Cum sa economisesti gandind „verde”

Cum s? economise?ti gândind "verde"
Cum sa economisesti gandind "verde"
Cum sa economisesti gandind „verde”

Verdele este, indiferent de anotimp, culoa­rea cea mai la moda astazi. Si nu o spune nu stiu ce mare designer, ci o demonstreaza tendinta tot mai accentuata a lumii de a se indrepta spre un stil de viata responsabil, care nu „murdareste” planeta. Grija fata de natura si de un mod de trai cat mai departe de poluanti si de chimicale, se observa din ce in ce mai pregnant in jurul nostru, o privire mai atenta aratandu-ne ca unele dintre incercarile de a trai mai „verde” ne vor asigura si facturi mai mici la intretinere, un aer fara chimicale in case, dar si bonuri de cumparaturi mai scurte.
Nu sunt multe, dar acestea sunt unele dintre maruntisurile care au capacitatea de a ne scadea pretul facturilor, fara a ne afecta nevoia de confort.

*Becurile economice – sunt cele care, pe langa ca ii fac un bine naturii, asigura un consum mai mic, mai ales atunci cand unora dintre noi li se mai intampla sa uite luminile aprinse. E drept, sunt mai scumpe, insa, spre deosebire de becurile cu incandescenta au o durata de viata mai lunga, cei care le folosesc castigand, mai ales, pe termen lung.

*Dusurile – mai dese, in locul bailor. Desi acest lucru ar putea reprezenta un blestem pentru cei (cele) pentru care baia in spuma reprezinta rasfatul suprem dupa o zi obositoare, reducerea „tratatiei” cu bule, la o baie pe saptamana, poate reprezenta o reducere semnificativa a consumului de apa. Mai mult decat atat, folosirea dusului simplu, in celelalte sase zile ne va asigura o scurtare a timpului petrecut in baie.

*Mancarea de acasa – viata omului modern se traieste in viteza, dovada in acest sens stand tocmai popularitatea printre sibieni a fast-food-urilor. In vremurile moderne putini sunt aceia care isi mai iau cu ei la birou punguta cu mancare, de acasa si pentru ca la un moment dat ajung sa fie devorati de foame, dau iama in fel de fel de portii nesanatoase de cartofi prajiti, pateuri cu branza, gem sau carne, etc. Un sandwich (sau doua) cu toate combinatiile preferate, branza, trei frunze de salata, fructe, eventual o caserola din plastic cu o salata si un snitel aduse de acasa, tin, cu siguranta si banii in portofel.

*Spirt pentru oglinzi si ferestre, de la bunica – nu mai este mult si dam nas in nas cu primavara, deci cu anotimpul curateniei, cel in care, poate ne vine ideea de a cumpara toate acele produse de curatat „minune”, care cica fac curat in locul nostru, dupa cum ne povestesc reclamele. Le-am incercat si eu, insa, am ajuns la concluzia ca nimic nu curata mai bine ferestrele ca apa de la robinet in care am adaugat spirt. Avantajul aici este ca acest produs „traditional” nu polueaza, asa cum fac chimicalele, insa degreseaza foarte bine si mai si dezinfecteaza ferestrele. Dupa acelasi principiu pot fi readuse la „sanatate” si oglinzile de prin casa.

*Otet pentru covoare, tot de la bunica – era o vreme cand singurele „ustensile” pentru inviorat covoarele erau peria si otetul aruncat in apa. Acestea nu mai au nevoie de prezentare, dar putem spune ca banalul si ieftinul otet este si azi, ca si in vremea bunicii: eficient, arhicunoscut, ieftin si „eco”.

*O zi fara cheltuieli – oricat de ciudat si de greu ar putea suna acest lucru, de ce n-am incerca sa il facem? Pentru ca „shoppingul” se afla in capul listei cu „distractii” a sibienilor si pentru ca suntem obisnuiti sa aruncam banii in stanga si in dreapta pe fel de fel de nimicuri, ne-am putea trezi (si ne trezim) cu banii „topindu-ni-se” in buzunare. Daca ar fi sa ne alegem o zi pe saptamana in care sa nu cheltuim nimic, nici macar un leu pentru cafeaua de la automat, la sfarsitul lunii o sa fim, cu siguranta mai bogati.

*Apa intrerupta – spalatul pe dinti nu este, nici gand, o indeletnicire peste care trebuie sa sarim. Ce putem, totusi, face este sa reducem consumul de apa, daca inchidem robinetul pana terminam periajul.

*Borcanul cu maruntis – monedele sunt cele mai oropsite. Ele ne ingroasa portofelul, il „deterioreaza”, facand la fel cu buzunarele. Maruntisul cade prin posete sau sacosele de cumparaturi sau isi face loc peste tot prin casa. Pentru a preintampina asta, putem transforma, simplu, un borcan in pusculita. Asezat la indemana, recipientul poate primi cu generozitate toate monedele „nedorite” care pot fi transformate in bancnote frumoase si chiar mari, cand micile piese reusesc sa ajunga sus, la gura borcanului in care si-au gasit „domiciliul”.

Multe sunt lucrurile care ar putea scadea cheltuielile, intr-o casa, maruntisuri care nu ar trebui sa ne afecteze viata sau confortul. Multe dintre lucrurile enumerate mai sus sunt arhicunoscute, asa ca nu era nevoie decat ca ele sa fie readuse in atentia celor care doresc sa aib[ grija, prin gesturi mici, de natura si, in acelasi timp, de portofel..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *