Elementele chimice care compun telefoanele mobile, în pericol

Un telefon inteligent conține peste 30 de elemente chimice. Jumătate dintre acestea ar putea fi însă în pericol, căci sunt materiale din ce în ce mai rare. Mai mulți cercetători britanici au realizat o nouă versiune a tabelului periodic, pentru a atrage atenția asupra vulnerabilității elementelor din care sunt confecționate electronicele.

În Uniunea Europeană, sunt aruncate în fiecare lună mai mult de 10 milioane de telefoane inteligente, majoritatea nefiind reciclate corect. Pe de altă parte, elementele din care sunt confecționate aceste telefoane devin din ce în ce mai rare. Este motivul pentru care cercetătorii de la „The European Chemical Society (EuChemS)” au publicat recent un tabel periodic reinterpretat, marcând elementele „pe cale de dispariție” și avertizând asupra pericolului de a fi incapabili să mai producem în viitor telefoane mobile inteligente sau televizoare așa cum o facem astăzi.

Trebuie să analizăm atent tendința de a arunca și de a nu recicla corespunzător aceste produse. Dacă nu venim cu soluții, riscăm să epuizăm multe dintre elementele naturale care compun lumea înconjurătoare. Cauzele sunt multiple: vorbim fie despre resurse limitate, fie despre resurse aflat în zone de conflict sau despre o incapacitate de a le recicla în totalitate.

Ce putem face pentru a contracara tendința

Cercetătorii care au creat tabelul periodic al elementelor aflate în pericol propun o serie de soluții pe care le pot aplica cetățenii și factorii de decizie, pentru a lupta împotriva fenomenului. Iată care sunt acestea:

  • ca indivizi, ar trebui să analizăm dacă nevoia de a înlocui echipamentele electronice cu unele noi este una reală; apoi, ar trebui să ne asigurăm că reciclarea celor la care renunțăm este garantată, pentru a evita ca ele să ajungă la gropile de gunoi sau să polueze natura;
  • la nivel politic, ar trebui recunoscute riscurile pe care implică penuria de resurse și ar trebui adoptate măsuri pentru dezvoltarea reciclării și facilitarea tranziției spre o economie circulară;
  • companiile, la rândul lor, ar trebui să furnizeze consumatorilor informații despre produsele electronice, astfel încât cumpărătorii să poată lua decizii informate; de asemenea, ar trebui să garanteze transparența și etica afacerilor, asigurându-se că materia primă folosită nu provine din zone de conflict, dar și că furnizorii respectă drepturile omului pentru persoanele pe care le angajează.

The European Chemical Society a elaborat tabelul reinterpretat cu ocazia „Anului Internațional al Tabelului Chimic al Elementelor”, stabilit de Organizația Națiunilor Unite pentru anul 2019. Pe parcursul anului în curs, experții societății își propun să publice articole despre fiecare element în parte, descriind în detaliu cât de riscantă este dispariția lor, precum și consecințele pe care o eventuală pierdere le-ar avea asupra societății așa cum o cunoaștem astăzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *