Elevii de la Corjova stiu cum arata Moldova fara deseuri

In dispretul legii: deseuri chimice periculoase aruncate direct pe pamant, la Amaru si Stalpu
Deseuri

La Corjova, Criuleni, elevii tot mai mult constientizeaza ca pentru a avea un mediu curat si sanatos fiecare trebuie sa vina cu propria contributie. La cursul optional ,,Protectia Mediului” nu ne bazam doar pe teorie, dar si pe practica unui trai in armonie cu natura. Dovada pentru toti elevii Gimnaziului si oaspetii la eveniment a fost desfasurarea, pe la finele anului scolar, a Concursului ecologic „Moldova fara deseuri”. Scopul competitiei a fost de a sensibiliza tanara generatie intru ocrotirea naturii, prin exemple simple, dar concrete. La concurs s-au inscris cinci domnisoare, eleve la Gimnaziul Corjova: Cristina Minciuna, Marina Ene, Mariana Rotari, Liuba Padurean, Cristina Plamadeala.

La prima proba a Concursului „Moldova fara deseuri” participantele si-au facut cate o scurta prezentare, evidentiind gradul de implicare, participare, interes in protectia mediului. Au urmat probele – ,, Parada costumelor” si ,,Test de inteligenta”. La aceasta din urma fiecare, prin metoda extragerii, a raspuns la cate o intrebare, dupa 2 minute de pregatire. Participantele noastre au trecut cu brio proba. Dar dvs. ati fi stiut raspunsurile: – Care factori antropogeni contribuie la aparitia ploilor acide? Ce surse de poluare a aerului exista in localitatea ta? Cum vei proceda daca vei observa ca apele menajere de la ferma din apropiere se scurg in lacul din localitate? Cum crezi, de ce legumele crescute in sere sunt considerate produse de risc? Proba a IV-a a pus la incercare abilitatea de a exprima gandurile in scris – proba „Eseu: ,,Moldova fara deseuri”, in max. 10 enunturi. Iata si un exemplu de eseu: „Toate zonele tarii sunt frumoase si au un farmec aparte. Sunt o multime de locuri, care te incanta fie prin privelistea lor, fie prin unicitatea acestora. R. Moldova mai este inzestrata si cu un pamant fertil si roditor, insa toate isi pierd farmecul si frumusetea din cauza deseurilor pe care le aruncam cu nepasare. Sub influenta deseurilor nu se afla doar Moldova, ci si noi, oamenii, dovada fiind statisticile care arata ca in ultimul timp a sporit considerabil numarul persoanelor cu maladii cronice. Pastreaza tara ta curata, caci astfel vei avea un trai mai decent, mai sanatos!”.

Pauzele dintre probe au fost umplute cu cantece si poezii, oferite publicului de elevii cursului optional „Protectia Mediului”. Juriul a apreciat evolutia fiecarei participante, maiestria in confectionarea costumelor (reciclarea deseurilor), emotia si mesajul transmise, in final oferindu-le tuturor diplome de participare la concurs. Concursul „Moldova fara deseuri” este, cu siguranta, un model de implicare a elevilor in protectia mediului care trebuie si poate fi replicat. Este o metoda care da rezultate in atingerea obiectivelor propuse: elevii sa poata descrie starea ecologica a mediului ambiant; sa dezvolte deprinderi de a recicla deseurile; sa formeze abilitati de comunicare cu publicul; sa manifeste ingrijorare fata de poluarea cu deseuri.

Hristina MINCIUNĂ, grad didactic I, Corjova, Criuleni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *