Economisiti energia cu casele ecologice

tip de casa ecologicaRomanii incep sa opteze pentru locuintele din lemn, izolate fonic. Cele mai multe dintre locuinte sunt izolate cu polistiren, material ce protejeaza camerele de pierderea caldurii.

In Romania predomina casele ecologice construite din lemn masiv, despre care constructorii spun ca sunt mai usor de realizat si sunt mai rezistente la cutremur. Specialistii spun ca multe dintre materialele de constructie pentru case sunt importate din tarile Uniunii Europene. De exemplu, solutiile ecologice cu care e tratat lemnul sunt aduse din Cehia si Franta.
Primul designer si arhitect care a vorbit despre casele ecologice a fost profesorul Philip S. Wens, care in urma cu doua secole s-a gandit sa creeze habitate umane care sa fie integrate in ecosistemele naturale. Profesorul Wens a predat chiar si un curs la Universitatea din Berkeley, in care explica cum o casa ecologica e un fel de ecosistem.
In opinia lui Wens, casa ecologica poate sa fie un producator folositor in sistemul mai larg din care face parte. Pe langa materialele speciale, o casa ecologica trebuie sa aiba si o anume orientare catre soare si o fundatie nu foarte adanca in teren. In mod ideal, o casa ecologica trebuie sa imite un ecosistem natural in care toate componentele sa fie in conexiune.

Constructorii spun ca o izolatie termica foarte buna reduce considerabil cheltuielile pentru incalzire in timpul iernii sau pentru aerul conditionat vara.

Casele economice permit economisirea energiei printr-un sistem de izolatie termica eficienta: 0,29-0,10 W/mpk. Astfel pot fi construite case pasive – fara consum de energie si case cu consum foarte redus de energie termica. Prin acest sistem, costurile de incalzire, iarna, si de racire, vara, sunt reduse cu 50-85%. Energia e economisita si prin izolarea instalatiilor de incalzire si de apa curenta. Tevile pot fi ingropate in polistirenul peretilor interiori sau introduse in canalele speciale ale sistemului.

O societate de constructii urbane din Oradea a ridicat in ultimii ani cateva case pe structura de lemn, care, asociate cu sisteme de incalzire economice, formeaza ceea ce se cheama „locuinte ecologice”. Ideea afacerii a aparut din necesitatea de a oferi solutii locative superioare calitative locuintelor din blocuri. Casele din lemn sunt construite si locuite in Statele Unite si tarile scandinave datorita accesibilitatii ca pret, vitezei de executie si confortului termic asigurat. Daca sunt asociate si cu pompele de caldura geotermale, chiar putem vorbi de o eficienta energetica ridicata.

Casele din lemn rezista mult mai bine la cutremure si necesita fundatii mult mai reduse ca volum si cost.

Casa din panouri.E cea mai avantajoasa financiar. In prezent e cea mai ceruta pe piata romaneasca, pentru ca se adapteaza la marea majoritate a peisajelor. Peretii acestui tip de casa sunt realizati pe baza unui schelet, constituiti din elemente de lemn, distantate la 60 de cm, intre care sunt plasate materialele izolante.
Casa din lemn rotund. Exista doua tipuri de lemn din care e construit acest tip de casa. Unul este lemnul rotund calibrat, adica bus-teanul e prelucrat la ace–easi dimensiune, iar cela–lalt e lemnul rotund necali-brat, cand busteanul are dimensiuni aproximative.

Specialistii spun ca, datorita lemnului rotund si a taieturilor folosite, casele de lemn rotund sunt rezistente la orice incercare. In plus, busteanul rotund nu necesita izolatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *