Peste 400.000 euro pentru ecologizarea comunei Vernesti

Peste 400.000 euro pentru ecologizarea comunei Verne?ti
Peste 400.000 euro pentru ecologizarea comunei Vernesti
Peste 400.000 euro pentru ecologizarea comunei Vernesti

In cadrul campaniei proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”, in comuna buzoiana a fost organizat un seminar pentru informarea populatiei cu privire la poluare si obiectivele realizate pentru combaterea ei

Ministerul Mediului si Schim­barilor Climatice a organizat ieri, in comuna Vernesti, un seminar de educatie ecologica, eveniment derulat in cadrul campaniei de sensibilizare si constientizare a proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”. Obiectivul principal al acestui eveniment a fost acela de a informa oamenii despre problemele de sanatate din mediul rural gene­rate de poluarea din surse agricole si menajere, cu accent puter­nic pe calitatea apei, sanitatie, comportament igienic si facilitati sanitare, practici agricole prietenoase cu mediul.

Prin aceste actiuni se doreste imbunatatirea practicilor si comportamentelor individuale, de familie si institu­tionale in zonele rurale din tara noastra, in special in comunele desemnate ca zone vulnerabile la poluarea cu nitrati, in ceea ce priveste sanitatia, igiena si managementul gunoiului de grajd.

Comuna Vernesti, alaturi de o alta comuna buzoiana, Balta Alba, face parte din totalul celor 69 de localitati unde este implementat proiectul. In luna noiembrie a anului trecut si la Balta Alba a avut loc un eveniment dedicat reducerii poluarii cu nutrienti a surselor de apa, derulat in cadrul campaniei. Astfel, pana in prezent, in cadrul acestei campanii, in judetul Buzau au fost implementate proiecte pentru protejarea mediului. In comuna Balta Alba a fost implementat proiectul „Platforme de depozitare si gospodarire a gunoiului de grajd si a deseurilor menajere”, in ­valoare de 924.618 de euro. In comuna Vernesti, in cadrul aceleiasi campanii, a fost implementat un proiect in valoare de 6.338 de euro pentru plantarea de perdele forestiere de protectie, proiectul fiind finalizat partial. Tot la Vernesti a mai fost implementat un proiect, „Platforme de depozitare si gospodarire a gunoiului de grajd si a deseurilor menajere”, in ­valoare de 390.416 de euro la care se adauga inca 9.700 de euro pentru europubele.
Proiectul este finantat de un Imprumut de Investitii Specific (SIL) in suma de 50 milioane de euro, completat de un grant GEF de 5,5 milioane de dolari, la care se adauga fonduri locale de cofinantare. Perioada de implementare a proiectului este de cinci ani, si anume 2008-2013.
Preocuparea pentru pastra­rea surselor de apa este o prioritate in contextul in care peste 1.900 de localitati din Romania sunt vulnerabile la poluarea cu nitrati. Nitratii sunt periculosi pentru ca apa infestata, odata consumata, scade rezistenta ge­nerala a organismului, iar sugarii si copiii pot chiar sa moara.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” are ca scop reducerea poluarii apei si solului cu nutrienti prin investitii pentru depozitarea gunoiului de grajd si informarea publicului pentru pastrarea surselor de apa curate. Investitiile se deruleaza in 69 de localitati din zone vulnerabile la poluarea cu nutrienti. Campania de promovare a Proiectului urmareste constientizarea oamenilor la riscul poluarii cu nitrati si responsabilizarea acestora pentru depozitarea deseurilor animale. Potrivit normelor in vigoare, din cauza potentialului nociv pe care il reprezinta, nitratii au fost inclusi in categoria substantelor toxice din apa potabila. Limita sanitara maxima admisa pentru nitrati in apa potabila este de 50 mg/litru, la fel ca in Uniunea Europeana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *