mai sanatoase, iar productia de miere crescuse cu 60%”, spune Stelian Chivu, cercetator la Centrul de Consultanta Ecologica Galati.

De cand a fost construita, piramida a trecut prin diverse etape. In prima faza s-au organizat actiuni de constientizare ecologica a efectului de sera.

Un nuc uscat a inverzit

„Au venit elevi de la diverse scoli din judet si au adus plante, de care au avut grija aici. Efectul de sera s-a simtit foarte bine. Chiar daca erau udate, din cauza temperaturilor extrem de ridicate ele cresteau foarte inalte, subtiri si apareau apoi bolile foliare. Mai mult, si copacii din imprejurimi sunt atrasi de piramida. Un nuc are trei crengi principale, dintre care doua crengi s-au uscat, iar una a inverzit”, sustine Stelian Chivu.

Galatiul si-ar putea face un nume daca aceasta piramida ar fi exploatata.
Stelian Chivu
cercetator la Centrul de Consultanta Ecologica Galati

Apele menajere, filtrate de piramida

Piramida poate fi folosita si la filtrarea apelor menajere. „Am lucrat la un proiect ce urmarea ca terenul de sub piramida sa fie folosit pentru filtrarea apelor menajere. Insa nu am putut obtine fonduri. Totodata, s-a creat o adevarata furtuna birocratica pentru obtinerea unor avize”, spune Petruta Moisi.

Totusi, un astfel de proiect, de filtrare a apelor menajere cu ajutorul efectului de piramida, a fost deja initiat in cateva comune galatene. Piramida a fost „implicata” si intr-un alt proiect care incearca sa demonstreze ca o microdelta artificial construita, cu un anumit tip de vegetatie, filtreaza intr-un grad foarte ridicat apele reziduale. Acest plan a fost pus in practica in localitatea Mastacani, judetul Galati, si urmeaza sa fie extins si in alte sate.

„Austria a demonstrat ca bazinele construite cu vegetatie, in special stuf, rogoz, papura si nisip, filtreaza apele reziduale in proportie de 90%”, mai spune Petruta Moisi.

Efecte vizibile

Orice forma geometrica bidimensionala sau tridimensionala modifica campurile existente in apropierea sa. Piramida este una dintre formele geometrice usor de construit si cu efecte destul de puternice si vizibile. Sub o piramida, laptele rezista mai multa vreme fara sa se acreasca. La fel, fructele nu se strica si se pastreaza proaspete. Ghivecele cu flori si braul de verdeata din jurul piramidei au o durata mai mare de viata si sunt mai rezistente la frig.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.