Gheata, zapada, frig, unde-i incalzirea globala?

ursi polariDeci, iarna ne-a prins, a plouat, a nins, ne-am inzapezit, am fost la munte, am schiat, am degerat la -18 grade Celsius, unde-i incalzirea globala? Doar pentru ca temperaturile nu au ramas cu 10 grade peste 0, nu inseamna ca problema incalzirii globale a disparut. Multi oameni confunda vremea actuala cu evolutia pe termen lung a acesteia.

Incalzirea globala se refera la media temperaturii, tendinta de crestere, indiferent de anotimp, pe temen lung. Va amintiti ca minima absoluta pentru luna ianuarie la noi in tara a  fost inregistrata la Miercurea Ciuc in 1985, la o temperatura de -38,4 grade Celsius? Desi iarna aceasta a adus in noaptea dinspre 4 spre 5 ianuarie temperaturi de aproape -30 grade Celsius in Covasna si Miercurea Ciuc, in cea de-a doua parte a lunii vom regasi temperaturi de 15 grade Celsius in unele zone ale tarii. Vremea pe termen scurt se leaga in primul rand de modificarile acesteia in functie de zona in care locuim. Nu putem sustine ca incalzirea globala este sinonima cu vremea prezisa la TV, spre exemplu.

Un alt motiv pentru care cele doua sunt pasibile de confuzie este credinta ca, daca este frig si ger unde locuim noi, atunci trebuie sa fie frig in toate zonele reci in mod obisnuit, desi temperaturile pot sa fie relativ mai crescute. Chiar daca in America, spre exemplu, iarna a fost mai rece decat de obicei, gheata arctica de vara acopera din ce in ce mai putin oceanul, astfel deschizandu-se Pasajul de Nord. Este foarte frig la Polul Nord, dar e relativ mai cald, temperatura a crescut cu 4 grade Farenheit, mult mai mult decat in zonele temperate ale lumii.

sursa: http://www.green-blog.org/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *